5x vegan proof de herfst door

Herfst. We kunnen niet meer om de herfst heen. Een nieuw seizoen vind ik altijd weer leuk, behalve dat mijn weerstand daar soms anders over denkt. Sowieso loopt naar mijn idee half Nederland te snotteren. Daarom deel ik 5 tips hoe jij gezond & vegan proof de herfst doorkomt. Van lekkere vegan herfstrecepten tot duurzaam beddengoed en van vegan kaarsen tot vegan vitaminen.

Seizoensgroenten

Met de seizoenen mee eten is om meerdere redenen een goed idee. Je eet op deze manier lokaal en daardoor is het goedkoper en beter voor het milieu. Ook is het gezond om te eten wat de natuur ons op dat moment geeft. Een aantal seizoengroenten van de herfst zijn: bloemkool, broccoli, knolselderij, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, rode biet, spitskool, spruiten, venkel, witlof en wortelen. Je kunt dit verwerken in soepen, stoofschotels, stamppot, ovenschotels… Vooral soep vind ik lekker om te eten in de herfst. Mijn favorieten zijn deze Thaise kokos-pompoensoep en onderstaande broccoli-prei-courgette soep met rode peper.

recept broccoli soep

Vegan kaarsen

Keuringsdienst van Waarde kwam met een aflevering over kaarsen. Dat was nogal een ding, want bijna niemand (inclusief mezelf) wist dat kaarsen gemaakt konden zijn van dierlijke producten. Bijenwas en stearine worden vaak gebruikt en dat laatste is dierlijk vet. Nogal een goor idee dat je dierlijk vet aansteekt in huis. Gelukkig zijn daar de vegan kaarsen! Deze zijn gemaakt van plantaardig vet zoals soja-, koolzaad- en palmolie. Vermijd je palmolie liever? Dan is het slim om daar extra op te letten. Vegan Wiki maakte een uitgebreid overzicht over welke kaarsen vegan zijn en welke niet.

Beddengoed zonder wol en dons

Tijdens de koude maanden willen we er wel warm bijliggen. Zeker als je in team koukleum zit (me!), zijn warme dekens belangrijk. Zoals je weet zijn bijna alle dekens gevoerd met wol of dons, totaal niet vegan.. Maar! Er zijn ook tencel dekens. Dit is een natuurlijk vezel gemaakt van de barst van de eucalyptusboom. Yumeko verkoopt deze dekens en daarnaast bieden zij nog meer duurzame producten aan zoals beddengoed, slaapkleding en verzorging. Hieronder zie je mijn dekbed dat gemaakt is van velvet flanel. Dat is gemaakt van biologisch, gewezen katoen dat súper warm en lekker zacht is. Ik schreef een uitgebreid artikel over mijn duurzame slaapkamer.

yumeko-vegan-beddengoed

Zonlicht

Het is verleidelijk om binnen te blijven, maar beter zoek je het daglicht op. Niet alleen is het lekker om een frisse neus te halen, zonlicht is de belangrijkste bron voor vitamine D. Deze vitamine komt ook voor in dierlijke producten zoals vette vis en het wordt toegevoegd aan bak- en braadproducten. Als je plantaardig eet, is het daarom goed om deze vitamine bij te slikken. Niet alleen voor vegans trouwens, want tijdens de wintermaanden kan iedereen wat extra Vitamine D gebruiken.

Vegan vitaminen

Door naar de volgende vitaminen. Niet alleen tijdens de herfst en de winter slik ik vitaminen, dat doe ik het hele jaar door. Wel zorg ik ervoor dat ik wat supplementen extra slik zoals vitamine D en multivitamines. Dat laatste is zeker handig wanneer iedereen verkouden of ziek is. Een multivitamine zit vol met mineralen en vitaminen zoals vitamine B, C, ijzer en magnesium. Ik schreef eerder een uitgebreid artikel over welke supplementen ik slik en waarom.

Winactie Orthica Verlopen

De laatste winactie om de lancering van The Vegan Effect te vieren! Namens Orthica mag ik drie pakketen weggeven met vier soorten vegan supplementen. Eén pakket bestaat uit een potje B12, magnesium, vegan Omega-3 en multivitamine. Zo weet jij zeker dat je gezond de herfst doorkomt. 😉

Orthica gebruik ik een aantal jaar en ik vind dit een fijn merk. Alle producten zijn vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen en de ingrediënten zijn GMO-vrij en niet doorstraald.

orthica De producten die in één pakket zitten

Hoe doe je mee?

 • Volg The Vegan Effect op Instagram. Geen Insta? No problemo, like dan de Facebookpagina.
 • Laat hieronder in de comments waarom jij een vitaminen boost nodig hebt.

De winnaars krijgen 17 november bericht. Succes! Gefeliciteerd Lindsey, Marieke en Noah!

(Visited 1.050 times, 1 visits today)

29 Comments

 1. Anneloes 13 november 2018 at 08:46

  Ik kan wel een vitamineboost gebruiken! Na mijn relatiebreuk en het de stress met het vinden van een nieuwe woning (wat gelukt is) kan mijn lichaam wel wat extra vitamines gebruiken. Ik ben nog niet bekend met deze vitamines van dit merk, dus ik ben zeer benieuwd naar deze vitamines!

  Reply
 2. Kimberley Brandsma 13 november 2018 at 08:50

  Wat een fijne blog en winactie!! Ik heb een paar weken terug m’n bloed laten testen en er waren best wat waarden onderaan de marge… Omega3 vind ik lastig om een goede vegan versie van te vinden en de andere vitamines zijn ook meer dan welkom 🙂 oh en ik typ dit terwijl ik snotterend in bed lig….. Dus heel graag!

  Reply
 3. Eva 13 november 2018 at 08:52

  Yes, een vitamine boost, hier alsjeblieft! 🙂
  Als zwangere kan ik alle extra beetjes goed gebruiken. En de vitamine van Orthica, vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen en met GMO-vrij en niet doorstraald ingrediënten, geef ik ook graag aan mijn baby. Daarom maken wij graag kans op het vitamine pakket van Orthica.

  Reply
 4. Janneke 13 november 2018 at 09:04

  Jaar in jaar uit heb ik last van winterdepressie, geen dip, maar flinke depressie ondanks alle mogelijke maatregelen. Het is de tijd uitzingen tot de dagen weer langer en lichter worden. Verkoudheden gooien er nog eens een schepje bovenop. Als ik die dit jaar met de extra vitamine kan voor zijn, zou dat een enorme winst voor mij zijn <3

  Kaarsen, ja eerder deze week heb ik een nieuw voorraadje gekocht, niet op de samenstelling gelet. Helaas niet vegan, arggghh 🙁

  Reply
 5. Delphine Van Nieuwenhuyse 13 november 2018 at 09:05

  Instacheck!
  Vitamineboost is zeker welkom. Sinds onze dochter naar school gaat loopt ze weer erg veel te snotteren en lijkt het wel of ik gewoon mijn beurt zit af te wachten :p … germs be gone!

  Reply
 6. Saskia 13 november 2018 at 09:07

  Mijn vriend en ik zijn nog nieuw in de vegan wereld en kunne alle steun en boost goed gebruiken. En wij willen graag zwanger worden dus alle extra vitamintjes zijn meer dan welkom.

  Reply
 7. Daryl Keep 13 november 2018 at 09:09

  Ik zou ook wel graag een vitamineboos willen! Ik gebruik helemaal geen supplementen en ben nu wel eens benieuwd of ik inderdaad verschil ga merken! ??

  Reply
 8. mies raadgever 13 november 2018 at 09:13

  Jaaa, extra vitamines kan je altijd wel gebruiken! Door mijn drukke afstudeer periode schiet genoeg slaap, gezond eten en genoeg zonlicht opvangen er wel eens bij in. Daarom kan ik deze vitamines wel extra gebruiken op het moment!

  Reply
 9. Marieke 13 november 2018 at 09:33

  Gefeliciteerd met je nieuwe site! Heel leuk om je te volgen, mijn vriend en ik zijn ons sinds kort aan het verdiepen en steeds meer de overstap aan het maken van vegetarisch naar vegan. Dus heel nuttig, al deze tips! 🙂 Ik ga je ook gelijk aanraden bij een vriendinnetje wat graag een keer de veganchallenge zou doen.

  De vitamientjes zou ik vooral graag winnen voor mijn vriend, die heeft een zwaar jaar gehad met mantelzorg en overlijden in de familie, naast 2 banen. Ik zou hem graag een vitamineboost geven! ?

  Reply
 10. Inez Ruitenbeek 13 november 2018 at 09:38

  Komt goed uit want ik wil niet ziek worden met al die crossen ( limbracross! ) in de winter!!

  Reply
 11. Silvia 13 november 2018 at 09:40

  Ik doe graag mee met deze win actie. Ik merk dat ik laatste weken ook wat meer moeite heb met mijn weerstand op peil te houden. Sinds kort gebruik ik een vegan Omega 3 capsule van een ander merk, maar ik zou graag de producten van Orthica eens testen. Ik ben vegetarier sinds 1996.

  Reply
 12. Van Hertum Sarah 13 november 2018 at 10:04

  De medicatie die ik genoodzaakt ben om te nemen keldert mijn immuniteit zo hard dat ik elk
  virusje en bacterietje op mijn pad oppik. Met twee schoolgaande kinderen, waarvan één in de kleuterklassen, is het moeilijk om me te beschermen, en niet constant ziek te zijn. Ik kan daardoor wel een extra boost gebruiken.

  Reply
 13. Milou 13 november 2018 at 10:09

  wat een leuke actie! Ik doe hier graag aan mee. Vitaminene pillen kunnen we hier wel gebruiken! Ik ben nog niet zo heel lang vegan! Dus een voorbeeld van wat je mag nemen is wel erg fijn! ✌️? ? ?

  Reply
 14. Gisela van Werkhoven 13 november 2018 at 12:10

  Ik doe graag mee, kan wel wat extra vitamines gebruiken ?

  Reply
 15. Josien Hillebrands 13 november 2018 at 13:02

  Na een loodzwaar jaar met een huilbaby en nauwelijks slaap kan ik wel wat extra’s gebruiken!

  Reply
 16. Sien van Biessum 13 november 2018 at 14:15

  Ik ben herstellende van twee heupoperaties,kan wel een opkikker gebruiken!

  Reply
 17. Johannes Henderikus 13 november 2018 at 14:18

  Voor mijn lieve zwangere dochter doe ik mee!

  Reply
 18. JS Gajadhar 13 november 2018 at 14:20

  Voor mijn schoonmoeder in de lappenmand!

  Reply
 19. Geer Jonker 13 november 2018 at 14:24

  Cadeautje voor mezelf,mag ook eens toch? Altijd goed,wat extra’s in de wintermaanden

  Reply
 20. Anne-Wil Kraan 13 november 2018 at 16:41

  Ik doe graag mee, en ik volg je op allebei
  in de winter gebruik ik zelf meer supplementen dan normaal. ik merk dat ik me dan beter voel dan zonder, ook merk ik dat ik me beter kan concentreren op school, wat zeker handig is want over minder dan 5 weken ga ik op stage

  Reply
 21. Els 13 november 2018 at 21:09

  Door onze 10 jarige dochter zijn we sinds 2 weken vegan. Allebei al aant snotteren dus ik denk dat we wel vitamientjes kunnen gebruiken om aan iedereen te laten zien dat vegan de max is!

  Reply
 22. Sus Dam 13 november 2018 at 21:22

  Ik kan wel een boost gebruiken voor mn immuunsysteem. Ik kamp te vaak met een koortslip. Al 2 keer in 1 maand nu. Ik krijg er echt slechte zin van. 10 dagen duurt dat.. en de vermoeidheid die er bij komt… echt balen. Hoop dat door zo een setje vitamientjes en mineraaltjes mn lichaam een boost krijgt om dit te voorkomen de komende wintermaanden.

  Reply
 23. S Dam 14 november 2018 at 00:48

  Ik zou graag deze prijs winnen. Heb de laatste tijd te veel last van n koortslip. 2 keer in 1 maand nu. Duurt 10 dagen tot t weer weg is. En de vermoeidheid die er bij hoort is ook niet nix.
  Ik denk dat zo een set vitaminen en mineralen me erg goed zouden doen. Zeker in deze tijd van jaar.
  En dan snel door naar de zomer 🙂 vit d tanken in de zon 🙂 Goetjes Susanne

  Reply
 24. Marian 14 november 2018 at 09:41

  Wat een fijn artikel om te lezen. En als bijna 60 jarige kan ik zeker wel een vitaminen boost gebruiken! Vooral als het snotteren begint, dus zou ik graag deze vitaminen willen uitproberen!

  Reply
 25. Noah 14 november 2018 at 10:54

  Super tof artikel! Het motiveert me nog meer om met dat eerlijke zonnetje de frisse buitenlucht in te gaan. (Ik ga me zomaar eens aankleden en dan lekker een stukje wandelen 🙂 ). Verder kan ik wel een vitaminenboost gebruiken, want ik ben sinds een paar dagen verkouden en ik heb er wel een beetje genoeg van. Wie weet kunnen de multivitaminen van Orthica wondere verrichten :D.
  Succes met kiezen en nogmaals dank voor het handige artikel!
  Liefs Noah

  Reply
 26. Lindsey 14 november 2018 at 10:54

  Laatste jaar unief + examens in het vooruitzicht + halftijdse job + opleiding voedingsdeskundige + sociaal leven. De vraag die ik me dagelijks stel: Hoe doen mensen dit zonder vegan te zijn en dus zonder al die plantaardige energie? ??‍♀️ Wat niet wil zeggen dat ik een extra boost wel zou kunnen gebruiken. The future is plantbased ?

  Reply
 27. Anne 14 november 2018 at 11:48

  Die vitamineboost kunnen mijn vriend en ik wel gebruiken! Mijn vriend en ik willen deze winter iedere week blijven hardlopen, zodat we volgend jaar fit genoeg zijn om een halve marathon te kunnen rennen. Ziek zijn zou roet in het eten kunnen gooien en dat is natuurlijk het laatste dat we willen. Kom maar op met die vitamientjes! ??

  Reply
 28. Sabrina 14 november 2018 at 14:55

  Met de griep op de bank dus die vitamine boost kan ik zéker gebruiken. Heb ik er de rest van het jaar hopelijk geen last meer van!

  Reply
 29. Pingback: Wist jij dat deze producten niet vegan zijn? - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *