Fluffy vegan pannenkoeken met appel & kaneel botersaus

‘Alstublieft, fluffy vegan pannenkoeken!’ Het is mij gelukt, ik heb hét recept voor lekkere, luchtige vegan pannenkoeken. Dit lijkt moeilijk, maar het is echt appeltje-preitje. Nog een voordeel: je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Ik maakte hierbij een kaneel botersaus en dit zorgt voor een lekkere twist. Weer eens wat anders dan een standaard topping. Enjoy!

Ik heb jaren lopen klooien in de keuken op zoek naar hét ingrediënt voor luchtige vegan pannenkoeken. Het antwoord? Bakpoeder! Super simpel, goedkoop en je hebt geen ei meer nodig. Nog een ander geheim om de pannenkoeken een lekker krokant laagje te geven: plantaardige roomboter. Ik heb hiervoor Flora Plant gebruikt en hiermee worden ze crispy van buiten, fluffy van binnen. Ik vind het zó tof dat wij -vegans ;)- eindelijk plantaardige roomboter hebben. Qua smaak en structuur is Flora Plant niet van de klassieke roomboter te onderscheiden.

Onderaan het artikel deel ik meer tips voor het maken van fluffy, vegan pannenkoeken.

pannenkoeken stack

fluffy vegan pannenkoeken

Wat heb je nodig voor 8 fluffy vegan pannenkoeken?

  • 120 gram volkoren tarwemeel
  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el agavesiroop
  • 1/2 tl zout
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • Plantaardige roomboter om in te bakken, ik gebruikte de ongezouten roomboter van Flora Plant
  • 1 appel, dungesneden

Voor de kaneel botersaus:

  • 1 el kaneel of speculaaskruiden, mocht je het kruidiger willen voeg dat iets meer toe
  • 2 el plantaardige boter, ik gebruikte de ongezouten roomboter van Flora Plant
  • 1 tl agavesiroop
  • Snufje zout

Zo maak je het:

  1. We beginnen met het beslag voor de pannenkoeken. Meng in een kom het tarwemeel, bakpoeder en het zout.
  2. Verwarm in een kookpannetje de kokosolie. Voeg dit bij het beslag, gevolgd door de amandelmelk en agavesiroop. Meng het geheel goed door en zet dit aan de kant voor een paar minuten. Het bakpoeder gaat hierdoor al een beetje werken, waardoor de pannenkoeken lekker luchtig worden.
  3. Snijd ondertussen de appel in dunne plakjes.
  4. Tijd voor de kaneel botersaus: mix met een vork of een lepel alle ingrediënten samen. Proef of je het zo lekker vindt, anders kun je wat meer toevoegen van alles. Je kunt dit mengsel over de pannenkoeken smeren of je warmt het op in een kookpan zodat je een botersaus krijgt. Ik vind de laatste optie het lekkerst.
  5. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en laat de plantaardige roomboter smelten.
  6. De pannenkoeken rijzen behoorlijk, dus schep niet te veel van het beslag in de pan. Gebruik ongeveer een halve soeplepel.
  7. Duw zachtjes een paar schijfjes appel in het beslag.
  8. Zie je bubbeltjes verschijnen in het beslag? Dan ben je goed op weg. Zodra de randen een beetje bruin kleuren, kun je de pannenkoek omdraaien. Bak dit nog voor twee minuten.
  9. De eerste pannenkoek is klaar. Herhaal deze stappen totdat het beslag op is.
  10. Maak het af met de kaneel botersaus en de plakjes appel.
  11. Eet smakelijk!

vegan pannenkoeken ingrediënten

 Alle ingrediënten verzamelen!

beslag pannenkoeken Je kunt de kaneel boterspread op deze manier gebruiken of je smelt het in een pannetje tot een botersaus en giet het over de pannenkoeken heen.

gesneden appel

plantaardige roomboterDe plantaardige roomboter

vegan pannenkoek

luchtige vegan pannenkoek

fluffy vegan pannenkoeken recept Eet smakelijk!

Meer tips voor de perfecte, vegan pannenkoeken:

Tip 1: Heb geduld! Wacht een paar minuten met het omdraaien van de pannenkoeken zodra je de bubbeltjes ziet ontstaan. Zet het vuur ook niet te hoog.

Tip 2: Voor perfecte ronde pannenkoekjes gebruikte ik een kookring. Dit hoeft natuurlijk niet.

Tip 3: Je kunt de pannenkoeken ook bakken in de kaneel botersaus, yummm.

Tip 4: Varieer met ander fruit zoals blauwe bessen, aardbeien of banaan.

Ik ben benieuwd wat je van deze fluffy vegan pannenkoeken vindt. En natuurlijk van de kaneel botersaus. Laat het hieronder weten in de comments. Benieuwd wat ik nog meer maak? Via mijn Instagram houd ik je als eerste op de hoogte.

Dit artikel is in samenwerking met Flora Plant. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

(Visited 896 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Chantal 7 juli 2020 at 12:03

    Wat een fantastisch idee, vegan botersaus over pannenkoeken! Ik krijg hier nu al trek van!

    Reply

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *