Wist jij dat deze producten niet vegan zijn?

Als (beginnende) vegan ontkom je er niet aan: etiketten uitpluizen op zoek naar (verborgen) beesten. Over sommige producten was ik enorm verbaasd dat zij niet vegan bleken te zijn. Vooral omdat ik ongemerkt meer dierlijke producten at dan ik dacht. Daarom heb ik een lijstje gemaakt van producten waarvan je denkt dat het vegan is, maar toch niet blijkt te zijn. Oh, en die foto hierboven? Dat is natuurlijk een vegan kroket op een vegan broodje.

Voedingswaren

Pesto

Standaard zit parmezaanse kaas in pesto. Soms in budget varianten wordt de kaas weggelaten en anders maak je het net zo makkelijk zelf met edelgist.

Baba ganoush

Deze auberginedip bevat soms scharrelei.

Chips

Een grote schok voor mij: veel soorten chips bevatten weipoeder. Gelukkig zijn mijn favoriete naturel ribbel chips vegan net zoals naturel tortilla’s en Crocky chips.

Rivella en Taksi

In beide frisdranken zit melk.

Wijn en bier

Benieuwd hoe het precies zit met vegan wijn en bier? Ik schreef daar eerder een artikel over.

Kroepoek

Stiekem wist ik het al voordat ik vegan werd: kroepoek is gemaakt van garnalen. Ik eet nu cassave chips, nog lekkerder ook.

Brood

Binnenkort schrijf ik een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Nu in het kort: veel brood is veganistisch maar het hoeft niet. Soms zitten er dierlijke ingrediënten in zoals melk, boter, ei en de broodverbeteraar L-cysteïne (E920). Deze verbeteraar wordt gemaakt van veren of varkensharen (geen grap) en zorgt ervoor dat het brood beter rijst en langer goed blijft.

Tapenade

Teleurgesteld toen ik erachter kwam dat in veel tapenades ansjovis zit verwerkt.

Pepermunt

Pepermunt kan gelatine bevatten.

Groentebouillon

Per toeval kwam ik erachter dat niet alle groentebouillons vegan zijn. Raar toch, want je verwacht dit niet. Er zit soms lactose in. De groentebouillon van Zonnatura is wel plantaardig.

Worcestershiresaus

Deze saus bevat ansjovis. Daarom is een Bloody Mary niet vegan.

Witte suiker

In sommige gevallen is suiker niet vegan. In het verwerkingsproces voor witte suiker wordt het gefilterd en gebleekt met beenderkool van runderen. Deze kool komt niet in het suiker terecht, maar het komt er wel mee in aanraking. In Europa gebeurt dit niet meer, maar in Amerika soms wel.

Truffel

Dit product is van zichzelf plantaardig, maar de manier waarop het wordt gevonden is niet vegan. Ik leg hier uit waarom truffels niet vegan zijn.

Verse pasta

Verse pasta is meestal gemaakt van ei, maar droge pasta’s zijn bijna altijd plantaardig. Goed alternatief dus.

Trassi

Trassi is gemaakt van gefermenteerde garnalen (het is een garnalenpasta). Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken voor dipsauzen.

Rode kleurstof

Soms wordt er rode kleurstof aan voedingswaren toegevoegd. Dit wordt gemaakt van karmijn (E120) oftewel gemalen schildluizen. Dit stofje wordt gebruikt voor bijvoorbeeld roze muisjes, roze koeken en rode M&M’s.

Paneermeel

Lijkt op het eerste gezicht veganistisch, maar er wordt soms ei in verwerkt.

En dan nog deze producten…

Kaarsen

Hier kwam ik vorig jaar achter: kaarsen kunnen bestaan uit dierlijk vet. In dit artikel leg ik meer uit over kaarsen.

Huidverzorging

Naast dat huidverzorging dierlijke ingrediënten kan bevatten (zoals lanoline), wordt het soms op dieren getest. Ik vertel hier welke vegan verzorgingsproducten ik gebruik.

Lucifers

Hier kwam ik vorige week pas achter. Voor het maken van lucifers wordt lijm van botten, gelatine en dierlijke proteïne gebruikt. De lijm zorgt ervoor dat de chemicaliën bij elkaar blijven.

Voedingssupplementen

Supplementen kunnen dierlijke stoffen bevatten. Ik vertel in dit artikel precies welke vegan supplementen ik gebruik en van welk merk.

Medicijnen

Medicijnen zijn nooit helemaal vegan. Het wettelijk is verplicht om medicijnen eerst op dieren te testen voordat ze aan mensen worden verkocht. Ik weet dat er veganisten zijn die hierdoor geen medicijnen willen gebruiken, maar mijn gezondheid staat op de eerste plaats. Moet ik medicijnen nodig hebben, dan gebruik ik dat. Capsules worden vaak gemaakt van gelatine (denk aan Advil) en ook paracetamol kan gelatine bevatten.

Nog steeds leer ik meer over het veganisme en welke producten vrij zijn van dierlijke stoffen (of juist niet). Welk product verbaasd jou? En ontbreekt er nog iets in dit lijstje? Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram en Facebook

(Visited 3.659 times, 7 visits today)

4 Comments

  1. Djuli 13 februari 2019 at 16:36

    Whaaat? Lucifers? Dat wist ik echt niet!

    Reply
    1. Quirines 13 februari 2019 at 17:44

      Ja bizar toch?! Ik wist het dus ook niet.

      Reply
  2. Marjolein 13 februari 2019 at 21:20

    Helaas is de meeste drop ook niet veganistisch. Daar zit varkensgelatine in en het glans middel is vaak bijenwas.

    Reply
    1. Quirines 14 februari 2019 at 09:08

      Ja, klopt! Geldt voor heel veel snoep. Kauwgom kan ook gelatine bevatten!

      Reply

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *