Bloedonderzoek bij een vegan – Heb ik tekorten?

Hey you! Vandaag deel ik iets wat ik graag wilde doen: een uitgebreid bloedonderzoek. Als vegan is het belangrijk om af en toe de bloedwaarden te checken. Hiermee wordt gekeken of je geen tekorten hebt. Dit doe ik bij de huisarts, maar verder dan B12 gaat het niet. Daarom heb ik bij een orthomoleculair voedingscoach mijn bloed laten onderzoek op verschillende vitaminen en voedselgroepen. Waar kan ik goed tegen en wat kan ik beter vermijden? Ik ben super blij dat ik dit heb gedaan, want oh myy hier zijn interessante dingen uitgekomen.

Voordat ik ga verder ga, wil ik eerst een kleine disclaimer plaatsen. Mijn bloed is onderzocht en alle uitslagen en adviezen zijn specifiek voor mij gemaakt. Ik vertel mijn ervaring en ik leg uit wat dit voor mij betekent. Dit geldt dus niet specifiek voor jou. 

Bij Klaever Health heb ik dit gedaan. Je kunt kiezen uit verschillende pakketen en ik ging voor het Vegan on fire pakket (hoe kan het ook anders). Ik sport ruim 2,5 jaar bij hen en naast personal training kun je hier terecht voor voedingsadvies op maat en lab onderzoek. De eigenaresse, Stefanie Klaver, is orthomoleculair voedingscoach en zij weet onwijs veel van voeding, vitaminen en supplementen. Eerder heb ik haar geïnterviewd over het onderwerp: krachttraining én veganist: gaat dit samen? Wil je ook een bloedonderzoek doen? Goed nieuws, dit kan nog steeds! De consulten bij Klaever Health gebeuren digitaal en de bloedafname op locatie kan gewoon. Mocht je niet in Amsterdam wonen dan kan ook alles digitaal en worden de onderzoeken naar jou opgestuurd.

Waarom heb ik een bloedonderzoek gedaan?

Daar zijn verschillende redenen voor. Als vegan vind ik het belangrijk om zeker te weten dat ik geen B12 of Omega 3 tekort heb. Ik slik wekelijks supplementen, maar alsnog is het belangrijk om dit af en toe te checken. Wist je dat veganisten minder vaak een tekort hebben dan alleseters? Dit komt omdat vegans hun vitaminen laten controleren in tegenstelling tot vleeseters. Ha!

Al jaren weet ik dat ik last heb van PDS. Ik ben meerdere keren naar de huisarts gegaan met vage buikklachten. Tot drie keer toe werd ik weggestuurd met de opdracht om een eetdagboek bij te houden. Hieruit kon ik herleiden door welke voedselgroepen ik last kreeg. Nou nee. Ik kwam geen steek verder en jarenlang nam ik voor lief dat ik buikklachten heb. Dit hoort bij mij. Ofzo.

Toch zat mij dit niet lekker. Vooral dit jaar voelde ik mij ‘mwahh’ qua energie. Ik wist alleen niet hoe dit kwam. Ik slaap goed, sport regelmatig, eet (over het algemeen) gezond, stress heb ik minder last van dan voorheen, maar toch was ik vaak zó moe. Zou ik dan toch tekorten hebben of reageert mijn lichaam niet goed op bepaalde voeding? Om hierachter te komen, heb ik een uitgebreid bloedonderzoek laten doen.

Hoe werkt het bloedonderzoek?

Heel blij dat ik dit bij Klaever Health kon doen. Allereerst kreeg ik een uitgebreide intake van 45 minuten. Met Stefanie besprak ik een aantal zaken over mijn levensstijl: hoe eet en leef ik? Waar heb ik last van? Hoevaak neem ik mijn supplementen? Bloedprikken kan niet bij Klaever Health, hiervoor moest ik een medisch centrum in Amsterdam. Ik kreeg van Stefanie een aantal buisjes mee en een formulier waarop staat aangegeven op welke vitaminen en voedselgroepen ik word getest. Bij mij waren dat de volgende vitaminen: vitamine D, Omega 3, B12, ijzer. De voedselgroepen zijn uiteenlopend: van peulvruchten tot eiwitten en van groenten tot gluten.

Het bloedonderzoek brengt in kaart welke voedingsmiddelen het lichaam triggeren en daarmee het systeem ongewenst belasten. Hierdoor krijg je vage klachten zoals buikklachten (verstoppingen & opgezette buik) en vermoeidheid. Na een week krijgt Klaever Health de uitslagen van mijn bloed binnen. Tijd voor Stefanie om de uitkomst te analyseren en een voedings-, supplementatie- en leefstijladvies te maken. Ik plande een nieuwe afspraak in met Stefanie om alles door te nemen.

bloedonderzoek vegan

Verschil tussen IgE, IgG en IgG4

Voordat we verder gaan, leg ik uit hoe in het onderzoek onderscheidt wordt gemaakt tussen een IgG en een IgG4 reactie. IgG betekent immunoglobuline, ook wel antistof of antilichaam genoemd. Als er een (lichaamsvreemde) stof het lichaam binnendringt, maakt het systeem immunoglobulinen aan. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem ten onrechte op een niet gevaarlijke stof. Deze stof, die het lichaam als lichaamsvreemd beschouwd, wordt een allergeen genoemd. En immunoglobulinen binden zich aan zo’n allergeen. Dit heeft als gevolg dat er een reactie plaatsvindt.

Lekkende Darm Syndroom

Bij IgE reactie is er sprake van een directe reactie, de bekende allergische reactie. Er komt histamine vrij: er ontstaat jeuk, een branderige tong, loopneus, roodheid etc. Deze reacties zijn direct en duidelijk voelbaar. Bij een IgG en IgG4 reactie komt er geen histamine vrij en zul je ook niet direct klachten ervaren. Maar, onderhuids heeft dit wél effect op het systeem. Zeker bij het langdurig en veelvuldig eten van desbetreffende producten. Zo kan het invloed hebben op de doorlaatbaarheid van de darmwand met als gevolg het ontwikkelen van een leaky gut*.

Een lekkende darm is een spijsverteringsaandoening: bacteriën en toxines lekken door de darmwand. Deze kunnen zich door je hele lichaam verspreiden, ontstekingen veroorzaken en mogelijk een reactie van het immuunsysteem uitlokken. Dit heeft als gevolg dat gezonde voedingsstoffen minder goed door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Mogelijke symptomen van een lekkende darm syndroom zijn:

 • Opgeblazen gevoel en/of winderigheid
 • Buikpijn of buikkrampen
 • Constipatie en/of diarree
 • Huidproblemen, zoals acne en eczeem
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn of migraine
 • Stemmingswisselingen
 • Verminder concentratievermogen
 • Auto-immuunziektes versterken zoals Coeliakie, Crohn, Diabetes type 1, Reuma, Graves en Hashimoto

*  Informatie heb ik van Holistik.nl

Het nadeel van een IgG of een IgG4 reactie is dus dat je het niet direct merkt. Het is daarom erg lastig om zelf te bepalen welke voedingsmiddelen de oorzaak kunnen zijn. IgG4 ligt het dichtstbij een IgE reactie en komt daarmee in de buurt van een allergie.

De uitslag: geen pinda’s?!

Dus, mijn bloed is geprikt en ik mocht langskomen voor de uitslag. Hier was ik erg benieuwd naar. Ook wel een beetje zenuwachtig: wat nou als ik soja of gluten niet kan verdragen? De nachtmerrie voor iedere vegan!

Allereerst werd er een pre screening gemaakt. Hierin wordt gekeken op welke voedingsgroepen een IgG of een IgG4 reactie wordt geconstateerd. In de ideale wereld kreeg ik nergens een reactie op, maar helaas. Uit de pre screening kwam naar voren dat ik meerdere IgG4 reacties kreeg: op melk en eieren en op bepaalde granen en noten. Ojee…

Melk en eieren verbaasde me niks. Sinds ik ben overgestapt naar een plantaardig dieet, heb ik veel minder last van mijn darmen. Hiervoor dacht ik dat mijn klachten door gluten kwamen. Jaren geleden waren gluten de duivel en ik las veel over de klachten die gluten konden veroorzaken. Ik linkte daarom mijn probleem aan deze ‘boosdoener’. Tot ik 4,5 jaar geleden lactose en eieren schrapte uit mijn voedingspatroon en ik snel verschil merkte: eindelijk had ik minder last van mijn klachten.

Terug naar de granen en noten. Mijn bloed werd in het lab verder onderzocht op noten, zaden, peulvruchten, groenten en granen. Het spreekt voor zich: staat het pijltje in het groen is er niks aan de hand, maar staat het pijltje in het rood dan gaan de alarmbellen af. Zie hieronder:

bloedonderzoek vegan

bloedonderzoek vegan

Goodbye my lover

Stefanie deelde mee dat ik vooral moet opletten met pinda’s. ‘Geen probleem’, hoor ik mezelf nog zeggen, ‘Ik eet amper een handje pinda’s, dus ik kan prima leven zonder.’ Totdat ik na het gesprek op kantoor aankwam en naar de keuken liep voor een tussendoortje. Zoals iedere dag pakte ik een rijstwafel en liep ik naar de pindakaas pot. PINDAkaas!!!!!!!! Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik sinds mijn veertiende dagelijks pindakaas eet: op een rijstwafel, op brood, als topping op mijn havermout en acai bowl, door een smoothie, pindasaus tijdens het avondeten zoals deze saté-bowl met tofu etc. etc. Als ik zie hoeveel recepten ik heb geschreven waarin pindakaas een rol speelt, dan weet ik niet hoe ik zonder moet. Ik appte Stefanie meteen met deze onplezierige ontdekking, hoewel zij hier natuurlijk niks aan kan veranderen. Snik.

Nog meer advies..

Er zijn nog vier andere producten waarop mijn systeem niet lekker gaat en die ik regelmatig eet en drink. Amandelmelk gebruikte ik dagelijks door mijn havermout, smoothie en als basis voor een (pasta)saus. Ik wissel dit nu af met kokos- en rijstmelk. Even wennen qua smaak (het is zoeter), maar prima te doen. Met gerst voorzag ook geen problemen, totdat ik tijdens het schrijven van dit artikel (geen grap) erachter kwam dat bier gerst bevat. Ellende, ik drink namelijk liever bier dan wijn. Hier heb ik dus nog geen oplossing voor gevonden en helemaal geen rekening meegehouden. Dan de witte boon en kidneyboon. Ik eet graag een chili sin carne of een ander Mexicaans gerecht met als hoofdingrediënt kidneybonen. Gelukkig zijn er nog 101 andere bonen verkrijgbaar, dus dit is gelukkig geen ramp.

Elimineren kun je leren

Hoewel ik baal van de uitslag, ben ik mega blij dat ik dit eindelijk weet. Mijn gevoel over melk en eieren zat goed. Wat betreft de andere ingrediënten, dit is even slikken (en wennen), maar ik ben allang blij dat ik geen directe allergische reactie krijg.

Van Stefanie kreeg ik het advies om melk en eiwit (kippenei) vier weken te elimineren (eitje, ha!) omdat ik hier licht gevoelig op reageer. Ik reageer overgevoelig op caseïne (eiwit uit melk) en amandel, dit moet ik 32 weken elimineren. Mij werd aangeraden om de volgende producten 1 jaar te elimineren omdat ik hier sterk overgevoelig op reageer: pinda, witte boon, kidneyboon en gerst. Ik heb nog niet helemaal afscheid genomen van deze producten, maar ik ben zwaar geminderd. Alleen niet met bier, want daar kwam ik net pas achter :’). Uiteindelijk is het wel mijn doel om dit niet meer tot mij te nemen, want ik wil mijn lichaam voeden met voedingsmiddelen die daadwerkelijk helpen en niet tegenwerken.

Vitamine screening: krijg ik genoeg vitamine B12 binnen?

De voedselgroepen zijn achter de rug. Nu is het tijd om te kijken of ik genoeg vitaminen in mijn lichaam heb.

Omega 3

Dit is verlaagd. Oeps, terwijl ik twee keer per week braaf mijn algenolie supplement slik. Wat blijkt: dit moet ik iedere dag bijnemen. Omega 3 of algenolie is essentieel voor gezonde celwanden en daarmee de celstofwisseling, hersenfunctie, hart- en bloedvaten en de hormoonhuishouding. Dit haal je uit vette vis, algenolie, lijnzaadolie of hennepzaadolie. Ik slik nu een aantal maanden (bijna) iedere dag algenolie en volgens Stefanie moest dit na twee maanden dagelijks slikken weer op orde zijn.

B12

‘Krijg je wel vitamine B12 binnen?’. Ja! B12 is voldoende aanwezig in mijn bloed. Deze vraag krijg ik ontzettend vaak, wanneer ik vertel dat ik vegan ben. Ik leg je in dit artikel uitgebreid uit wat vitamine B12 precies is, waarvoor je het nodig heb én dat vleeseters vaak een vitamine B12 tekort hebben. B12 is essentieel voor een gezond energieniveau, concentratie, gezond zenuwstelsel. Dit zit helemaal snor en ik hoef dit zelfs even niet nemen en daarna ga ik over op een onderhoudsdosering van 1 á 2 supplementen per week.

Vitamine D

Sterk verlaagd. Voor iedereen die in Nederland woont is vitamine D een aandachtspunt, want veel mensen hebben een tekort. Ik ook. Wanneer je dit regelmatig bij slikt, paar keer per week, moet dat binnen 2-3 maanden verbeterd zijn. Vitamine D is belangrijk voor een gezonde bot mineralisatie (opname van calcium), ondersteunen van het afweersysteem, energieniveau en gemoedstoestand. De voornaamste bron is zonlicht en daarom is het in de donkere wintermaanden heel belangrijk dat je een supplement neemt.

IJzer

Gewenst. Hier is helemaal niks mis mee. IJzer is belangrijk voor jouw energieniveau, concentratie en voor een geaard gevoel. Je haalt dit uit donkergroene bladgroenten, volkoren granen, gedroogd fruit, cashewnoten en peulvruchten. Daarnaast neem ik twee keer per week een supplement ijzer.

Vegan recepten

Goed, dan heb je dus de uitslag binnen en weet je wat je wel en vooral beter níet kunt eten. En dan? Bij dit onderzoek pakket ook recepten bij zodat je thuis op de juiste manier kunt koken. Het zijn recepten voor het ontbijt, lunch, diner, snacks, spreads. dips en dressings. Om je een idee te geven:

Ontbijt – Overnight Raspberry Oats

bloedonderzoek vegan

Bereidingstijd: 10 minuten + overnight
Portie: 1
Benodigdheden: Steelpannetje en lepel

Ingrediënten

 • 150 ml plantaardige melk
 • 50 gr havervlokken
 • 1 mespuntje ongezoete vanillepoeder
 • Klein snufje zout
 • 1 el kokosrasp
 • 50 gr bevroren frambozen

Bereidingswijze

Meng de melk met de havervlokken, vanillepoeder, zout en kokosrasp in een kom en zet het de nacht van te voren in de koelkast. Zet de volgende morgen het steelpannetje op het vuur en doe hier de frambozen in. Roer alles goed door totdat het zacht wordt. Roer de havermout nog even goed door en schep vervolgens het frambozenmengsel over de havermout.

Lunch – Veggie Wrap

veggie wrap

Bereidingstijd: 15 minuten
Portie: 1
Benodigdheden: Grillpan

Ingrediënten

 • 1⁄2 portobello
 • 1⁄2 el sojasaus
 • 100 gram zuurkool
 • 2 zongedroogde tomaatjes
 • 1 volkoren wrap
 • 1 grote hand spinazie
 • 1⁄2 avocado

Saus:

 • 1-2 el veganistische mayonaise
 • Snufje van deze kruiden: chili-, knoflook- en uienpoeder
 • 1 mespuntje mosterd

Bereidingswijze

Verwarm de grillpan op het vuur, maar de portobello schoon met een borsteltje en snijd het harde steeltje eraf. Bestrijk de portobello met de sojasaus en leg deze op de grillpan. Draai na vijf minuten de paddenstoel om en laat nog even vijf minuutjes doorbakken. Mix ondertussen de ingrediënten voor de saus. Leg de laatste 2 minuten de zuurkool en zongedroogde tomaatjes bij de portobello en grill deze even mee. Verwarm de wrap volgens de verpakking. Haal vervolgens de groenten van het vuur en snijd de portobello in reepjes. Vul de wrap met de spinazie, zuurkool, zongedroogde tomaatjes, portobello-reepjes, plakjes avocado en de saus.

Diner: Pasta met asperges

pasta asperges

Bereidingstijd: 40 minuten
Portie: 2
Benodigdheden: Twee pannen en mes

Ingrediënten

 • 1-2 el olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 1 courgette
 • Snufje zout
 • 1 handje asperges
 • 1⁄2 kop tomaten uit blik
 • Snufje chilivlokken
 • 1⁄4 kop bevroren erwten
 • 250 g volkorenpasta

Bereidingswijze

Kook alvast het water voor de pasta. Verwarm in een grote pan de olijfolie en voeg het fijngesneden teentje knoflook toe. Snijd de groenten alvast in stukjes. Voeg vervolgens de courgette, asperges, tomaten en de chili vlokken toe. Voeg tenslotte een snufje zout toe en wat sap van de tomaten uit het blik. Doe de deksel op de pan en bak de groenten voor ongeveer 15 minuten. Voeg eventueel water toe aan de saus mocht het droog worden. Voeg na de 15 minuten de erwten toe en laat dit nog 5 minuten doorkoken en kook ondertussen de pasta gaar. Doe vervolgens alles samen in een kom en sprenkel met olijfolie.

Naast dat het belangrijk is om te checken of je geen vitaminen tekort komt (of je nu vegan bent of niet), ben ik ook heel blij dat ik nu weet op welke voedingsmiddelen mijn lichaam (over)gevoelig op reageert. Béetje jammer dat daar pinda’s en gerst bij horen, maar nu weet ik eindelijk waar mijn klachten vandaan komen. Wil jij ook zo’n uitgebreide test? Ik koos voor het Vegan on fire pakket (€495,-) bij Klaever Health. Benieuwd wat wij online allemaal uitspoken? Mij volg je hier en Klaever Health hier.
(Visited 7.099 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Belinda 27 mei 2020 at 12:30

  Hoi Quirine, toen ik nog zuivel at, had ik ook het idee dat ik intoleranter werd voor gluten. Darmonderzoek wees uit dat ik wat ‘irritaties’ aan de darmwand had, maar niet iets om zorgen over te maken. Toen ik vegan ging, en geen zuivel meer had, waren mijn darmwanden rustig en verdroeg ik weer beter de gluten. Ik las in die tijd een artikel dat zuivel wel degelijk je darmwand kan stukmaken, waardoor gluten dus ook weer effect hebben op je darmwand.

  Wel jammer dat je geen pinda’s meer mag bij bijvoorbeeld je tofu-saté. Ik zit mijn hersens al te kraken hoe je dat nou na kan maken van niet-pinda’s….

  Reply
 2. Pingback: Samenwonen met een omnivoor - Hoe doe je dat? - The Vegan Effect

 3. Pingback: Welke vegan supplementen gebruik ik en waarom? - The Vegan Effect

 4. renee 28 juli 2022 at 14:13

  Ook ik reageer gevoelig op pinda’s en ben dol op bv gado gado met pindasaus. Geen probleem, dit kun je makkelijk vervangen door (een combinatie van) andere notenpasta’s. Door de smaakmakers zoals sojasaus, sambal, koriander, gember etc smaakt het net als ‘gewone’ pindasaus. Het is iets duurder, dat wel, maar dan neem je gewoon wat minder saus. Alleen een sateetje buitenshuis eten is dan nog niet opgelost.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *