Vegan kaasvervangers

Heb je moeite om kaas te laten staan? Je bent niet de enige. Kaas is de eerste reden die ik hoor waarom mensen (nog) niet overstappen naar een plantaardig dieet. Dat begrijp ik heel goed, want ik kon mij ook geen leven zonder kaas voorstellen. Nu heb ik helemaal geen cravings meer naar kaas. Dit komt omdat ik anders heb leren eten én omdat er goede, vegan kaasvervangers op de markt zijn. Voor (bijna) alles is inmiddels een alternatief. Benieuwd welke vegan kaasvervangers er allemaal zijn? Ik zet het voor je op een rij. 

Ik schreef eerder een artikel over hoe ik kaas vervang. Benieuwd naar andere niet-kaas alternatieven? Je leest het artikel hier.

Vegan kaas voor op brood

Eerlijk is eerlijk, vegan kaas voor op brood vond ik niet te eten. Het was te zout, gekke structuur en smaakte naar plastic. Dit is inmiddels wel veranderd. Ik maak graag tosti’s met vegan kaas. Ik gebruik hiervoor de kaas van Wilmersburger of Violife. Je koopt dit bij de reguliere supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo. Deze kaas kun je ook prima gebruiken voor op een burger. Andere merken die vegan kaasplakken aanbieden zijn SimplyV, Vegan Deli, Veggi Filata en Nature&Moi.

Geraspte vegan kaas

Zin een lasagne, pizza of een ovenschotel met geraspte kaas? Veel merken die plantaardige kaas voor op brood verkopen, hebben ook een geraspte versie in hun assortiment. Denk aan Violife, Wilmbersburger, veggie4u, Veggi Filata en Vegan Deli. Net zoals bij kaas op brood zijn er verschillende varianten in smaak, structuur en de mate waarin ze smelten.

Vegan Griekse kaas

Sinds kort is er een Griekse vegan kaas op de markt: Violife Greek white. En deze smaakt verrassend goed! Lekker door een salade. Ook het merk Soyana biedt vegan Griekse kaas aan, ik heb die alleen niet geprobeerd.

vegan griekse kaasZin in Griekse kaas? Lekker met couscous en groene asperges. Dit is het recept.

Vegan roomkaas

Ook cream cheese hoef je niet te missen. Mijn favoriete merk is de roomkaas van Violife. Sowieso vind ik de producten van dit merk veruit het lekkerst (even ter verduidelijking: dit artikel is niet gesponsord door Violife. Gewoon fan girl hier!). Je koopt dit bij de Albert Heijn. Een lekker lunch recept is dit broodje met gemarineerde ‘kip’ en roomkaas. Soyana biedt ook roomkaas aan in verschillende smaken zoals naturel, zongedroogde tomaat en kruiden-knoflook.

Vegan Parmezaanse kaas

Edelgistvlokken mogen niet ontbreken in jouw keuken. Dit product gebruik ik als alternatief voor Parmezaanse kaas. Ik strooi het over mijn pasta en ik verwerk het door een kaassaus. De merken Charly’s All is Fair en Gondino hebben Parmezaanse kaas in hun assortiment. Beide merken koop je bij Ekoplaza.

Vegan Franse kaas, camembert

Veel lekkere, vegan Franse kazen zijn er nog niet. Wel is er één variant die mijn hart heeft gestolen en dat is de Cashew Camemberti van Rosie & Riffy. Te koop bij o.a. Vegabond in Amsterdam. Zo. Onzettend. Goed! Romig, lekkere korst en een goede kazige smaak. Verder ben ik nog geen goede alternatieven tegengekomen voor camembert.

vegan kaas borrelplankEen borrelplank hoef je niet te missen. Lees hier hoe je de ultieme vegan borrelplank samenstelt.

Vegan mozzarella

Door naar de vegan mozzarella. Deze vind ik lastig. Ik heb een paar jaar geleden op een beurs een plak ‘mozzarella’ geproefd, maar van schrik meteen weer uitgespuugd. Bleh. Geen idee meer van welk merk dit was. Violife (joh) heeft nu mozzarella geraspte kaas in hun assortiment. Deze is lekker voor bijvoorbeeld een pasta of lasange. Soyana biedt ook mozzarella aan, maar dat durf ik nog niet aan. Mocht jij nog een goed alternatief weten, let me know. En oja! De allereerste foto is een broodje caprese dat ik at bij Meatless District met, jawel, vegan mozzarella. Geen idee waarvan het is gemaakt, maar het smaakte net zo lekker als dat het eruit ziet.

Vegan fonduekaas

Voorheen was ik gek op kaasfondue. Lang heb ik dat niet meer gegeten tot Mr & Mrs Watson werd geopend. Het is weer mogelijk om te fonduen! Het is niet zo stroperig zoals bij een traditionele kaasfondue, maar het smaakt wel net zo lekker. Ik heb dit gerecht thuis nog nooit klaargemaakt, maar ik weet wel dat je vegan fonduekaas kunt halen bij Charly All Is Fair, Plant Based Cheese en van NO-MUH.

vegan fondueVegan Fondue bij Mr & Mrs Watson

Vegan kaassaus

Een kaassaus kun je makkelijk zelf maken met geweekte cashewnoten, edelgistvlokken, citroensap, aardappel, water, wat kokosmelk (het vet), knoflook en peper & zout. Mocht je daar geen zin in hebben, dan heeft NO-MUH een kaassaus al heb ik geen idee hoe die smaakt.

Welke vegan kaas missen we nog?

Zoals ik in het begin aangaf, was ik een grote kaasliefhebber. Ik at dit iedere dag en er zijn zeker nog een paar soorten die ik ‘mis’: geitenkaas, hüttekase (al is dit niet echt een kaas), brie, overige Franze kazen, kaasstengels en kaassouflés… Je kunt dat laatste zelf maken of eten in bepaalde restaurants. Het wordt de hoogste tijd dat dit in de supermarkten wordt verkocht én in veel meer restaurants.

vegan kaasstengelsDe kaasstengels bij Kebabi en de Vegan Junkfood Bar zijn geweldig <3

Wat voor vegan kaas eet jij graag? En weet jij nog fijne vervangers? Laat het hieronder weten in de commets of via mijn Instagram en Facebook

(Visited 2.951 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *