Vegan must-have: Edelgistvlokken

Inmiddels eet ik 2,5 jaar plantaardig en in deze tijd heb ik veel producten ontdekt die ik hiervoor nóoit at. Voor mij zijn deze ingrediënten normaal, maar zodra ik met non-vegans (of mensen die net overgestapt zijn op een plantaardig dieet) praat, merk ik dat zij sommige producten niet kennen. Daarom deel ik met jou mijn vegan must-haves. Ik trap af met een favoriet: edelgistvlokken.

Wat is edelgist?

De eerste keer dat ik een bus met edelgist opentrok, werd ik niet héel enthousiast over de inhoud. Edelgistvlokken zijn droge vlokken/schilfers met een lichtgele kleur. Ik vind het lijken op vissenvoer. Niet heel aantrekkelijk om mee te gaan koken. Toch is het een gezond en lekker (ja echt!) product dat standaard in mijn keukenkast staat.

Edelgistvlokken zijn gemaakt van eencellig organisme Saccharomyces Cerevisiae. Dit groeit op suikerriet of melasse, een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker. Wanneer de gist uitgegroeid is, wordt het verhit om het te ‘deactiveren’ en gedroogd. Hierdoor ontstaan de vlokken. Het is dus een gedroogde, inactieve gist. Edelgist is familie van de schimmel, zoals paddenstoelen, dus hartstikke vegan. 🙂

Waarom zijn edelgistvlokken gezond?

Edelgist is heel gezond, want het zit vol met vitaminen en mineralen. Zo is het rijk aan B-vitaminen (soms wordt er B12 aan toegevoegd), foliumzuur en het bevat plantaardige eiwitten. B-vitaminen dragen bij aan een goede weerstand, het metabolisme wordt versterkt en je haar, huid en nagels worden er mooi en sterk van. Edelgist is glutenvrij, laag in vet en bevat geen toegevoegde suikers. Heel veel redenen dus om wat edelgist over jouw maaltijd te strooien.

edelgistvlokken

Waar smaak het naar en hoe gebruik je edelgist?

Edelgist heeft een noot-kaasachtige smaak. Het is hartig, zoutig en heeft een ‘umami’ smaak. Vanwege de kazige smaak is het een goed alternatief voor kaas. Ik gebruik het als vervanger voor parmezaanse kaas. Ik strooi het over pasta’s en scrambled tofu, maar ik gebruik het ook door de risotto of ik maak er een romige kaassaus van. Edelgist kun je dus gebruiken voor alle gerechten die je een hartige smaak wilt geven.

Edelgistvlokken koop ik bij Ekoplaza, maar je kunt het ook halen bij Holland & Barrett, Albert Heijn of via online shops zoals Body & Fit.

En, gebruik jij edelgist? Laat het hieronder weten of via Facebook en Instagram.

(Visited 1.598 times, 2 visits today)

3 Comments

  1. Pingback: Deze 10 producten zijn een musthave in jouw vegan keuken - The Vegan Effect

  2. Pingback: Wist jij dat deze producten niet vegan zijn? - The Vegan Effect

  3. Pingback: Scrambled tofu (vegan roerei) - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *