The Vegan Effect van… Jason (The Indigo Kitchen)

YES! Welkom bij mijn gloednieuwe rubriek ‘The Vegan Effect van…’. In deze reeks praat ik met mensen die mij inspireren. Ik kom erachter wat voor effect het veganisme op hun leven heeft, hoe hun omgeving reageert en wat zij de wereld willen meegeven. Ik begin met Jason van The Indigo Kitchen. We kennen hem allemaal van de prachtige foto’s op zijn Instagram. Benieuwd waarom Jason heeft gekozen voor het veganisme en wat hij doet om positief in het leven te staan? Dat lees je hier.

Wie: Jason Tjon Affo Kennen we van: zijn Instagram en blog The Indigo Kitchen Woont in: Haarlem Is vegan sinds: juli 2014

Je bent een paar jaar veganist. Hoe is dat gegaan?

‘Ik was erg bezig met spiritualiteit en hoe ik minder depressief kon zijn. Ik deed veel aan yoga en daardoor kwam ik in aanraking met het veganisme. Daarvoor wist ik helemaal niks over dit onderwerp. Echt zero. Ik vond vegetariërs al extreem. Op YouTube keek ik naar video’s over yoga en spiritualiteit en ik leerde meer over het veganisme, de voordelen daarvan en waarom mensen hiervoor kiezen. Ik wilde dit proberen en in eerste instantie deed ik het om gezonder te leven en voor meer energie. Al snel leerde ik over de ethische redenen om te kiezen voor deze levensstijl.’

Ben je van de één op de andere dag over gegaan?

‘Ja, ik ben vier dagen vegetariër geweest en toen dacht ik: I’m going all the way. Hoewel ik het eerst extreem vond, kreeg ik door alle informatie een totaal andere mindset. Ik wist dat ik op deze manier wilde leven. Hier stond ik achter en ik wilde niet meer de vlees-, melk- en eierindustrie steunen. Eerst was het voor mezelf en heel snel daarna werd het voor de dieren en de planeet.’

the indigo kitchen jason

Hoe gingen jouw vrienden en familie om met deze keuze?

‘Mijn moeder zei letterlijk: ‘Hoe kom je dan aan vitaminen?’. Alsof vlees één of ander magisch vitaminerijk product is. Voor hen was het best lastig. Dat kwam ook doordat ik tegen iedereen ging praten over het veganisme en ik forceerde het heel erg. Ik drong het op. Ik stopte hier snel mee, omdat het vooral weerstand opriep. Nu steunen mijn familie en mijn vrienden mij omdat ze zien dat ik hier goed op ga en omdat zij ook meer weten over de industrieën. Mijn familie houdt er rekening mee, zelfs als ik er niet om vraag. Wat ook scheelt is dat iedereen gewoon mijn eten eet. Ik heb laten zien dat je als vegan heel lekker kunt eten en dat je niks hoeft op te geven. Veel vrienden zijn ook vegan geworden of hebben hier interesse in. Ik zit lekker in een vegan bubble.’

Wat had je niet verwacht van het veganisme?

‘Dat het met de jaren zo snel, zo populair zou worden. Toen ik begon met plantaardig eten, was het tijdens die boom met superfoods. Iedereen ging los met goji bessen en veganisme was nog lichtelijk stoffig. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou ontwikkelen met nieuwe merken. Er is zoveel interesse dat het bijna een hype wordt.’

Wat had je niet verwacht van jouw keuze op persoonlijk vlak?

‘Dat ik zoveel kansen heb gekregen en dat ik mij persoonlijk heb ontwikkelt. Alles wat ik nu doe, is hierdoor ontstaan. Ik ben bewuster gaan leven en ik denk meer na over mijn keuzes. Dat is begonnen door yoga en veganisme. Doordat ik bewuster werd van wat ik in mijn lichaam stopte, kwam ik erachter wat er aan de hand is in de food industrie. Ik denk meer na over de keuzes die ik maak, de producten die ik koop en welke industrieën ik support.’

the indigo kitchen yoga

Veel vrienden en familie van jou zijn inmiddels vegan. Hoe ga je om met mensen die niet vegan zijn? Die kom je vast nog wel eens tegen 😉

‘Ja, op feestjes bijvoorbeeld. Eerst wilde ik iedereen daarover vertellen, maar die aanpak werkte niet. Daarom doe ik dat nu met eten. Ik vind het ontzettend leuk om voor mensen te koken en ik laat zien dat je niet hoeft in te leveren op smaak of beleving. Je kunt nog steeds een heerlijke maaltijd hebben zonder dierlijke producten. Hoe ik omga met mensen die niks over het veganisme weten, is door een dialoog te beginnen zonder dat ik hen bekritiseer. Ik heb een oprecht gesprek, zonder oordeel.’

Je kunt je als vegan snel verdrietig of onbegrepen voelen. Hoe blijf jij positief?

‘Ik ben positief ingesteld, vooral door de afgelopen paar jaar. Dit heb ik veel te danken aan yoga en therapie. Ik ben acties gaan ondernemen waar ik controle over had en ik ben bij mezelf gebleven. Dat is soms lastig, want ik herken het gevoel dat je alles wilt veranderen. Door yoga heb ik meer rust gevonden en leef ik bewuster in het moment. Ik laat alle gevoelens komen, maar ik kan het daarna ook weer los laten. Hierdoor beïnvloed het me minder.’

Je bent een creatieve duizendpoot en doet zoveel dingen. Waar focus jij je nu op?

‘Soms is het lastig om aan mensen uit te leggen wat ik precies doe. Ik heb lang van alles gedaan: fotografie, catering van events, workshops en yogales geven. Op dit moment is mijn focus food fotografie en het ontwikkelen van recepten. Dat is mijn grootste kracht en daar probeer ik in te investeren.’

Hoe is dit werk ontstaan?

‘Toen ik besloot om als veganist te leven, kreeg ik het gevoel dat ik dit met de wereld wilde delen. Het was een ‘aha-moment’ toen ik leerde over de gezondheidsvoordelen en wat het betekent voor de dieren en voor onze planeet. Wel voelde ik me eenzaam, want ik kende niemand die vegan was. Op Instagram ben ik mijn foto’s gaan delen en ik leerde steeds meer mensen kennen via social media. Zij begonnen te vragen voor recepten nadat ik mijn foto’s had gepost en zo ontstond het idee voor een website. Ik ben mij gaan ontwikkelen in styling en fotografie. Naast dat hierdoor mijn werk is ontstaan, is het ook fijn om onderdeel te zijn van een community. Ik leer steeds meer mensen kennen waarmee je hetzelfde deelt, zoals met jou. Wij supporten elkaar en we delen een boodschap samen.’

Quirine en Jason

Wat is jouw droom dat je wilt bereiken?

‘Ik heb 101 dromen. Mijn hoofd droom op dit moment is dat ik iets moois wil achterlaten voor deze wereld. Dat is door bewustzijn te creëren voor gelijkheid, mentale ziekte en HIV. Alles waar een stigma of een taboe opzit. Het is zo onnodig en ik vind dat alles bespreekbaar moet zijn. Mensen moet elkaar steunen, maar dat gebeurt niet omdat het wordt afgekeurd. Deze drive is ontstaan door mijn passie voor veganisme. Ik wil zorgen voor meer awareness over alles wat er gebeurt in de wereld. Het kan ook lastig zijn, omdat je hyper bewust wordt van alles. Je kunt het gevoel hebben dat het niks meer goed kunt doen. Een middenweg vinden is belangrijk.’

‘Een droom voor mijn bedrijf is om meer mensen te bereiken. Ik kan dan mijn boodschap delen, zodat er actie ontstaat. Ik wil een product op de markt brengen waar mensen echt iets aan hebben. Dit kan in de vorm van workshops en educatieve middelen zijn waar mensen inspiratie uithalen.’

Wat is jouw beste tip voor iemand die vegan wilt worden?

‘Heel veel rondkijken naar wat er allemaal is. Lees je in en onderzoek wat het inhoudt. Toen ik van de één op de andere dag veganist werd, had ik geen idee hoeveel heerlijke recepten er waren. Mijn eten was een enorme struggle. Ik at absoluut niet lekker. Zie het als een leuk avontuur en niet als een beperking. Je ontdekt zoveel nieuwe gerechten, producten en merken.’

Als je één ding mocht doen om het veganisme te stimuleren. Wat zou dat zijn?

‘Ik zou het toegankelijker maken op meerdere plekken. Ik ben getriggerd door ziekenhuizen. Op een plek waar mensen het gezondst moeten eten, is het voedsel zo slecht. Dit gaat hand-in-hand met educatie want mensen zien het als normaal om een broodje kroket te eten in een ziekenhuis. Dat vind ik waanzinnig. Mensen komen vaak met klachten die zijn ontstaan door hun dieet en zij krijgen daar eten die het verder stimuleert. Veel vet en weinig voedingsstoffen. Best shocking. Als veganist heb je in het ziekenhuis vaak maar één optie en dat is fruit. Meestal is dit nog duurder dan een saucijzenbroodje. Je denkt bijna dat de gezondheidsindustrie ons niet gezond wilt hebben. Ik zou willen zorgen voor meer educatie.’

the indigo kitchen interview

Thanks Jason, voor dit mooie gesprek. Ik ben heel benieuwd wat jij van deze nieuwe rubriek vindt. Wat heb jij eruit gehaald? Wie kan ik nog meer interviewen? Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram of Facebook.

(Visited 1.151 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Jolanda Nipius 10 november 2018 at 16:04

  Wat een fijn interview met Jason! Zijn verhaal over het bewustzijn toen hij vegan was geworden en hoe hij ermee omgaat is voor mij zo herkenbaar. Heel goed hoe hij wil inspireren dat mensen elkaar meer gaan steunen en gezonder moeten gaan eten, dat vind ik ook zo belangrijk. Hij staat echt sterk in het leven, respect! Jason ik vind je een heel mooi mens❤️
  Liefs Jolanda? (van IG @eetjegroente☺️)

  Reply
 2. Natascha (Plantaardiger) 10 januari 2019 at 13:25

  By far vind ik Jason zulke mooie foto’s maken van alle vegan creaties. Dit is echt een talent, ik word er zooo blij van <3

  Reply
 3. Pingback: The Vegan Effect van... Mark Schadenberg - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *