Welke vegan supplementen gebruik ik en waarom?

Welke vegan supplementen gebruik ik? Sinds ik veganist ben krijg ik veel goedbedoelde (maar ook bezorgde en sceptische) vragen over welke vitaminen ik ‘misloop’. Heb ik geen B12 tekort? Hoe krijg ik Omega 3 binnen? En welke vitaminen zijn handig om te slikken als veganist? Hoogste tijd om te delen welke vegan supplementen ik gebruik en waarom.

Vitamine B12

De vitamine waar iedereen meteen over begint wanneer ik zeg dat ik vegan ben: vitamine B12. Voordat ik vertel waarom het goed is om dit bij te slikken, leg ik graag uit wat vitamine B12 precies is.

Wat is B12 en waar zit het in?

Deze vitamine wordt aangemaakt door bacteriën in het lichaam van elk dier (dus ook de mens). Bij ons wordt het in een deel van de darmen gemaakt waar het niet goed wordt opgenomen door het lichaam. Sommige dieren hebben dit probleem opgelost door hun eigen keutels op te eten. Bij dieren zoals koeien en schapen bevinden de bacteriën, die B12 aanmaken, in de voordarm waar het wel wordt opgenomen. Grazers krijgen het binnen doordat B12 ook in aarde, mest en vuil zit.

Voor ons dus belangrijk om B12, via een externe bron, binnen te krijgen. Het komt namelijk alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar, omdat veel industriedieren op stal staan (en dus niet meer in de wei grazen), krijgen ze te weinig B12 binnen. Daarom krijgen zij dit door hun voer. En wij in ons lichaam. Het is veel logischer om, net zoals de dieren, de B12 uit een pilletje te halen. Niet alleen bespaar je het leven van het dier, het is ook veel gezonder omdat je geen cholesterol, verzadigde vetten en dierlijke proteïne binnenkrijgt.

Waar heb je B12 voor nodig?

Vitamine B12 is belangrijk voor je hersenen, een goed zenuwstelsel en speelt een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitamine loop je niet snel op, omdat je lichaam een voorraad heeft. Wel is het belangrijk om te zorgen dat je geen tekort krijgt, aangezien nogal belangrijke functies op het spel staan. Symptomen van een tekort zijn: vermoeidheid, duizelig, benauwdheid, hartkloppingen, tintelende vingers en oorsuizen. Oh, wist je trouwens dat carnivoren ook vaak een B12 tekort hebben? Of je nu veganist bent of niet: het is altijd slim om langs de huisarts te gaan om jouw bloedwaarde te checken. Zo heb ik een uitgebreid bloedonderzoek laten doen, zodat ik weet waar ik op moet letten.

De ene B12 is de andere niet

Jarenlang slikte ik een goedkoop supplement dat ik kocht bij Holland en Barrett. B12 = B12 toch? Nope, want er zit veel verschil tussen de pillen. B12 kan de stof cyanocobalamine en methylcobalamine bevatten. De eerste is stabieler en wordt goed opgenomen door het lichaam. De tweede vorm van B12 wordt minder goed opgenomen. Drie keer raden waar mijn pilletjes uit bestond… Ik gebruik nu de supplementen van Vitaily en ik ben daar erg tevreden over. Ook Vitakruid kan ik aanraden.

Omega 3

Door naar de volgende vitamine: Omega 3. Want, hoe krijgen veganisten dit binnen? Eigenlijk is het heel simpel: waar vissen het ook vandaan halen. Uit algen! Door deze olie te slikken haal je dus de Omega 3 direct van de bron. Kun jij de vissen lekker laten zwemmen en hoef jij je geen zorgen te maken of je deze vitamine wel binnenkrijgt. Win-win situatie dus. Algenolie heeft een positief effect op hart- en vaatziekten, de hersenen, de ogen maar ook bij depressie en dementie.

Magnesium

Magnesium slik ik de laatste tijd bij omdat ik sinds februari aan krachttraining doe. Dit mineraal is belangrijk voor veel lichaamsprocessen zoals het activeren van enzymen in het lichaam, de energiestofwisseling, het zorgt voor de productie van eiwitten en samen met calcium voor een goede botopbouw, groei en ontwikkeling. Ik kan nog wel even doorgaan met dit lijstje ;).

Anyway, vegans halen voldoende magnesium uit voeding. Uit groene bladgroenten bijvoorbeeld, maar ook alle soorten noten, avocado, rauwe cacao, bananen, zeewier, broccoli en peulvruchten. Toch is het slim om dit af en toe bij te slikken wanneer je veel sport. Door het vele drinken, zweten en plassen verlaat magnesium namelijk snel het lichaam. De balans tussen magnesium en calcium zorgt voor evenwicht tussen spanning en ontspanning in je lichaam. Het is een anti-stress mineraal dat spieren ontspant en kalmeert. Calcium zorgt er juist voor dat spieren zich aanspannen. Je kunt ook een combi slikken van deze twee mineralen. Ik slik wekelijks een pilletje magnesium van het merk Garden of Life.

Vitamine D3

Vitamine D bestaat uit D2 (plantaardig) en D3 (dierlijk). Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium uit de voeding in het lichaam opneemt. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Zonlicht is de belangrijkste vorm van vitamine D en verder komt het voor in dierlijk eten zoals vette vis (haring, zalm en makreel) en het wordt toegevoegd in bak- en braadproducten. Eet je plantaardig? Dan is het slim om dit bij te slikken. Niet alleen voor vegans trouwens, want tijdens de donkere wintermaanden kan iedereen wat extra vitamine D gebruiken. Heel veel vitamine D supplementen bevatten dierlijke stoffen, maar van het merk Viridian niet. Wil je meer lezen over deze vitamine? Ik schreef eerder dit artikel.

Multivitamine

Dit slik ik alleen wanneer ik merk dat ik niet zo fit ben. Of wanneer een griepepidemie heerst. Ik gebruik dan de Raw Multi One Day van Garden of Life. Deze zit tjokvol met vitaminen en mineralen zoals vitamine C, magnesium, ijzer. Ook zit er probiotica in, een enzymen complex en een groenten- en fruitcomplex. Dit zorgt ervoor dat alles goed door het lichaam wordt opgenomen.

Bronnen: De Betere Wereld, Voedingscentrum, Nederlandse Vereniging voor Veganisme, Gezondheidsplein

Dit was het dan: mijn thuisapotheek. Nu ben ik heel benieuwd welke vegan supplementen jij gebruikt en waarom. Welke merken vind jij fijn? Laat het vooral weten in de comments. Leuk als je me volgt op Instagram.

(Visited 6.149 times, 2 visits today)

15 Comments

  1. Eline 9 maart 2018 at 08:50

    Hi Quirine! Waar laat jij je bloed testen?

    Reply
    1. Quirines 9 maart 2018 at 09:11

      Hi Eline! Ik heb dat bij de huisarts gedaan.

      Reply
  2. Anne-Sophie 13 maart 2018 at 10:41

    Heel interessant artikel! Ik neem zelf enkel vitamine D, B12 en omega 3 ( van Testa), maar heb vaak last van spierkrampen sinds ik stevig sport, dus magnesium lijkt me inderdaad een goed idee! Dankje voor de tips!

    Reply
    1. Quirines 13 maart 2018 at 13:00

      Dan is magnesium zeker een goed idee 🙂 Graag gedaan! Hopelijk helpt het snel.

      Reply
  3. Pingback: 5x vegan proof de herfst door - The Vegan Effect

  4. Pingback: Wist jij dat deze producten niet vegan zijn? - The Vegan Effect

  5. Pingback: Vegan Vitamins: Hoe zit het met vitamine D? - The Vegan Effect

  6. Ray 10 september 2019 at 22:17

    Hoi, als hindoe eet ik (man van 48 jaar) Satvisch (voedsel in ‘goedheid’) en ben ik ben ca 15 jaar lacto-veganist dwz dat ik geen vlees, vis en eieren gebruik maar wel zuivel en melk.. Ken vele hindoes in mijn omgeving en in India die dat zijn en totaal GEEN extra supplementen slikken.. Wij volgen het Vedisch leven principe. Ziekten als kanker en hart- en vaatziekten komt amper voor bij lactoveganistische hindoes.. Sterker nog, ik liep enkele jaren voor ik vegan werd liep ik een ernstige spier en longziekte op en na de drastische wijziging van mijn voedingspatroon verdwenen de klachten evenals de medicatie als sneeuw voor de zon. De beste artsen en revalidatiespecialisten meldden mij dat ik mijn levenlang met pijn zou moeten leven en zwakke ledematen, als ik uberhaupt na enkele jaren dit nog zou overleven.. En nu na 17 a 18 jaar ben ik er nog steeds .. in relatief blakende gezondheid.. ik zie geen artsen meer en heb geen behoefte meer aan.. En slik dus geen enkel medicatie al ca 15 jaar en geen enkel supplement ruim 12 jaar.. (eerste jaren wel omdat ik zelf vreesde voor een tekort, wat achteraf onterecht was..)

    Daarnaast eten we ook geen ui, knoflook, prei en champignon.. Champignon is een schimmelsoort en daarmee niet-vegan. Ui, knoflook en prei bevorderen de lagere Tamas geaardheid in ons.. De koe wordt als 1 van onze 7 moeders gezien, nl 1) onze biologische moeder 2) de vrouw van ons spiritueel leraar 3) de vrouw van een brahmaan (geestelijk geleerde), 4) vrouw van de koning 5) de Koe 6) de verpleegkundige 7) moeder-aarde.
    Hindoes hebben overigens in India in elk geval officieel een oplossing gevonden voor het overschot aan mannelijke dieren bij de melkveehouderij. Stieren worden (meestal in de vorm van ossen) ingezet als werkdieren, zodat hun leven ‘economisch rendabel’ blijft. Koeien worden slechts eens in de drie of vier jaar bevrucht, zodat het aantal mannelijke kalfjes beperkt is. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan en is de melkprijs aan de hoge kant. In NL is het mechanisme anders.. daarom heb ik zelf ook enigszins mijn bedenkingen bij dit soort dierenleed en hoe hier te vervolgen..

    Reply
  7. Ray 10 september 2019 at 22:39

    Oja bij het Vedisch leven hoort daarnaast ook GEEN intoxicaties als alcohol, roken, drugs, caffeine, theine.. En daarnaast niet gokken.. Alleen op deze wijze komen wij tot een hoger spiritueel bewustzijn.. Een ahimsa (geweldloos) leven in brede zin wordt nagestreefd met als doel ons spiritueel te blijven ontwikkelen en te groeien om uiteindelijk in het spiritueel Huis van God terecht te kunnen komen. Want Hindoes geloven in reïncarnatie, wat inmiddels bewezen is ! Anders blijven we steeds terugkeren in dit aardse/ materiele leven in de eeuwig doordraaiende cyclus van geboorte-ziekte-ouderdom- en dood.. de ene keer als mens, de andere keer als dier .. alle afhankelijk van ons karma.. (goede en slechte daden uit vorige levens).. en deze vicieuze cirkel willen we graag doorbreken door Godsbewust te leven.. hier horen diverse vrome eigenschappen ook bij zoals naastenliefde, barmhartigheid, eerlijkheid, zuiverheid, reinheid, kuisheid etc.. om uiteindelijk de hogere Spirituele Wereld van God te bereiken.. Dus bij ons is ahimsa (oa dierenleed besparen) één van de middelen samen met meerdere middelen om een hoger doel te bereiken.. En daarmee ook duurzamer en beter vol te houden.. Ook hechten we niet erg veel aan de naasten om ons heen, ook al zijn ze barmhartig en liefdevol naar ze toe.. Omdat onze ouders enkele jaren geleden hele andere zielen waren en over enkele jaren weer hele andere zullen zijn.. En dat gaat al miljoenen levens zo.. Hoe meer we gehecht zijn aan alles en iedereen in dit materiele wereld, hoe groter de kans dat we terug zullen keren.. En het onthechten gaat door meditaties en gebeden.. Alle info gebaseerd op de Heilige Geschriften van de Hindoes.. Tot zover enige uitwijding over het Vedisch leven en vegetarisme, waar vegetarisme een klein, maar wel belangrijk (!) onderdeel van is.. Maar wel vanuit een veel Hogere Spiritueel doel bezien..
    PS hoop dat het enige bijdrage levert aan het vegan leven vrij van supplementen, maar wel bezien vanuit een iets ander perspectief..

    Mvg Ray

    #Live_God_conscious
    # Meditation_and_praying_Important_aspects_of_Life

    Reply
  8. Pingback: Samenwonen met een omnivoor - Hoe doe je dat? - The Vegan Effect

  9. Pingback: Vegan Post #12 duurzame bikini's, koffie & vegan vis - The Vegan Effect

  10. Marita 4 september 2020 at 00:02

    Hoi, ik heb een vraagje over de B12 pillen. Ik heb dus na jouw aanraden de B12 pillen van Orthica gekocht, nu zie ik erachter op staan dat het ingrediënt wel cyanocobalamine is. Maar in jouw verhaal staat dat die juist niet goed opgenomen wordt in het lichaam. Heb je de 2 door elkaar gehaald per ongeluk? Of heb ik nu wel de goeien?

    Groetjes Marita

    Reply
    1. Quirines 19 november 2020 at 15:05

      Hi Marita!

      Nou wat vreemd, ik heb gekeken naar de producten en ik zie inderdaad het verschil nu. Ik denk dat het product is aangepast? Het klopt dat cyanocobalamine minder goed wordt opgenomen. Alsnog moet dat goed komen hoor en voor de volgende keer kijken naar een variant met methylcobalamine. Ik ga het artikel aanpassen!

      Reply
  11. Pingback: Vegan Vitamins: Hoe zit het met vitamine D? - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *