Vegan gehaktballen in tomatensaus

Ik maakte voor het eerst vegan gehaktballen in tomatensaus en het was meteen een schot in de roos! Via mijn Instagram Stories nam ik jullie mee en ik kreeg zoveel enthousiaste berichten of ik het recept wilde delen. Zoals je weet ben ik de moeilijkste niet 😉 Jij vraagt, ik draai (vegan gehaktballen).

vegan gehaktballen recept

Dat ik gehaktballen maakte, was sowieso de eerste keer. Zelfs toen ik nog vlees at, heb ik dit nog nooit gemaakt. Toch had ik opeens zin in dit gerecht, nu het buiten alleen maar regent en keihard waait. Ik serveerde de balletjes in een tomatensaus met cherrytomaten en veel kruiden met on the sdie geroosterde aubergine en naan brood. Enjoy!

Dit heb je nodig voor twee personen:

 • 300 gram vegan gehakt (vers) , ik gebruikte de variant VeggieChef van Jumbo
 • 400 gram tomatenblokjes uit blik
 • 200 gram cherrytomaten
 • 10 gram peterselie of koriander
 • Aubergine
 • 1/2 sjalotje
 • 1 tl sambal
 • Peper & zout
 • Olijfolie
 • Turks brood of naanbrood
 • Optioneel: kruidenpasta*

*Voor dit recept gebruikte ik 1 zakje kruidenpasta ‘Marokkaanse gehaktballetjes’ van Fairtrade Original. Je kunt dit ook vervangen door korianderpoeder, zout, komijnpoeder, paprikapoeder, kurkuma, kaneel, knoflook en chilipoeder.

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng het vegan gehakt met een snufje peper, zout, de helft van de peterselie of koriander en een theelepel sambal. Ik maakte hier vijf balletjes van. Druk het goed aan, want het gehakt kan een beetje uit elkaar vallen.
 3. Verhit een flinke scheut olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de balletjes voor ongeveer vijf minuten op matig vuur. Keer het regelmatig voorzichtig om met een spatel zodat de balletjes niet uit elkaar vallen.
 4. Snijd ondertussen de aubergine in dunne plakken. Is de oven voorverwarmd? Verdeel dan de aubergine over de bakplaat gevolgd door wat peper, zout en olijfolie. Rooster dit voor zo’n tien minuten en keer de plakken halverwege om.
 5. Voeg daarna de tomatenblokjes en de kruidenpasta toe. Gebruik je geen kruidenpasta? Voeg dan de verschillende kruiden toe. Proef tussendoor of je het lekker op smaak vindt. Zo kun je zelf bepalen of je meer kruiden wilt toevoegen (en welke kruiden je het lekkerst vindt) of niet. Meng het geheel weer voorzichtig met een spatel.
 6. Laat het lekker pruttelen voor vijf minuten met de deksel op de pan.
 7. Snijd de cherrytomaten door de helft en verdeel de tomaten erover. Laat het geheel een paar minuten zachtjes pruttelen zodat de tomaten gaar worden.
 8. Haal de aubergine uit de oven (als je dit nog niet hebt gedaan) en schuif het Turkse brood of het naanbrood in de oven. Kijk op de verpakking voor de gebruiksaanwijzing.
 9. Haal de vegan gehaktballen van het vuur en verdeel het over de borden. Maak af met de overige peterselie of koriander, de aubergine en serveer het brood erbij.
 10. Eet smakelijk!

vegan gehakt

vegetarische gehaktballen

vegan gehaktballetjes in tomatensaus

vegan gehaktballen in tomatensaus

Ga jij het recept maken? Laat het vooral weten door mij te taggen op Instagram @quirinesmit of laat het hieronder in de comments weten. Vind ik leuk! Benieuwd eigenlijk waarom vleesvervangers op vlees lijken? Lees dan dit artikel. Mij kun je verder volgen via Facebook en Instagram.

(Visited 1.447 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *