Vegan coquilles? Jahaa, dat kan! Dit maakte ik met koningsoesterzwammen en smaakt net zo mals als echte coquilles. Serveer de coquilles met gegrilde asperges en pastinaak puree en je hebt binnen no time echte vegan fine dining op tafel staan. Hiermee heb je alvast inspiratie voor de feestdagen of gewoon, als je zin hebt om uit te pakken.
Koningsoesterzwammen, ook wel duinvoetjes genoemd, zijn de perfecte paddenstoelen om vegan coquilles mee te maken: ze hebben een lekkere structuur en ze nemen goed smaken op. Onmisbaar in dit recept is de plantaardige roomboter van Flora Plant. Deze boter is multi-inzetbaar: simpel op een stokbroodje met peper & zout, voor brownies of om paddenstoelen in te bakken. Geloof me: je proeft het verschil met dierlijke roomboter écht niet.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- Koningsoesterzwammen (ook wel duinvoetjes genoemd), 2 stuks
- 90 gram plantaardige roomboter van Flora Plant
- Groentebouillon, 2 blokjes
- 1 el miso (optioneel)
- 1 teentje knoflook
- 2 el sojasaus
- 1/3 prei
- Gebakken uitjes
- Groene asperges, 8 stuks
- Pastinaak
- Scheutje plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete amandelmelk)
- (Zee)zout
- 1/2 limoen, sap
- Olijfolie
Zo maak je het
- Verwijder de kopjes van de oesterzwammen*. Snijd gelijke delen van de steel, zodat je mooie ronde coquilles krijgt.
- Tip: mocht je een kleine kookring hebben (met dezelfde diameter als de coquilles) kun je de buitenste rand van de coquilles eraf halen. Hierdoor worden zij nog sappiger doordat je de buitenste ‘rand’ verwijderd. Ik had dit helaas niet in huis.
- Maak met een scherp mes kleine inkepingen in de oesterzwammen aan beide kanten. Dit doe je zowel horizontaal als verticaal zodat er kleine vierkantjes ontstaan, zie de foto hieronder.
- Zet de groentebouillon op en voeg, als je wilt, een eetlepel miso toe. Zodra de bouillon kookt, voeg je de coquilles toe. Kook dit voor 15 minuten.
- Schil en snijd ondertussen de pastinaak. Breng ook hiervoor een pan met groentebouillon aan de kook. Hierdoor krijgt de pastinaak meer smaak. Kook de pastinaak voor zo’n 15 minuten totdat deze zacht is.
- Haal de coquilles uit de pan en zet het apart op een bordje.
- We gaan de coquilles bakken in de plantaardige boter, zodat zij een goede smaak krijgen. Pak een kommetje en meng zo’n 80 gram Flora Plant samen met een geperst teentje knoflook en 2 eetlepels sojasaus. Roer het geheel goed door.
- Pak een koekenpan en zet op middelhoog vuur en verhit wat olijfolie. Eerst bakken we de coquilles kort aan, zo’n 2 minuten per kant.
- Voeg vervolgens de sojasaus-boter toe en laat het smelten. Schep met een lepel de boter over de coquilles zodat de smaken goed worden opgenomen. Bak dit voor zo’n 10 minuten zodat de coquilles een mooie, bruine laag krijgen.
- Tijd voor de pastinaak puree. Giet de pastinaak af en voeg dit toe aan een blender of gebruik een staafmixer. Schenk wat plantaardige melk erbij, een plakje ongezouten boter van Flora Plant (zo’n 10 gram) en het sap van een halve limoen. Meng dit geheel tot een glad mengsel. Zet de pastinaak puree apart.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en gril de groene asperges. Bak dit voor 5 minuten, zodat de asperges knapperig blijven. Mooi om te zien hoe felgroen de asperges worden. Breng op smaak met een beetje zeezout.
- Snijd de prei in flinterdunne ringetjes. Bak dit ook krokant in een koekenpan met een laagje olijfolie.
- Alle losse elementen zijn nu klaar, tijd om de borden op te maken. Begin met een laag pastinaak puree, gevolgd door gegrilde asperges en de vegan coquilles. Maak het af met de prei en gebakken uitjes.
- Eet smakelijk!
*Zonde om het overige deel van de oesterzwammen weg te gooien. Gebruik dit voor andere gerechten zoals een lekkere pasta of een avocado toast met paddenstoelen.
Maak aan beide kanten inkepingen met een scherp mes
De coquilles bak je in een mengsel van plantaardige roomboter, knoflook en sojasaus
Romige pastinaak puree
Heb je wel eens vegan coquilles gegeten? Ik ben heel benieuwd wat je van dit gerecht vindt. Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram.
Dit artikel is in samenwerking met Flora Plant. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Wat een prachtig recept. De Koningsoesterzwam is bij AH verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Dus ook nog lekker lokaal.
zie ook https://www.gastropedia.nl/2020/11/02/nederlandse-exoot-op-je-bord/
Wat heerlijk! Ik ben ook groot fan van dit product 🙂 Dankjewel.