Vegan fine dining: rokerige oesterzwam steaks

Ik hou van vegan fine dining en ik heb een heerlijk recept voor je: rokerige oesterzwam steaks met geroosterde druiven en rodewijnsaus. Deze sappige oesterzwammen zijn het perfecte alternatief voor de traditionele hertenbiefstuk. Ideaal tijdens de feestdagen of gewoon, als je zin hebt om indruk te maken op jouw (non-vegen) gezelschap.

Ik eet het liefst een goed altenatief i.p.v. een vleesvervanger. Je kunt natuurlijk kiezen voor een vegan biefstuk, maar ik vind rokerige & sappige oesterzwamsteaks veel smaakvoller. Ik laat op deze manier aan mij gezelschap zien dat je helemaal niks tekort komt op smaakgebied, als je kiest voor een plantaardig gerecht. Dit blijft toch een hardnekkig vooroordeel. Wedden dat jouw eters onder de indruk? Zeker als je het mooi serveert! Ondanks dat je iets langer in de keuken staat, 45 minuten en 15 minuten oventijd, is dit recept helemaal niet moeilijk.

Op zoek naar meer vegan fine dining recepten? Wat dacht je van deze venkelsoep, vegan coquilles, geroosterde aardappelen met romige waterkerssaus of vegan rendang.

oesterzwamsteaks

(Keuken)apparatuur

  • Oven
  • 2 ovenschalen
  • 2 koekenpannen
  • 1 steelpan
  • Keukenkwastje
  • Garde

Ingrediënten (4 pers):

  • 450 gram oesterzwammen
  • 100 gram BBQ saus
  • 20 gram plantaardige roomboter, bijv. Blue Band
  • Peper en zout, naar smaak
  • 1 el paprikapoeder
  • 400 gram blauwe druiven
  • 1 el kristalsuiker
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • Olijfolie

Rodewijnsaus

  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 300 ml paddenstoelen fond
  • 70 gram plantaardige roomboter
  • 300 ml rode wijn
  • 3 el rodewijnazijn
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • 2 el appelstroop
  • Peper en zout, naar smaak

Serveertip: romige aardappelpuree met nootmuskaat en knapperige haricoverts met citroenrasp.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden

  1. Rodewijnsaus: Verhit 1 el plantaardige boter in een steelpan en bak de sjalotten en knoflook 5 min. op middelhoog vuur.
  2. Blus af met wijn, fond, azijn en appelstroop. Voeg de tijm, rozemarijn en laurier toe. Laat inkoken tot er 1/4 over is, dat duurt ca. 35 min.
  3. Zeef de wijnjus en doe terug in de steelpan.
  4. Snijd de overige boter in blokjes. Roer met de garde de boter in delen door de saus zodat een mooie emulsie ontstaat. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Verhit de plantaardige boter, op middelhoog vuur, in een grote koekenpan.
  6. Voeg de oesterzwammen toe.
  7. Leg er een kleinere pan op, zodat de oesterzwammen worden geplet. Bak dit 5 min.
  8. Draai de oesterzwammen om en bak weer 5 min. met de pan erop. Door deze manier gaat het vocht eruit en worden de oesterzwammen krokant en goudbruin.
  9. Verwijder de pan en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
  10. Lak de oesterzwammen met de BBQ saus
  11. Leg de oesterzwammen in een ovenschaal
  12. Leg ook de druiven, aan de tros, in een ovenschaal. Besprenkel met 2 el olie, suiker en takjes tijm en rozemarijn.
  13. Schuif beide schalen in de oven voor 15 min
  14. Leg de oesterzwammen en druiven op een grote schaal. Serveer met de rodewijsaus

Ga jij dit recept maken? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Laat het weten in de comments. En ben je op zoek naar meer vegan food inspiratie? Via mijn Instagram houd ik je dagelijks op de hoogte. Leuk als je me volgt!

oesterzamsteaks
aardappelpuree
haricoverts
rodewijsaus
(Visited 703 times, 3 visits today)

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *