Vegan kerst: Geroosterde aardappelen met romige waterkerssaus & dragon-amandel crunch

Op zoek naar een feestelijk vegan kerst recept? I’ve got your back! Met dit vegan kerst hoofdgerecht maak je zeker indruk op jouw gezelschap. Wat mij betreft is waterkers en dragon een match made in heaven. Ik heb deze smaakcombinatie samengevoegd in een feestelijke, winterse salade met geroosterde aardappelen, romige waterkers en een dragon-amandel crunch.

De waterkerssaus is gemaakt op basis van geweekte cashewnoten. Cashewnoten hier ideaal voor, omdat zij goed de smaken opnemen van de waterkers en citroen en het geeft stevigheid aan het gerecht. De crunch van dragon en amandel is opzettelijk grof gemaakt, omdat dit een lekkere bite geeft aan het gerecht.

vegan kerst gerecht

Wat heb je nodig voor twee ruime porties?

Voor de aardappelen:

  • 400 g rode aardappeltjes, gehalveerd
  • 2 el olijfolie

Waterkerssaus

  • 50 gram cashewnoten, 2 uur geweekt of 15 minuten gekookt
  • 80 gram waterkers
  • 1 citroen, alleen sap
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 50 ml water
  • 30 ml olijfolie
  • Peper en zout

Dragon-amandel crunch

  • dragonbladeren, 1 klein handvol
  • 30 g geroosterde amandelen
  • 2 el witte wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • Peper en zout

Voor de salade:

  • baby waterkers, om te garneren
  • 3 radijsjes, dun gesneden, om te garneren

Zo maak je het:

  1. Om te beginnen: week de cashewnoten minimaal twee uur in water of kook het vijftien minuten totdat de noten zacht zijn.
  2. Giet de cashewnoten af en voeg dit samen met de volgende ingrediënten toe aan een blender: waterkers, citroensap, Dijonmosterd, water, peper en zout. Blend dit tot een glad geheel.
  3. Terwijl de blender draait, voeg je langzaam de olijfolie toe in een gestage snelheid om te emulgeren. Zet de waterkerssaus vervolgens in de koelkast.
  4. Hak de dragon fijn en hak de geroosterde amandelen grof. Voeg dit samen in een kommetje samen met de witte wijnazijn, olijfolie en de kruiden. Roer de tot een pesto-achtige dressing.
  5. Kook de aardappelen eerst 10-15 voor. Snijd het daarna in mooie kleine partjes.
  6. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de aardappeltjes 10-15 minuten goudbruin.
  7. Snijd de radijsjes heel fijn, je kunt hiervoor een mandoline gebruiken.
  8. Schep de waterkerssaus op het midden van het bord en verdeel dit gelijkmatig. Strooi de aardappeltjes erover en besprenkel dit met de dragon-amandel crunch. Garneer met de plakjes radijs en baby waterkers.

vegan kerst recept

vegan kerst hoofdgerecht

Benieuwd hoe je de feestdagen overleeft als vegan? Ik deel tien tips. 

Staat dit gerecht bij jou op tafel tijdens de kerst? Vegan kerst is nog nooit zo makkelijk én lekker geweest. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat het hieronder in de comments weten. Je volgt mij via Instagram en Facebook

(Visited 6.010 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Lizzy 20 december 2019 at 14:24

    Ik ga het maken met kerst, benieuwdddd!

    Reply
    1. Quirines 20 december 2019 at 14:48

      Super leuk! Eet smakelijk alvast 🙂

      Reply
  2. Els 26 december 2020 at 08:22

    Waanzinnig lekker gerecht! We hebben ervan gesmuld. Wij hebben het als voorgerecht gegeten.

    Reply
  3. Pingback: Vegan pasteitjes met kippenragout - The Vegan Effect

  4. Axelle 21 december 2021 at 11:50

    Hai!

    Heb je mss en leuk alternatief voor de aardappeltjes? Het hoofdgerecht is namelijk ook al aardappelen. Maar ik wil dit toch graag als voorgerecht. Ik ben curieus naar jou idee hiervoor!

    Alvast bedankt!

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *