Is vegan eten duur? 5x vegan on a budget

‘Veganistisch eten? Dat is hartstikke duur!’, is een opmerking die ik vaak krijg. Nou, nee. Dat hoeft helemaal niet. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar over het algemeen is plantaardig eten juist goedkoper. Als je slim boodschappen doet en deze vijf tips opvolgt, zul je zien dat je hetzelfde of minder geld uitgeeft aan jouw inkopen.

Toen ik besloot om de overstap te maken naar een vegan levensstijl, dacht ik dat ik véel meer geld kwijt zou zijn aan boodschappen. Eigenlijk best gek, want de basis (zie hieronder) is heel goedkoop. Kijk maar eens naar je boodschappenlijstje of in de supermarkt: de duurste producten zijn toch echt kaas, vlees, vis en alcohol.

Houd het simpel

De basis van een plantaardig dieet is goedkoop: (volkoren) granen zoals rijst, brood, couscous en pasta, peulvruchten, bonen en (zoete) aardappelen. Deze ingrediënten heb ik standaard in huis. Dit vul ik vervolgens aan met vers of diepvries groenten en fruit, kruiden, specerijen, zaden en noten. Met een mix van deze ingrediënten heb je een lekkere, gezonde maaltijd zonder dat daar een dure vlees-/vis- of kaasvervanger aan te pas komt.

Maak het zelf

Een open deur, maar zelf kokkerellen is een stuk goedkoper dan klant-en klare maaltijden en producten kopen. Plantaardige vleesvervangers zijn duur (tenzij je het vergelijkt met biologisch vlees) en vaak hoef je het voor de smaak niet te doen. Lekkerder en goedkoper is het om zelf burgers en falafel te maken of om groenten goed te kruiden. Ben je geen keukenprins(es)? Je hoeft echt niet iedere dag uren in de keuken te staan. Een middag in het weekend is al genoeg om de rest van de week voorzien te zijn van snacks en avondeten.

vegan budgetWaarom zou je een gember shot voor €3,50 kopen bij een juicebar als je het voor 1/10 van de prijs een halve liter hebt?

Kook grote porties en vries het in

Ik ben altijd extra blij met mezelf als ik een grote pan eten maak die ik vervolgens kan invriezen. Scheelt tijd doordeweeks, het is vaak goedkoper om in grote hoeveelheden te koken en omdat je niks weggooit, bespaar je geld. Een aantal fijne recepten hiervoor zijn: chili sin carne, soep zoals een pompoensoep en pasta’s zoals deze pasta arrabiata.

Koop producten van het seizoen

Met de seizoenen mee-eten is niet alleen goedkoper, het is ook beter voor het milieu. Aardbeien en ananas eten in de winter is niet duurzaam omdat deze vruchten van ver moeten komen. Seizoensgroenten en fruit die vers en dichtbij van het land komen, smaken super lekker. En het heeft een beter prijskaartje. Ook heb ik in de winter meer behoefte aan winterse groenten zoals knolselderij, pastinaak, pompoen, aardappelen en boerenkool. Het is ook gezond om ieder seizoen weer andere producten te eten omdat je varieert. Heb je een tuin, balkon of een vensterbank met veel licht? Je kunt zelf kruiden, groenten en fruit kweken.

is vegan eten duurBibimbap gemaakt van o.a. zilvervliesrijst, zwarte bonen en verschillende groenten

Waar zijn de boodschappen het goedkoopst?

Kost even wat tijd, maar het bespaart veel geld: breng een bezoekje aan verschillende supermarkten bij jou in de buurt. Ga langs een Turkse supermarkt, de toko, de reguliere supermarkt, de biologische winkel en de gewone markt. Check en vergelijk de verschillende prijskaartjes met elkaar. Zo haal ik mijn kruiden en specerijen bij de Turkse supermarkt (veel goedkoper dan bij Albert Heijn), groenten en fruit bij de Aldi of de markt en andere ingrediënten weer bij Albert Heijn en Ekoplaza. Houd ook aanbiedingen in de gaten en sla een voorraad in.

Zo, dit waren mijn tips voor goedkoop vegan eten. Heb jij nog tips? Let me know hieronder in de comments. Dat kan natuurlijk ook via Instagram en Facebook.

(Visited 3.074 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *