The Vegan Effect kiest: beste vegan kaas voor tosti’s

Welkom bij The Vegan Effect kiest! In deze nieuwe rubriek neem ik verschillende vegan alternatieven onder de loep: wat zijn de voedingswaarden, waar koop je het en hoe smaak het? Deze keer staat alles in het eten van vegan kaas.

Als vegan heb je echt niks te klagen. Iedere week zie ik weer nieuwe producten oppoppen in de supermarkt. Er is zoveel keuze! Tijd om een aantal van deze producten te testen. Ik begin met vegan kaas en dan specifieker: wat is de beste kaas voor tosti’s?

Eerlijk is eerlijk, ik eet nooit vegan kaas ‘los’ op een broodje. Ik vind de geur meestal erg onsmakelijk en ik houd niet van de structuur. Gesmolten vegan kaas vind ik dan wél weer lekker: op een pizza, croissantjes (guilty pleasure) of op de tosti.

Toen ik net vegan werd, zes jaar geleden, moest ik naar Ekoplaza voor vegan kaas. Dat is verleden tijd en bij de reguliere supermarkten zijn verschillende merken verkrijgbaar. Standaard heb ik Violife in huis en ik ben benieuwd of ik na deze test een nieuwe favoriet heb. Benieuwd naar andere vegan kaasvervangers zoals vegan feta, Franse kaas en kaassaus? Lees dan dit artikel.

Ik vergelijk de volgende merken met elkaar: Nature & Moi, Wilmersburger, Violife (plakken kaas), Violife (kaas blok) en Albert Heijn huismerk. Goed om te weten: per tosti heb ik anderhalf plakje kaas gebruikt.

Nature & Moi

Nature & Moi vegan kaas
Nature & Moi kaas
Vegan tosti

Prijs: €2,99
Gewicht: 200 gram
Waar te koop: Jumbo
Ingrediënten: Water, gemodificeerd zetmeel, kokosolie (20%), zout, tricalcium citraat, veganistische smaak, acidifier: citroenzuur, olijf extract, kleurstof, bètacaroteen, vitamine B1
Voedingswaarde per 100 gram
Calorieën: 281 kcal
Vetten: 20 gram (18 gram verzadigd)
Koolhydraten: 25 gram
Suiker: 0
Eiwitten: 0
Zout: 1,8 gram
Calcium: 200 mg
Biologisch: Nee
Extra: B12 en calcium toegevoegd

Oordeel: De kaasplakken zijn vrij dun, waardoor het makkelijk breekt als ik het uit de verpakking haal. De kaas smelt daardoor wel goed. Ik haalde de tosti uit het apparaat en ik was verrast met de look: het lijkt net op kaas gemaakt van zuivel. Tijd voor de eerste hap! De kaas blijft aan mijn gehemelte plakken en heeft een sticky mondgevoel. Niet iets waar ik persoonlijk van houd. De smaak is erg zacht en zeker niet vies. Ik vind het daarom een goede ‘instap kaas’ als je wilt wennen aan de smaak van vegan kaas. Cijfer: 6,5/10

Wilmersburger

Wilmersburger kaas
Wilmersburger
Vegan tosti

Prijs: €2,27
Gewicht: 150 gram
Waar te koop: Jumbo
Ingrediënten: Water, kokosnootolie (23%), gemodificeerd zetmeel, zetmeel, zeezout, aroma, olijf-extract, kleuren: beta-caroteen
Voedingswaarde per 100 gram
Calorieën: 285 kcal
Vetten: 23 gram (21 verzadigd)
Koolhydraten: 20 gram
Suiker: 0 gram
Eiwitten: 0 gram
Zout: 2,3 gram
Biologisch: nee
Extra: Nee

Oordeel: Ik was een beetje bang om Wilmersburger te proeven omdat ik het een paar jaar geleden echt niet lekker vond. Sindsdien heb ik de kaas ook niet meer aangeraakt. Wat mij meteen opvalt is dat de plakken een stuk steviger zijn. Het duurt iets langer voordat het gesmolten is. Ik moet zeggen: ik ben onder de indruk van deze tosti. Goede structuur, plakt niet aan mijn mond en qua smaak doet het mij denken aan de kaas van Violife. Cijfer: 7,5/10

Violife flavour slices

Violife vegan kaas
Violife vegan tosti
Vegan tosti

Prijs: €3,05 (Jumbo) €3,19 (Albert Heijn)
Gewicht: 200 gram
Waar te koop: Jumbo en Albert Heijn
Ingrediënten: Water, kokosolie (23%), gemodificeerd zetmeel, zetmeel, zeezout, aroma’s, olijfextract, kleurstof: beta-caroteen, vitamine B12
Voedingswaarde per 100 gram
Calorieën: 285 kcal
Vetten: 23 gram (21 gram verzadigd)
Koolhydraten: 20 gram
Suiker: 0 gram
Eiwitten: 0 gram
Zout: 2,3 gram
Biologisch: Nee
Extra: Vitamine B12

Oordeel: Ik koop altijd Violife, omdat bijna geen één product van dit merk mij teleurstelt. Zoals de vegan feta. De structuur van de plakken is steviger en lijkt erg op die van Wilmersburger. Wel ziet het er minder smakelijk uit dan de kaas van, bijvoorbeeld, Nature & Moi. Nog steeds vind ik deze kaas super lekker. Ook belangrijk: het ruikt niet zo sterk. De geur van vegan kaas kan ik nooit echt handelen, dus dat is zeker een pluspunt. Cijfer: 8,5/10

Violife flavour block

Violife flavour block kaas
Violife tosti
Vegan tosti

Prijs: €3,05
Gewicht: 200 gram
Waar te koop: Jumbo (online kan ik het alleen niet vinden)
Ingrediënten: Water, kokosolie (21%), zetmeel, gemodificeerd zetmeel, zeezout, aroma’s, olijfextract, kleurstof: betacaroteen, vitamine B12
Voedingswaarde per 100 gram
Calorieën: 270 gram
Vetten: 21 gram (19 gram verzadigd)
Koolhydraten: 21 gram
Suiker: 0 gram
Eiwitten: 0 gram
Zout: 2,3 gram
Biologisch: nee
Extra: Vitamine B12

Oordeel: Deze kaas past eigenlijk niet in deze rubriek omdat het geen plakken zijn. Toch was ik lang benieuwd naar dit product. Hoe lekker als je dit in blokjes snijdt en dipt in mosterd? Alleen, super handig: ik heb helemaal geen kaasschaaf meer in huis. Daarom zijn het redelijk dikke plakken geworden omdat ik met een mes aan de slag moest.

Voordat ik de kaas op de tosti deed, nam ik een hapje. Nou, precies zoals ik had verwacht: gewoon niet lekker. Ik krijg echt de kriebels hiervan. Hopelijk stelt de tosti mij niet teleur. De eerste aanblik is in ieder geval goed: zodra ik de tosti breek, kreeg ik enorme kaasdraden. Alleen, dat is meteen het positieve van dit verhaal. De tosti is verder erg smaakloos. De plakken zijn veel beter. Cijfer: 5/10

Albert Heijn plantaardige plakken

Albert Heijn kaas
Albert Heijn plantaardige plakken
vegan tosti

Prijs: €2,79
Gewicht: 200 gram
Waar te koop: Albert Heijn
Ingrediënten: Water, gemodificeerd zetmeel (aardappel, mais, cassave), kokosolie, zout, zuurteregelaar (calcium citraat E333), citroenzuur (E3301), aroma, conserveermiddel (sorbinezuur E200), kleurstof (caroteen E160a)), vitamine B12
Voedingswaarde per 100 gram
Calorieën: 304 kcal
Vetten: 20 gram (18 gram verzadigd)
Koolhydraten: 30 gram
Suiker: 0,5 gram
Eiwitten: 0,5 gram
Zout: 2,00 gram
Biologisch: Nee
Extra: Vitamine B12

Oordeel: Zoals je inmiddels van Albert Heijn gewend bent, komen zijn altijd met eigen producten op de proppen. Op de één of andere manier sprak deze kaas mij niet echt aan, maar ik kon het niet overslaan voor deze rubriek. De plakken zijn wat dunner en blijven aan elkaar plakken. Daardoor smelt het wel goed. De kaas is niet sticky (thank god) en de smaak is eigenlijk best lekker! Cijfer: 7,5/10

Eindoordeel: Violife plakken (niet te verwarren met het blok!) blijft mijn favoriet. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben erg verrast door deze kazen. Je kunt echt merken dat de smaak de afgelopen jaren sterk is verbeterd. Ook opvallend is dat de ingrediënten bijna hetzelfde zijn, maar toch verschilt de structuur per kaas. Jammer dat geen één kaas eiwitten bevat, dat had ik namelijk wel verwacht.

Eet jij graag vegan kaas? Ik ben benieuwd wat jouw favoriet is. Laat het hieronder weten in de comments. Benieuwd naar nieuwe, vegan producten? Via mijn Instagram houd ik je op de hoogte.

(Visited 4.715 times, 2 visits today)

1 Comment

  1. Marije Eleveld 30 maart 2021 at 12:07

    Ik heb altijd een zak violife geraspt in de vriezer liggen en gebruik dat in ovenschotels, over de pasta en risotto en ook tussen de tosti. Ook tussen wraps is het lekker. In begin vond ik het een bijsmaak hebben. Inmiddels ben ik er zo aan gewend dat ik het heerlijk vind.
    Dat er zo weinig eiwit in zit is ook voor mij een eye-opener. Ik voegde de kaas regelmatig bewust toe voor extra eiwit maar daarmee is het dus niet te vergelijken met echte kaas.

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *