Zo blijf ik relaxed tijdens de zwangerschap – 10 tips

Hoe blijf je relaxed tijdens de zwangerschap? De hormonen zijn zéer aanwezig (ten minste bij mij) en er gebeurt zoveel tegelijkertijd. Niet alleen lichamelijk, maar ook qua geregel komt er veel op je af. Ik ben geen pro in zwangerschappen (ik ben zwanger van mijn eerste kindje), maar na 21 weken heb ik wel een aantal dingen die goed voor mij werken. Ik deel 10 tips om zo relaxed mogelijk tijdens de zwangerschap te blijven.

Mediteren

Tijdens het eerste trimester voelde ik me down en onzeker. Dit komt o.a. door heftige eerste paar weken (je leest dit in deze zwangerschapsupdate). Door alle zorgen (en misselijkheid) sliep ik slecht. Mediteren hielp mij enorm om in slaap te komen. Wist je dat Headspace een zwangerschapsmeditatie heeft? Ideaal, al werkt een normale slaapmeditatie ook goed.

Bewegen

Sporten is een uitlaatklep voor mij. Helaas voelde -intensief- sporten al snel niet meer goed. Vanaf week 7 stopte ik met hardlopen, omdat de klappen op mijn bekken niet fijn aanvoelde. Daarna volgde ik nog wat sportlesjes thuis, maar daar krijg ik rugklachten van. Ik mis sporten (en zweten!) enorm maar voor nu houd ik het bij milde beweging. Wandelen, fietsen en binnenkort wil ik gaan zwemmen. Naast dat beweging gezond is, helpt het ook om rustig te worden en om dingen op een rijtje te zetten.

Yoga

Trainen gaat niet meer en daarom ben ik vaker op de yogamat te vinden. Ik volg twee keer per week een les. Variërend van een rustige zwangerschapsyoga tot meer een pittige vinyasa les. Wel vermijd ik oefeningen waarbij ik mijn buikspieren moet aanpassen. Tip: informeer de yogadocent voordat de les begint. Zij kan helpen met alternatieve oefeningen en ze hoeft zich geen zorgen te maken als jij voor de zoveelste keer in child’s pose ligt.

Praten

Niet altijd even makkelijk, maar het lucht enorm op om te praten. Zodra ik hardop zeg waar ik mij zorgen over maak, dan klinkt en voelt het meteen minder zwaar. Ik kan het dan beter relativeren en het voelt goed om mijn gedachten te delen.

Self-care

Een beetje zelfliefde kan nooit kwaad en zeker niet tijdens een zwangerschap. Zo heb ik mezelf laatst getrakteerd op een massage en ik probeer alles zo comfortabel mogelijk te maken. Dit houdt ook in dat ik soms afspraken cancel, omdat ik moe ben en het even niet voel. Self-care gaat ook over gezond eten, maar ik trakteer mezelf nu wel vaker op vegan Ben & Jerry’s en bestel soms eten.

Hulp vragen

Ik mag in mijn handen knijpen dat Joppe goed voor mij zorgt. Ik hoop dat jij ook iemand of meerdere personen om je heen hebt verzameld aan wie je hulp kunt vragen. Zo zorgt Joppe bijna altijd voor het avondeten en hij neemt wat extra huishoudelijke taken over. Super fijn, want op sommige momenten moet ik echt even verzorgd worden haha.

Contact maken

Baby girl is volop aanwezig en ik voel haar meerdere keren per dag. Zodra ik haar voel, ga ik bewust met mijn handen naar die plek en probeer ik met volle aandacht op haar te focussen. Het is en blijft zó bijzonder en onwerkelijk. Ik probeer deze ervaring zo goed mogelijk in mij op te nemen.

Quality time

Met mezelf, vriendinnen en vooral met Joppe. Eén ’tip’ die ik al heel vaak heb gekregen van mensen (die zelf kinderen hebben): geniet van de vrijheid nu het nog kan. Dit klinkt een tikkeltje deprimerend, maar ik snap wel wat zij bedoelen. Zeker spontane uitstapjes zullen in het begin lastig zijn, dus ik probeer zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Zo boekten we een trip naar Mallorca om vrienden op te zoeken, hoppen we van terras naar terras in Amsterdam en ik probeer bewust te genieten dat ik wat winkels kan afstruinen zonder dat ik rekening met iemand hoef te houden.

Zwangerschapsdagboek

Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger ben, heb ik een zwangerschapsdagboek aangeschaft. Je vergeet namelijk best snel hoe je je voelde aan het begin van de zwangerschap en zo’n dagboek helpt om alle gedachten op een rij te zetten. Je kunt dit natuurlijk doen op de manier waarop jij het fijn vindt: alleen schrijven, juist volplakken met foto’s of tekeningen maken.

Minder nieuws kijken

Bewust volg ik het nieuws minder. Het komt wat harder binnen (9 van de 10 keer is het toch slecht nieuws) en ik focus me liever op positieve dingen. Van social media ben ik nog niet af gekickt, maar ik denk wel dat ik vanaf mijn verlof een pauze ga inlassen zodat ik mij volledig kan focussen op de baby en de bevallig.

Dit zijn mijn tips hoe je relaxed blijft tijdens de zwangerschap. Ik ben heel benieuwd wat goed voor jou werkt. Laat het hieronder in de comments weten. Benieuwd naar mijn zwangerschap? Ik deel dit ook veel op mijn Instagram. Leuk als je me volgt!

(Visited 752 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *