Deze 10 producten zijn een musthave in jouw vegan keuken

Als beginnende veganist heb ik de eerste maanden alle etiketten uitgeplozen, honderden nieuwe recepten getest en -voor mij toen nog- onbekende producten aangeschaft en juist bekende producten herontdekt. Inmiddels heb ik standaard deze ingrediënten in mijn keukenkastjes staan, want het komt altijd van pas. Ik heb verse groenten en fruit niet meegenomen in dit artikel, maar alleen ‘droge’ producten. Benieuwd welke producten écht een musthave zijn in jouw vegan keuken? Lees dan snel verder.

Kruiden

Mijn kruiden stash is vertienvoudigd sinds ik vegan ben, wat je hierboven ziet is 1/3 van mijn voorraad. Vooral in de Turkse supermarkt ben ik losgegaan met alle gekleurde poedertjes. Peulvruchten, groenten en dressings: ik breng het allemaal op smaak met de juiste kruiden. Mijn favorieten zijn kurkuma, (gerookte) paprikapoeder, gemalen komijnzaad, ras el hanout, knoflookzout en kaneel. Van een aantal van deze kruiden heb ik eerder geschreven: waar ik het voor gebruik en wat de gezondheidsvoordelen zijn. Je kunt het artikel hier teruglezen.

Edelgistvlokken

Dit product werd als eerste aangeschaft toen ik vegan werd. De eerste keer dat ik de bus opentrok, vond ik het product vooral op vissenvoer lijken. Het is een inactieve gist dat groeit en zich voedt met melasse. Nadat het product wordt verhit wordt de gist gedroogd en ontstaan er vlokken. Edelgistvlokken zijn een goede vervanger voor bijvoorbeeld parmezaanse kaas over de pasta, want het geeft gerechten een hartige smaak. Ik gebruik het ook als smaakmaker door pastasauzen.

Pindakaas

Pindakaas is een ouwe liefde en sinds ik vegan ben, eet ik nog meer hiervan. Ideaal voor op brood, door de havermout, op rijstwafels of tussen een dadel. Tip; sla de Calvé pindakaas (met nootjes en light) over, want deze barst van de suikers. Ik gebruik de 100% Pindakaas van de Albert Heijn.

dadel

Plantaardige melk

De schappen in de supermarkt knallen uit hun voegen door de verschillende plantaardige melken: soja-, amandel-, kokos-,rijst-,haver- en verschillende combinaties daarvan. Ik heb altijd één of twee soorten in mijn koelkast staan. Heerlijk om met soja- of havermelk een cappuccino te maken, maar ik gebruik het ook door mijn havermout, smoothies en pannenkoeken.

Tahin

Tahin… Inmiddels kan ik niet meer zonder en ik heb standaard twee potten tahin op voorraad: de lichte van gepelde sesamzaadjes en de donkere variant. Ik eet tahin op brood, maar ik gebruik het ook voor dressings door een (couscous) salade, als basis voor hummus of ik dip mijn frietjes erin. Over dit heerlijke spul heb ik eerder een artikel geschreven, mocht je dat willen lezen dan kan dat hier.

Peulvruchten

De basis voor bijna ieder vegan gerecht: peulvruchten. Ik ben vooral gek op linzen, kikkererwten en pinda’s. Linzen zijn ideaal door salades, maar je kunt er ook heerlijke Indische soepen en stoofschotels van maken. Kikkererwten verwerk ik door mijn hummus, maar ook salades geeft het een bite en van gedroogde kikkererwten maak ik meel. Pinda’s eet ik als tussendoortje en ik strooi het over Aziatische gerechten. Verder maak ik van zwarte bonen burgers, gebruik ik verschillende soorten bonen als basis voor een Mexicaanse schotel en voeg ik sojabonen of edamame toe aan een vegan sushibowl.

vegansushibowl

Agavesiroop en maple syrup

Honing heb ik uit mijn keuken verbannen en daar zijn agavesiroop en maple syrup voor in de plaats gekomen. Agavesiroop gebruik ik door mijn sojayoghurt met muesli en maple syrup voor de meer specialere gerechten (het is een stuk duurder dan agavesiroop), zoals over pannenkoeken of taarten. Ik gebruik maple syrup of agavesiroop ook als ik tempeh bacon maak voor op brood. So good! Je vindt het recept hier.

Havermout

Ik gebruik havermout voor mijn ontbijt; warm in de winter met banaan en kaneel en in de zomer maak ik overnight oats. Verder is havermout de basis voor mijn bananenbroden en pannenkoeken, maar het is ook handig voor zelfgemaakte burgers want hierdoor blijft het stevig.

Verschillende oliën

In mijn keukenkastje staan olijf-, kokos- en sesamolie. Ik bak met kokosolie en ik gebruik het door baksels zoals taarten en bananenbroden. Olijfolie gebruik ik door mijn zelfgemaakte hummus en ik schenk een beetje over de salades. Sesamolie brengt Aziatische gerechten op smaak.

Granen

Tot slot: granen! Onmisbaar, want samen met peulvruchten gebruik ik dat dagelijks in mijn gerechten. Ik heb in de kast zilvervliesrijst, volkorenpasta, bulgur, quinoa, couscous, rijst- en soba noedels staan. Genoeg keuze dus ;-).

Welke producten zijn onmisbaar in jouw keuken? Laat het hieronder weten, want dan kunnen we elkaar inspireren. Mocht jij mij willen volgen dan kan dat via Facebook of Instagram. Liefs!

(Visited 53 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Sarina 11 juli 2017 at 12:49

  Goed lijstje, zelf heb ik ook altijd rijst en pasta en tomatenpuree op voorraad. Alleen qua kruiden zie ik door de bomen het bos niet meer. Daarom heb ik nu alleen paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout 😅

  Reply
  1. Quirines 12 juli 2017 at 20:14

   Oehhhh dan mis je echt wat! Ik heb zelf tientallen kruiden staan.. Ik raad ook vooral ras el hanout, komijn, kurkuma aan, daar kun je zó het gerecht mee pimpen. En ook leuk om te experimenteren met verschillende kruiden in de keuken 🙂

   Reply
 2. Daphne 16 september 2017 at 18:06

  Super leuk om te zien! Ik ben ook echt enthousiast over hoe makkelijk het soms kan zijn om lekker vegan te koken. Alleen jammer dat heel veel kruiden kopen best wel duur is voor mij (arme student hihi). Heb je tips waar kruiden lekker goedkoop zijn?

  Reply
  1. Quirines 17 september 2017 at 11:00

   Jazeker! Ik koop mijn kruiden altijd bij de Turkse supermarkt; daar haal je bakjes kruiden voor €1 per stuk!

   Reply
 3. MarcHealthy 27 juli 2018 at 08:10

  Plantaardige melk praat je over 1 a 2 soorten, welke zijn dat ? ;). Binnenkort maandje vegan voor mijn blog en dan weet ik welke 1 of 2 ik zeker vast moet proberen 🙂

  Reply
  1. Quirines 28 juli 2018 at 09:58

   Hi Marc! Wat goed dat je een maand vegan gaat :). Ik heb altijd havermelk (barista van Oatly) en amandelmelk in huis. Ideaal!

   Reply

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *