Vegan bananenbrood (lekker & gezond)

Zoek op ‘bananenbrood’ via Google en je krijgt 9742920 suggesties. Toch had ik een genoeg redenen om de keuken in de duiken voor een vegan bananenbrood. Deze variant bevat geen (kokos)olie, is vrij van toegevoegde suikers en het is super makkelijk. En ja, smaak-technisch zit het ook goed. Anders had ik natuurlijk nooit dit recept voor je uitgeschreven. 

Ik heb inmiddels wel honderd keer een vegan bananenbrood gebakken, maar ik vond het lastig om hét recept te vinden. Ik heb dan ook heel lang gedaan om dit recept te finetunen. Op deze manier vind ik een vegan bananenbrood het lekkerst: luchtig, maar ook compact, niet te zwaar (door bijvoorbeeld oliën) en lekker op smaak door rood fruit en verschillende noten.

vegan bananenbrood

Wat heb je nodig voor één bananenbrood?

  • 5 bananen
  • Scheutje plantaardige melk, ik gebruikte ongezoete amandelmelk
  • 250 gram meel, ik gebruikte volkoren meel
  • Twee handjes rood fruit, bevroren of vers
  • Handje hazelnoten, gehakt
  • Handje walnoten, gehakt
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 citroen, sap
  • Snufje zout
  • 1 el kaneel

Kokosolie of bakpapier voor de bakvorm

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Pel de vijf bananen en doe dit samen in een blender. Samen met een scheutje plantaardige melk. Blend dit geheel tot een glad mengsel.
  3. Pak een grote kom en roer de droge ingrediënten goed door elkaar (meel, baking soda, bakpoeder, zout en kaneel).
  4. Schenk het bananenmengsel in de kom met de droge ingrediënten. Roer dit met een spatel goed door.
  5. Snijd de citroen door de helft en knijp de helft boven het beslag uit. Als het goed is, zie je kleine bubbeltjes verschijnen. Dit zorgt ervoor dat het bananenbrood luchtig wordt. Als je het beslag proeft, vind je het waarschijnlijk te zuur. No worries, nadat het brood is gebakken proef je hier niks meer van.
  6. Hak de walnoten en hazelnoten in kleine stukjes en voeg dit toe aan het beslag.
  7. Hetzelfde geldt voor het rood fruit. Roer het beslag door.
  8. Vet de bakvorm in met kokosolie of leg een stuk bakpapier erin.
  9. Schenk het beslag in de vorm. Je kunt het nog afmaken met een extra banaan op de bovenkant, rood fruit en gehakte noten. Dit hoeft niet 🙂  Schuif het bananenbrood voor zo’n 35 tot 40 minuten in de oven.
  10. Check na 30-35 minuten hoe het ervoor staat. Is het nog te gaar aan de bovenkant? Dan kan het nog een paar minuten.
  11. Haal het bananenbrood uit de oven en laat het even afkoelen.

Serveer met (kokos)yoghurt, pindakaas of lekker puur natuur. Eet smakelijk!

bananenbrood gezond

vegan bananenbrood

Ga jij het recept maken? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Ik eet dit regelmatig voor het ontbijt of als tussendoortje. Ideaal! Laat het hieronder in de comments weten of via mijn Instagram

(Visited 15.990 times, 4 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Vegan Post #17 roze muisjes, chocolade-ijs & kookboeken - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *