Vegan gehakt met kokos-limoenrijst en zoetzure groenten

Ik HOUD van de Aziatische keuken: de verse ingrediënten en de combinatie van verschillende smaken (zoet! zuur! pittig!). Vandaag op het menu: pittig, vegan gehakt met een romige kokos-limoenrijst en zoetzure groenten.

Het is je vast niet ontgaan: deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Ter ere daarvan heb ik een recept ontwikkeld met, jawel, vegan vlees! Steeds meer vleesvervangers komen op de markt en het ene product is nog beter dan het andere.

Ik eet alweer zes jaar plantaardig en als jij mij toen had verteld dat ik later kon kiezen uit vegan burgers, gehakt, worstjes, kip, shoarma, schnitzels en spekjes had ik je niet geloofd. Maar zie nu! Smaak-technisch is er geen excuus om voor een dierlijk product te gaan, want sommige vleesvervangers zijn niet van het echt te onderscheiden.

Zoals het vegan gehakt van Meatless Farm. Blij ben ik met deze ontdekking, want je kunt het vegan gehakt verwerken in veel traditionele gerechten zoals lasagne, burritos en ovenschotels. De producten van Meatless Farm zijn verkrijgbaar bij Crips en Gorillas.

vegan gehakt meatless farm

Ik heb zin om je te verrassen en daarom koos ik niet voor een klassiek recept. Het moet wel een beetje spannend blijven 😉 Ik liet mij inspireren door Azië. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat ik veel dagdroom over de tropische stranden, de warme zon en het heerlijke eten.

Ik dwaal af. Terug naar het recept. Het pittige gehakt en de romige rijst in combinatie met de frisse groenten als tegenhanger, is een goede combi. Heb je wel eens rijst gekookt in kokosmelk? Dit is een simpele manier om het gerecht een andere draai te geven.

Het maken van ingelegde groenten duurt dagen, maar je kunt het proces ook versnellen. Deze zoetzure groenten staan binnen 15 minuten op tafel (oké hoe langer je wacht, hoe beter het wordt). In de tussentijd bereid je de rest van het gerecht.

vegan gehakt

Wat heb je nodig voor 2 porties?

  • Komkommer, één stuk
  • Radijs, bosje
  • Wortels, 2 stuks
  • Suiker, 2 el
  • Sambal oelek, 2 tl (houd je niet van pittig? Gebruik dan 1 tl)
  • Limoen, één stuk
  • Zout, 1 tl
  • Olijfolie, 2 el
  • Ketjap manis, 3 el
  • Vegan gehakt, ik gebruikte het gehakt van Meatless Farm
  • Sesamolie
  • Bosui, 2 stengels
  • Rode peper
  • Jasmijnrijst, 200 gram
  • Kokosmelk, 300 ml
  • Water, 200 ml

Zo maak je het:

  1. We beginnen met de zoetzure groenten. Rasp de schil van de limoen en houdt dit apart. Snijdt de komkommer in blokjes, radijsjes en wortels in plakjes. Meng dit in een kom samen met het suiker, zout, olijfolie, sambal oelek en knijp de limoen uit boven de groenten. Meng alles goed door. Proef of je nog meer sambel oelek, zout of suiker nodig hebt. Zet de kom aan de kant zodat het kan intrekken.
  2. Kook de jasmijnrijst in zo’n 10 á 12 minuten gaar met 300 ml kokosmelk en 200 ml water. Roer het regelmatig zodat de rijst niet blijft plakken aan de bodem van de kookpan.
  3. Snijd ondertussen de rode peper en de bosui in ringetjes. Houd de helft van de bosui apart.
  4. Pak een koekenpan en zet op middelhoog vuur. Verhit wat sesamolie. Haal het gehakt van Meatless Farm uit de verpakking en leg het als geheel in de pan. Laat het voor één minuut bakken. Voeg de ketjap manis, rode peper en bosui toe en rul het vegan gehakt voor zo’n 12 á 15 minuten.
  5. Breng de rijst op smaak met het limoenrasp.
  6. Verdeel de rijst over de borden, gevolgd door het vegan gehakt en de zoetzure groenten. Strooi de overgebleven bosui over het eten. Optioneel strooi je nog wat sesamzaadjes over het gerecht.
  7. Bon appetit!
vegan gehakt

Eet jij graag vegan vleesvervangers?Ik ben benieuwd naar jouw favoriet! Laat het hieronder weten of via mijn Instagram.

Tip: Bij Crisp krijg je €10,- korting op je eerste bestelling + een gratis verpakking burgers met de code MeatlessFarm10

Dit artikel is in samenwerking met Meatless Farm. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

(Visited 2.842 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *