Vegan sabich (pita met aubergine, hummus & tahin)

Sabich is hét broodje van Israël. Origineel niet plantaardig, maar het is super makkelijk om een vegan sabich te maken. Deze heerlijke pita sandwich zit bommetje vol met gefrituurde aubergine, kikkererwten, knapperige groenten, hoemoes & tahin. Het ultieme vegan comfort food!

De eerste keer dat ik een vegan sabich at was, jawel, in Tel Aviv! Dit was meteen ook het allerlekkerste broodje sabich dat ik ooit heb gegeten. Het hielp zeker mee dat ik een behoorlijke brak was en daarmee maakt sabich het ultieme vegan katervoedsel.

Heerlijke vegan alternatieven

Terug naar recept. In een traditionele sabich zit een gekookt eitje. Een goede vervanger zijn kikkererwten. Dit zorgt ervoor dat het geheel toch lekker smeuïg wordt (dat is belangrijk bij een broodje sabich) én je hebt meteen de eiwitten erbij. Een variatie tip: in Tel Aviv at ik het broodje met een kruimige aardappel i.p.v. kikkerewten. Ook heerlijk.

Naast tahin is er nog een andere dressing dat hoor bij een broodje sabich: amba. Dit is een soort pittige mango chutney. Je kunt deze saus zelf maken óf je gaat voor de makkelijke weg en kiest voor Spicy Mango Hoemoes van Maza. Net zo lekker en je hoeft geen ingewikkelde chutney te maken.

Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik groot fan ben van Maza. Ik heb standaard een aantal bakjes hoemoes in de koelkast staan. Eén van mijn favorieten, vooral in de zomer, is de Spicy Mango Hoemoes. Verrassend door de zoete mango in combinatie met de pittige habanero peper.

Wat heb je nodig voor twee vegan sabich?

  • Pita broodjes (het liefst zo groot en fluffy mogelijk)
  • 1/2 aubergine
  • Kikkererwten, klein blikje
  • 1/3 komkommer
  • 1 tomaat
  • Spicy Mango Hoemoes van Maza, paar el
  • Verse peterselie
  • Tahin, paar eetlepels (liever te veel dan te weinig!)
  • 1/2 citroen, sap
  • Zout & peper
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het:

  1. Snijd de aubergine in lange plakken van zo’n 1 cm. Snijd het daarna in de breedte, ongeveer 4 cm breed. Leg de plakken op wat keukenpapier en bestrooi het met zout. Laat dit voor 20 á 30 minuten liggen, zodat de aubergine gaat ‘zweten’.
  2. Snijd ondertussen de komkommer en tomaat in kleine blokjes. Meng dit met de fijngehakte peterselie. Breng het geheel smaak met zwarte peper.
  3. Voor de tahindressing: meng de tahin met een klein scheutje water en het citroensap. Roer dit tot een romige dressing. Proef of je het lekker op smaak vindt, anders kun je wat extra tahin en/of citroensap toevoegen.
  4. Warm de kikkererwten op.
  5. Verhit een koekenpan met een flinke laag zonnebloemolie, zodat de hele bodem bedekt is. Laat de olie goed heet worden, we gaan namelijk de aubergine frituren.
  6. Leg de plakken aubergine in de pan en zorg ervoor dat de plakken niet op elkaar liggen. Bak dit goudbruin. Draai de aubergine en bak de andere kant.
  7. Verwarm ondertussen de pitabroodjes en snijd de bovenkant eraf.
  8. Vul de pita met alle ingrediënten en vergeet vooral niet om lekker royaal te zijn met de tahindressing en de Spicy Mango Hoemoes.
vegan sabich
ingrediënten sabich
gefrituurde aubergine
sabich recept

Ik ben super benieuwd wat jij van dit broodje vindt. Ga jij het maken? Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram (leuk als je mij volgt!).

Dit artikel is in samenwerking met Maza. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

(Visited 409 times, 1 visits today)

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *