Waarom lijken vleesvervangers op vlees?

Of je nu je tanden in een sappige vegan burger wilt zetten of nep garnalen wilt gebruiken voor een Aziatisch gerecht: het is er allemaal. Maar, waarom lijken vlees- en visvervangers zoveel op the real deal? Ik krijg vaak de vraag waarom ik nog vleesvervangers eet. Ik ben toch veganist? Dan heb je daar toch geen behoefte meer aan? Ik leg uit waarom ik dat nog wel eet.

Kipstukjes of Kipstuckjes?

De kipstuckjes van de Vegetarische Slager lijken bizar veel op echte kip. Waarom wordt dit gemaakt? Eigenlijk heel simpel: voor de vleeseters. Vega(n) vleesvervangers zijn een goed alternatief voor vleeseters die een dagje vegetarisch of veganistisch willen eten. Wanneer je gewend bent om een AVG’tje te koken, is het lastig om opeens met een blok tofu in de weer te gaan. Hoe makkelijk is het dat je kunt kiezen voor een vegan worstje, burger of zelfs een steak? Ik ben blij dat er zoveel alternatieven zijn voor vlees, vis en kaas. De stap om een vega(n) gerecht te maken is veel kleiner, want je hoeft geen afscheid te nemen van je oude, vertrouwde recepten.

De reden dat de benamingen zoveel lijken op de originele producten, is ook om het makkelijker te maken voor mensen die eens een vega(n) product willen eten. Door het verschil zo klein te maken, is het aantrekkelijker om het product eens te proberen. De woorden ‘stukjes’ en ‘blokjes’ spreken nou niet echt tot de verbeelding. Je hebt geen idee waar het naar smaakt of bij welk gerecht het past. Door een naam te gebruiken die iedereen kent, is het duidelijk wat ermee wordt bedoeld. En de discussie of dit niet veel te verwarrend is? Kom op zeg.. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat iemand per ongeluk een vegan burger aan het eten is? Vreselijk!

Zeker in het begin, toen ik net begon met plantaardig eten, vond ik het ideaal om op deze manier kennis te maken met vegan eten. Naast dat het makkelijk is, weet je wat je kunt verwachten qua smaak en structuur. Ook nu eet ik het nog: omdat ik het lekker vind of omdat ik geen zin heb om zelf een plantaardige burger te maken. Zo eet ik af en toe wraps met vegan shoarma of een broodje pittige ‘kip’.

vegan kip vleesvervangerEen good old Caesar salade maar dan zónder dierenleed 

Lijkt vlees wel op vlees?

En dan nog iets. Het is eigenlijk niet zo dat vleesvervangers op vlees lijken, want vlees lijkt helemaal niet op een dier. Kijk naar shoarma en je ziet geen varken. Nuggets lijken in de verste verte niet op kip en een gehaktbal niet op een koe etc etc. Als vlees echt op een dier zou lijken, dan zouden heel veel mensen het niet meer willen eten. Vlees is dus een soort vorm die wij gebruiken om te eten. Het is herkenbaar en mensen krijgen er trek in. Er zijn veel vegetariërs en vegans die geen nep vlees meer willen eten. Ik begrijp dit wel, zeker omdat sommige alternatieven zó eng echt lijken. De eerste keer dat ik kipstuckjes van de Vegetarische Slager of een vegan bitterbal at, heb ik serieus getwijfeld of het niet per ongeluk vlees was.

Waarom eet ik vleesvervangers?

Ik ben geen veganist geworden omdat ik vlees niet lekker vond. Ik ben ermee gestopt, omdat ik geen bijdage meer wil leveren aan het dierenleed. Dat betekent dus niet dat ik van de één op de andere dag geen zin meer had in vlees of vis. De smaak, de structuur: i love it! Maar dan zonder dat daarvoor een dier is gedood.

Mijn favoriete vleesvervangers uit de supermarkt:

 • Kipstuckjes van de Vegetarische Slager
 • Verse plantaardige burger van Albert Heijn
 • Kroketten van Meat Free Days, te koop bij de Aldi
 • Shoarma van Vivera

Eet jij nog wel vleesvervangers of laat jij het links liggen? Ik ben benieuwd wat jouw redenen zijn om wel te kiezen voor een vleesvervanger of juist niet. Laat het hieronder in de comments weten of via Facebook en Instagram

(Visited 1.004 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Marlieke 20 maart 2018 at 12:24

  Jeeh! Goed artikel:).

  Reply
 2. Lars van Dorsselaer 20 maart 2018 at 15:13

  Yes, weer een mooi artikel! De DVS Burger van de Vegetarische Snackbar in Den Haag is mijn favoriet en zelfs een niet vegan vriend eet ze regelmatig.

  Reply
  1. Quirines 20 maart 2018 at 20:08

   Thanks! 🙂 Ahh die ken ik niet, want de burgers van de DVS bij de Appie zijn vegetarische helaas..

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *