Wat eet je op brood als vegan? 25x vegan broodbeleg

‘Wat eet je op brood als vegan?’, is een vraag die ik héel vaak krijg. Snap ik. Als je aan vegan broodbeleg denkt, kom je vaak niet verder dan hummus en pindakaas. Hoewel dit nooit verveelt, is er nog zoveel meer. Daarom deel ik 25x vegan broodbeleg ideeën. Van alles zit er tussen en je zult zien dat je echt niks mist. Van hartig tot zoet en van makkelijk tot uitgebreid.

Vegan hartig beleg

Hartig, vegan beleg lijkt in het begin een struggle. Ik heb een lange tijd alleen maar brood met hummus gegeten, omdat ik dacht dat er niks anders was. De afgelopen tijd zijn er zóveel opties bijgekomen: van vegan kaas tot vegan kip-kerrie en van groentespreads tot vegan roomkaas. Ook beleg als avocado en tahin smaken altijd lekker.

Groentespread

Regelmatig zie ik nieuwe varianten verschijnen, dus je kunt eindeloos variëren. Wat dacht je van spinazie met pijnboompitten, pompoen of chili & paprika? Merken als Zonnatura, Mister Kitchen, Maza, Bio Today, Blue Band en Mama Nature (ALDI) hebben veel smaken in het assortiment.

Groenten dips

Iets anders dan groentespreads zijn dips. Muhammara bijvoorbeeld, een gegrilde paprikasalade met walnoten en granaatappel verveelt nooit. Dit smaakt heel lekker met avocado, vegan kaas en hummus. Ook ajvar, baba ganoush (wel even checken of hier geen yoghurt inzit), esfenaj (dip van amandelen, spinazie en kikkererwten) en choriatiki (kruidige tapenade) horen daarbij. Ik vind de lekkerste dips van de versafdeling van Albert Heijn en Jumbo. Een nieuwe ontdekking zijn de dips van Smaeck in de smaken biet en pompoen (Jumbo). Daarnaast biedt Maza veel opties aan.

Vegan kaas

Ook kaas hoef je niet te missen. Ik ben geen groot fan van vegan kaas, behalve op een tosti. De lekkerste daarvoor vind ik Violife. Ook merken als Wilmersburger, Vegan Deli (Ekoplaza) en Veggi Filata (Ekoplaza) hebben kaas.

broodje vegan kaas

Vegan vleeswaar

Voor alles is een goed alternatief. Dus ook voor een broodje met vleeswaren. De afgelopen tijd zijn er veel nieuwe producten op de markt gekomen. Wat dacht je van filet americain van de Vegetarische Slager? Deze vind ik bizar ‘echt’ smaken. Ook is er vegan boterhamworst, paté, ham, kipfilet en kip-kerrie salade. Merken die dit aanbieden zijn o.a. Kips, Vegetarische Slager en Quorn.

Tahin

Populair onder de vegans en terecht. Voordat ik begon met plantaardig eten, kende ik dit niet eens. Ik gebruik tahin voor dressings en ik smeer het op brood.

Hummus

Mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje: hummus! Hoewel ik dit vaak eet, ben ik nog lang niet uitgehummust. Er zijn zoveel soorten & smaken, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. De lekkerste hummus? Die maak je zelf! En wel met dit recept.

broodje hummus

Vegan roomkaas

Opzoek naar een alternatief voor roomkaas? Probeer de vegan creamcheese van Violife, Oatly, Tofutti of Soyana eens.

Vegan (room)boter

Ook boter hoef je niet te missen. Je kunt kiezen voor margarine (Becel) of voor een vegan roomboter van Flora Plant.

Avocado

Kan iemand zonder? Ik eet bijna iedere dag avocado. Ik combineer dit vaak met ander broodbeleg, maar ‘los’ is het ook super lekker. Maak het af met wat citroensap, peper en zout. Wakker geworden met een kater? Smeer een laagje vegan mayo (Jean Bâton) op het brood, gevolgd door avocado, peper, zout en klaar!

broodje avocado

Vegan zoetbeleg

Tijd voor vegan zoetbeleg! Veel soorten zijn per ongeluk al vegan, dus je hoeft niet zoveel te missen. Schuddebuikjes, chocoladepasta, pindakaas, jam…

Speculoospasta

Verslavend door de grote hoeveelheid suiker, maar erg lekker: speculoospasta van Lotus.

Schuddebuikjes

Van Bolletje natuurlijk! Deze zijn gewoon vegan.

Pure hagelslag en vlokken

De lekkerste hagelslag vind ik de pure variant van AH huismerk. Van Ruijter zijn de pure vlokken en vlokfeest (jaa mét witte chocolade) vegan.

Chocoladepasta

Goed nieuws! De meeste huismerken chocoladepasta zijn vegan. Van AH basic is de Duo Spread ook plantaardig.

Jam

Aardbeienjam, abrikozanjam, frambozenjam, kersenjam, bosvruchtenjam…

Appelstroop

Kokosbrood

In veel kokosbrood zit gelatine verwerkt, maar niet in het witte kokosbrood van Theunisse. Ook is dit kokosbrood glutenvrij.

Pindakaas

Ik leef op de combinatie pindakaas & rijstwafel. Ik heb altijd AH 100% pindakaas met nootjes in huis. Deze bevat minder suiker dan bijvoorbeeld Calvé. Pindakaas kun je combineren met banaan, jam en hagelslag.

Notenpasta

Dit vind ik zo’n fijne ontdekking: notenpasta. Dit zijn bijvoorbeeld amandel-, cashew- of hazelnootpasta Ook dit eet ik graag op een rijstwafel of op brood. Mijn favoriet is de gemengde notenpasta van Horizon (Ekoplaza). Kost een paar centen, maar dat is het echt waard.

Muisjes blauw-wit

Van Ruijter zijn de blauwe muisjes vegan, maar de roze helaas niet. Dit komt door de kleurstof karmijn.

Tijd voor een uitgebreide lunch?

Zin in een luxer broodje? Onderstaande ideeën kosten iets meer tijd, maar geloof me: dat is het waard. Van een ouderwets broodje kip kerrie tot tempeh bacon.

Scrambled tofu

Perfect anti-kater voer of gewoon op een dag wanneer je meer tijd hebt voor het ontbijt. Tip: smeer een laagje vegan mayo op het brood en beleg het met avocado. Scrambled tofu verveelt nooit, omdat ik altijd weer nieuwe kruiden of groenten gebruik.

scrambled tofu

Broodje kip kerrie salade

Deze klassieker heb ik geveganized en dat is zo goed gelukt: deze vegan kip kerrie salade heb ik al vaak voorgeschoteld voor vrienden en familie. Dit is het recept.

vegan broodje kip kerrie

Broodje kroket

Soms heb je gewoon zin in een vette hap. Broodje kroket met mosterd is dan de oplossing. De Vegetarische Slager heeft kroketten, maar ik vind de vegan kroketten van Meat Free Days (ALDI) veel lekkerder.

Tosti

Je kunt voor de ouderwetse tosti gaan met vegan kaas en ham al vind ik het net zo lekker met hummus, avocado en zongedroogde tomaten. Ook zoete tosti’s zijn geniaal met bijvoorbeeld pindakaas en banaan.

Tempeh bacon

Jep, dit is een winnaar! Ik eet tempeh bacon in combinatie met gegrilde aubergine, avocado en citroensap. Dit is het recept voor een broodje tempeh bacon.

tempeh bacon

Bahn mi

Zin in een Aziatisch belegd broodje? Marineer een blok tofu naar smaak (laat het eerst goed uitlekken zodat de marinade beter wordt opgenomen), snijd het in plakjes van 1 cm en bak het krokant. Beleg het broodje met (ingemaakte) groenten en verschillende Aziatische kruiden zoals koriander en rode peper.

Avocado en champignons

Deze combi is goud: avocado met gemarineerde paddenstoelen. Klinkt ingewikkeld, maar staat binnen tien minuten op tafel. Dit is het recept.

broodje avocado en champignons

Vegan eiersalade

Nog zo’n klassieker die makkelijk te veganizen is. Gebruik hiervoor tofu (goed uitlekken!) dat je verkruimelt. Meng dit met vegan mayo, ketchup, mosterd, bieslook, kerrie- en paprikapoeder. Maak het af met (zwart) zout en peper.

Zo, ik hoop dat ik je op wat ideeën hebt gebracht! Wat eet jij graag op brood? Laat het hieronder in de comments weten, zodat we onze inspiratie kunnen delen. Dat kan natuurlijk ook via Facebook en Instagram

(Visited 59.158 times, 36 visits today)

24 Comments

  1. Simone 26 augustus 2017 at 17:22

    Anita, de biologische glutenvrije variant is wel vegan! 🙂

    Reply
  2. Djuli 27 augustus 2017 at 09:47

    Mmm! Wat een geweldig lijstje! Mijn favoriet is noten-rozijnenbrood met witte amandelpasta.

    Reply
    1. Quirines 27 augustus 2017 at 10:43

      Oeehh dat klinkt heel lekker 🙂

      Reply
  3. Marianne - Groene stapjes 27 augustus 2017 at 10:22

    Wat een fijne lijst met véél inspiratie! Zo is het helemaal niet saai om elke dag brood te eten 🙂

    Reply
    1. Quirines 27 augustus 2017 at 10:42

      Jaa want brood is té lekker om te laten staan 😉

      Reply
  4. Iris 28 augustus 2017 at 10:30

    Ooh allemaal zo lekker! Ik ben inderdaad mega fan van avocado en hummus doe ik ook heel vaak op brood. Dan gooi ik er vaak nog wel allerlei groenten bij op, dat maakt het net wat aangekleder en nog lekkerder, haha. Bedankt voor de inspiratie 😀

    Reply
    1. Quirines 28 augustus 2017 at 17:42

      Mmm zo lekker! Avocado en hummus verveelt nooit 😉

      Reply
  5. Landa 31 augustus 2017 at 20:39

    Wat ook echt heeeeel lekker is, is de wortelspread met fijigember van de AH. Ligt bij de verse dips (tussen de slager/kaasboer, dus normaal kijk ik hier niet zo snel). Die spread met avocado en peper/zout = HEMELS.

    Reply
    1. Quirines 1 september 2017 at 19:26

      Oeehh goede tips! Ik kijk hier normaal gesproken ook nooit haha.

      Reply
  6. Marianne 2 september 2017 at 12:37

    Inspirerende lijst! Bij welke winkel is Tofutti creamcheese te koop?

    Reply
    1. Quirines 4 oktober 2017 at 21:13

      Hi Marianne! Ik kocht dit bij Veggie4U in Den Haag.

      Reply
  7. Jean 25 november 2018 at 10:32

    Bij de Aldi kan je ook vegan broodbeleg kopen van mama nature…is super lekker vooral de kurrypapaya.

    Reply
    1. Quirines 25 november 2018 at 11:14

      Ja lekker! Mama Nature staat ook in het lijstje onder ‘groentespread’ 🙂

      Reply
  8. Pingback: Dit zijn de best gelezen artikelen van 2018 - The Vegan Effect

  9. Mio 19 oktober 2019 at 17:31

    Super leuke suggesties, vooral de uitgebreide lunch variant kijk ik naar uit om uit te proberen!

    Overigens werkt de tempeh bacon link niet 🙂

    Misschien kun je nog een iets uitgebreidere uitleg geven (nieuwe post?!) over de Banh mi (juiste spelling?)

    Reply
  10. Van Cayzeele 23 januari 2020 at 17:31

    Vegan is ok maar dan avocado eten een van de minst milieuvriendelijke producten. De mensen hebben ginder geen drinkwater meer. Denk daar ook eens over na. Keuze genoeg…

    Reply
    1. Quirines 27 januari 2020 at 08:51

      Ik snap je opmerking al is die niet helemaal gegrond. Voor de productie van kaas/vlees etc. is super veel water/voer/land nodig en dan is een avocado een betere optie om te eten. Natuurlijk niet iedere dag, maar met mate kan je dit best eten.

      Reply
  11. Evie 10 februari 2020 at 20:04

    Heeft er iemand een vegan alternatief voor wentelteefjes? By the way, is lichtbruine suiker (cassonade van Tienen) vegan? In het originele recept worden eieren gebruikt en volle koemelk. En in België wordt er cassonade bovenop gestrooid. Heerlijk! Zou ik No-Egg kunnen gebruiken? Of Natura eivervanger? Eigenlijk smaakt het ei heel erg door in de “klassieke” wentelteefjes. In die eisurrogaten vind je niet die typische, een beetje zwavelachtige eigeur. Iemand een tip? Misschien een bepaalde specerij die ei-achtig smaakt erbij voegen?

    Reply
    1. Sascha 3 april 2020 at 11:33

      Kala namak(ook wel zwart zout of vulkanisch zout genoemd) is een kruid waarmee je de smaak van ei kunt krijgen.

      Reply
  12. John 30 juni 2020 at 12:24

    Vegemite of marmite is pittig broodbeleg, maar je moet er van houden.

    Reply
  13. Kirsten 6 juli 2020 at 15:38

    Hoe komt het dat avocado wel als vegan word gezien maar honing van een kleine imker niet? Of is dit persoonlijk?

    Reply
    1. Sander 16 juli 2020 at 12:15

      Omdat honing van dierlijke afkomst is en avocado niet.

      Reply

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *