Thuiswerken betekent ook: thuis lunchen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor een vegan lunch? Ik deel 15 ideeën en recepten: van lekkere soepen en salades tot smoothie bowls en scrambled tofu. Vegan lunchen is helemaal niet ingewikkeld en er zijn heel veel mogelijkheden. Heb je al trek gekregen? 😉
Vegan broodbeleg
Vegan broodbeleg is écht niet alleen maar een broodje hummus of pindakaas. In dit artikel deel ik 100 soorten vegan broodbeleg: van hartig tot zoet en van makkelijk tot uitgebreid. Ook lekker te combineren met crackers en rijstwafels natuurlijk. Genoeg inspiratie!
Falafel
Falafel verveelt nooit. Ten minste, als je geen droge variant te pakken hebt. Je kunt falafel zelf maken, maar – als je net zo lui bent als ik- koop je het in de supermarkt. Ik vind de falafel van Albert Heijn erg lekker (de biologische variant).
Heb je leftovers zoals pitabrood, Turks brood, wraps of een salade? Ideaal om te combineren met falafel. Lekker met frisse ijsbergsla, hummus en groenten. Het recept voor de lekkerste zelfgemaakte hummus vind je hier.
Soep
Ik maak één keer per week soep voor een paar dagen. Meestal val ik terug op mijn oude, vertrouwde broccoli-courgettesoep (echt, ik heb dit al 100x gemaakt en verveelt nooit) en ik maak ook regelmatig een rode linzensoep of deze detox soep. Lekker met een broodje of een salade on the side.
Op The Vegan Effect deel ik regelmatig soep recepten, klik hier voor het complete overzicht.
Salade
Het recept voor deze Mexicaanse rijstsalade vind je hier
Een salade saai? Het is maar net hoe lekker je het zelf maakt. Wat dacht je van verschillende groenten, zoals broccoli en paprika, aangevuld met bonen, zoete aardappel, granen zoals quinoa, rijst of bulgur. Klinkt best saai hè? 😉 Een dressing is natuurlijk ook heel belangrijk zoals tahin of een combinatie van mosterd/witte wijn azijn/agavesiroop/olijfolie, peper & zout.
Couscous
I love couscous! Lekker voor het avondeten, maar ook zeker voor de lunch. Ik houd vaak een portie over, zodat ik de volgende dag niet in de keuken hoef te staan. Dit is een heerlijk recept met couscous, asperges en vegan feta. Het recept voor bovenstaande couscous vind je op mijn Instagram in hightlights.
Broodje vegan kip kerrie
Dit moet je eens gemaakt hebben: een broodje met vegan kip kerriesalade. Vroegâh at ik heel graag kip kerrie en tot vorig jaar had ik dit nog nooit geveganized. Zonde, want het is makkelijk en mega lekker. Dit is het recept.
Tosti
Op dit moment zit ik (weer) in een tosti-fase. Vooral wanneer ik weinig inspiratie heb, stelt een tosti nooit teleur. Mijn favoriete vegan kaas is van Violife. Ik combineer een tosti met van alles wat ik op dat moment in huis heb: hummus, tapenade, pesto en groenten zoals tomaat & aubergine. Uiteraard met een flinke klodder ketchup, chili saus of mayo (of het liefst een combi hiervan).
Wraps
Geen zin in brood? Wat dacht je van volkoren wraps. Beleg dit met alles wat jij lekker vindt: kaas, vegan vleeswaren, hummus, avocado en gegrilde groenten.
Broodje tempeh bacon
Toen ik voor het eerst een broodje tempeh bacon at, ging er een nieuwe wereld voor mij open. Zó kun je dus ook lunchen! Het kost iets meer voorbereidingstijd, maar je maakt het meteen wel voor een paar dagen (of je verwerkt de tempeh in andere gerechten). Dit is het recept.
Scrambled tofu
Zin in een eiwitrijke lunch? Dan is scrambled tofu iets voor jou. In het begin moest ik even wennen omdat ik het heel erg vergeleek met ei. Nu, jaren later, vind ik dit veel lekkerder dan ei. Dit komt omdat je scrambled tofu helemaal op smaak kunt brengen zoals jij het wilt: met tomatenpuree, sojasaus en kruiden zoals kurkuma en paprikapoeder. Maak het af met toppings zoals (zongedroogde) tomaten, olijven, spinazie en champignons.
Pannenkoeken
Zin in iets speciaals? Doe eens gek en bak pannenkoeken! Op The Vegan Effect vind je het recept voor twee soorten pannenkoeken: mega fluffy en normale, vegan pannenkoeken. Lekker met toppings zoals (kokos)yoghurt, fruit, pindakaas, stroop & vegan kaas.
Vegan eiersalade
Vegan eiersalade maak je op basis van tofu. Dit breng je verder op smaak met ketchup, mayonaise, mosterd, bieslook en kruiden zoals kerrie & paprikapoeder. Op ‘het internet’ staan heel veel recepten hiervoor.
Broodje avocado & paddenstoelen
Simpel en altijd lekker: toast met avocado en gemarineerde paddenstoelen. Sowieso is alles met avocado hemels. Dit is het recept.
Smoothie bowl
Geen zin in een zware lunch of heb je zin in iets zoets? Kies dan voor een frisse smoothie bowl. Lekker met acai (zoals op de foto) of je maakt een smoothie van banaan, spinazie, (bevoren) mango, havermout en plantaardige melk. Maak het af met verschillende toppings. Hier vind je een recept voor een smoothie bowl.
Avondeten leftover
Toch wel mijn favoriet, want a. je hoeft geen eten te bereiden en b. het smaakt vaak nóg lekkerder omdat de smaken goed zijn ingetrokken. Van lasagne tot noedels en van couscous tot curry: ik eet heel vaak leftovers voor de lunch. Je bent jezelf dankbaar dat je een portie extra hebt gekookt.
Wat eet jij graag voor lunch? Laat het hieronder weten in de comments. Via mijn Instagram Stories neem ik je mee wat ik zoal eet op een dag.
Pingback: Wat eet je op brood als vegan? 50x vegan broodbeleg - The Vegan Effect