Mijn 9 favoriete kruiden & specerijen (en waarom dit zo gezond is)

Sinds ik vegan ben, is geen maaltijd compleet zonder een shitload aan kruiden en specerijen. Hoe simpel een gerecht ook is, het smaakt hierdoor áltijd goed. Zelfs diehard carnivoren overtuig je met een vegan gerecht, zolang het maar lekker op smaak is. Dit zijn mijn negen favoriete kruiden en specerijen en ik vertel meteen wat hier zo gezond aan is.

Gember

Dit gebruik ik iedere dag. Geen uitzondering, terwijl ik vroeger gruwelde van gember. Ik gooi het door mijn smoothie, in de thee of ik gebruik het als basis voor een Aziatisch gerecht of een soep. Verse gember smaakt pittig, fris en een beetje zoet. Gember in poedervorm (djahé) is milder.

Gember heeft heel veel gezondheidsvoordelen. Zo werkt het als een natuurlijk antibioticum en het is daarom slim om gember thee te drinken wanneer je verkouden bent of een griep voelt opkomen. Gember heeft een reinigde werking, het stimuleert de doorbloeding, het stabiliseert de bloedsuikerspiegel en zo kan ik nog wel even doorgaan..

Koriander

You hate it or you love it. En ik kan niet meer zonder. Koriander heb ik leren eten door mijn reis door Azië. Daar wordt dit kruid overal overheen gestrooid, dus beter leer je het eten. Ik eet veel Aziatische gerechten en ik voeg altijd verse of korianderpoeder toe. Ook voor de Mexicaanse keuken is koriander een belangrijk ingrediënt.

Koriander werkt ontstekingsremmend en heeft een bacterie- en schimmelwerkende remming. Ook staat koriander bekend dat het lichaam wordt ontgift. Het kruid bevat een combinatie tussen vitamines en mineralen en hierdoor wordt het lichaam op een natuurlijke manier schoongemaakt.

zoete aardappelsoepDeze Thaise zoete aardappelsoep zit vol met mijn favoriete kruiden: koriander, knoflook, kurkuma, gember en kerriepoeder. Hier vind je het recept

Kurkuma

Kurkuma (of geelwortel/koenjit) doet mij denken aan de tijd dat ik door India reisde. Deze specerij geeft gerechten een mooie gele kleur. Qua smaak is het niet heel uitgesproken (vind ik), maar het is een beetje bitter/peperig. Ik gebruik het door curry’s en soepen, maar ook soms door mijn smoothies. Oh en golden milks zijn heerlijk, dankzij kurkuma.

Kurkuma is familie van de gember, dus ook deze specerij is heel gezond. Eeuwenlang wordt in India kurkuma gebruikt voor de geneeskrachtige werking. Een paar van de voordelen zijn: het helpt om je lichaam te ontgiften, het werkt ontstekingsremmend, het bevat veel antioxidanten en het is een natuurlijke pijnstiller.

Paprikapoeder

Medium, pittig en gerookt: ik heb drie soorten varianten in huis. Paprikapoeder wordt gemaakt van, hoe kan het ook anders, paprika’s. Niet de gewone die wij kennen uit de supermarkt, maar van lange puntpaprika’s die alleen groeien in een warm klimaat. Deze groenten behoort tot hetzelfde ras als de Spaanse peper en hier komt ook de pittigheid van de paprikapoeder vandaan. De gerookte variant is milder van smaak en zoetig. Paprikapoeder is een lekkere smaakmaker; ik voeg het toe aan mijn soep, ik strooi het over gegrilde groenten of ik gebruik het door een curry.

Deze specerij bevat veel vitaminen waaronder vitamine A, verschillende vitamine B, C en K. Daarnaast bevat het stoffen die het immuunsysteem versterken, de spijsvertering regelen en het kan het risico verkleinen op hart- en vaatziekten.

Knoflook

De basis van (bijna) iedere maaltijd: een uitje en knoflook. De ultieme smaakmakers voor een gerecht, als je het mij vraagt. Ook al vind ik rauwe knoflook niet heel top (ik krijg daar rare dromen van?) gefruit of gepoft uit de oven vind ik heerlijk.

Naast de sterke smaak, is knoflook heel goed voor je. Het werkt ontstekingsremmend, het vergroot de weerstand tegen infecties en schimmels en verder zit het tjokvol antioxidanten, wat goed is voor jouw immuunsysteem.

Peterselie

Je hebt krulpeterselie, wortelpeterselie en blad/platte peterselie. Ik gebruik altijd de laatste soort. Vanwege de peperachtige en frisse smaak vind ik het lekker om peterselie als garnering te gebruiken voor stoofpotten, maar ik verwerk het ook door soepen, salades of scrambled tofu.

Last van een knoflook adem? Kauw dan op een paar takjes/blaadjes. Dat is het niet enige voordeel van dit kruid. Zo werkt peterselie vochtafdrijvend en het bevat veel vitaminen en mineralen (zoals vitamine B, C, K, foliumzuur en ijzer).

kruiden-en-specerijen

Kaneel

Kaneel is een favoriet in de herfst en winter. Het is lekker in combinatie met banaan en ik gebruik het daarom vaak door mijn havermout (met banaan!) en bananenbroden. Ook wanneer ik een chili sin carne maak, voeg ik een beetje kaneel toe.

Deze specerij heeft een verwarmend effect en bevat veel gezondheidsvoordelen. Hierom wordt het al eeuwenlang gebruikt als medicijn. Zo verlaagt kaneel de bloedsuiker, want dit specerij vermindert de hoeveelheid glucose die na een maaltijd door de bloedsomloop gaat. Verder bestrijdt het infecties en herstelt kaneel de weefselschade. Kaneel bevat ook antibacteriële eigenschappen en het zorgt ervoor dat je sneller geneest van een beginnende verkoudheid of hoest.

Komijn

Van komijneekaas heb ik altijd gegruweld (nu al helemaal), maar komijn als specerij vind ik heel lekker. Ik gebruik altijd komijnpoeder (djinten), maar je hebt ook komijnzaad. Door curry’s gebruik ik komijn altijd, maar ook over gegrilde groenten is het heel lekker.

Het is niet alleen om de smaak dat komijn zo geliefd is. Deze specerij ondersteunt de spijsvertering, bevat veel mineralen (zoals ijzer, magnesium en calcium) en het helpt bij het ontgiften van het lichaam. Verder werkt komijn als antioxidant die het immuunsysteem helpt om vrije radicalen te weren uit het lichaam.

Cayennepeper

Ik HOU van pittig eten. Daarom gebruik ik vaak cayennepeper. Ook chilipoeder en chilivlokken zijn hiervoor geschikt. Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chilipepers en chilipoeder is fijngemalen gedroogde chilipeper. Chilipoeder bestaat vaak uit een mengsel van paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder en cayennepeper. Cayennepeper is de ‘pure’ variant van de hete peper. Dan weet je dit ook weer. Ik gebruik het door curry’s (inmiddels gebruik ik alle specerijen door curry’s), chili sin carne en eigenlijk alles wat een beetje spice kan gebruiken.

De stof die cayenne zo pittig maakt, is capsicum. Deze stof staat betekent om zijn pijnstillende werking en het werkt ontstekingsremmend. Verder bevat deze specerij verschillende vitaminene (B, C, E en K) en mineralen (calcium, mangaam, kalium en ijzer).

Overige kruiden en specerijen die ik gebruik

Terwijl ik dit artikel schreef, vroeg ik me af hoeveel kruiden en specerijen ik op dit moment in huis heb. Nou, dat zijn er 47! De bovengenoemde kruiden en specerijen gebruik ik heel vaak, maar ook deze ingrediënten vind je vaak terug in mijn gerechten: ras el hanout, salie, basilicum, oregano, kerriepoeder en -natuurlijk- peper en zout.

Nu ben ik héel benieuwd welke kruiden en specerijen jouw favoriet zijn. Waarvoor gebruik jij het? Laat het hieronder in de comments weten of via Facebook en Instagram

(Visited 4.107 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Poema 28 september 2016 at 15:07

  Helemaal met je eens!!! Kruiden zijn de smaakmakers van de keuken, maar ik merk vaak dat ik niet eens aan de talloze gezondheidsvoordelen denk. Sterker nog, je hebt een wereld voor me geopend. Ik ben groot fan van pittig eten dus ik heb thuis een heel arsenaal aan gerookte chilipepers, harissa’s, chilipoeders en sambals staan. Ook erg gezond, aangezien het ervoor zorgt dat de overige voedingsstoffen beter worden opgenomen door je lichaam! Keep up the good work Q 😉

  Reply
  1. Quirines 29 september 2016 at 19:23

   Hahaha wat een heerlijk berichtje is dit! I love pittig eten, als we ooit weer samen in het land zijn dan gaan we lekker samen koken <3

   Reply
 2. Linda - Zaailingen 24 maart 2018 at 17:33

  Oh yum, hier krijg ik trek van! Ik hou zo van al die smaakjes. Specerijen gebruik ik heel vaak, maar ik moet echt vaker verse kruiden kopen. Koriander is groot favoriet! En inderdaad het is allemaal ook nog eens heel rijk aan mineralen, da’s mooi meegenomen. Ik duik zo meteen de keuken in 😉

  Reply
 3. Pingback: Deze 10 producten zijn een musthave in jouw vegan keuken - The Vegan Effect

 4. Pingback: Gembersap met kurkuma - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *