5x makkelijk, vegan ontbijt

Op zoek naar makkelijk, gezond vegan ontbijt? Dan ben je bij het juiste adres! Ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag en ik probeer regelmatig te variëren. Dit is gezond (je krijgt weer andere voedingsstoffen binnen) en het is gewoon zonde om altijd hetzelfde te eten. Er is zoveel keuze. Deze ontbijtjes zijn ideaal voor doordeweeks omdat ze binnen een paar minuten zijn gemaakt.

Warme havermout

Met havermout heb ik altijd fases: of ik eet het een periode super veel of ik hoef het voor een paar maanden niet. Vooral als het koud is buiten, heb ik behoefte aan een warme kom havermout. Dit is mijn favo combi: kopje havermout, kopje amandelmelk, half kopje water en 1 tl kaneel of speculaaskruiden mengen in een pannetje. Breng dit langzaam aan de kook. Prak een banaan met een vork en roer dit erdoorheen. Maak het af met (bevroren) blauwe bessen, mango of kersen. Eet smakelijk!

Ontbijt smoothie

Ik vind het lekker om de dag te beginnen met groenten, maar een salade is ook weer zo heftig. Een groene smoothie is daarom ideaal, omdat je niet doorhebt dat je groenten aan het eten/drinken bent. Deze combinatie vind ik het lekkerst: banaan, twee handen spinazie, havermout, bevroren mango blokjes, halve avocado en plantaardige melk of kokoswater. Fris, romig en vullend. Tip: eet de smoothie met een lepel en kauw erop. Hierdoor gaat het spijsverteringsproces van start en je bent sneller verzadigd.

vegan ontbijt smoothie

Bananenbrood

Een bananenbrood bak ik vaak in het weekend. Zo heb ik voor een paar dagen ontbijt in huis. Scheelt tijd in de ochtend en een het is gewoon super lekker. Je hebt 1001 verschillende recepten en veel daarvan bevatten suiker. Ik heb een variant met alleen natuurlijke suikers. Stuk gezonder en smaakt net zo goed. Ik eet een plak bananenbrood vaak met wat notenpasta, plakjes banaan of een klodder kokosyoghurt.

Avocado toast

Ben je meer van de hartige gerechten in de ochtend? Scrambled tofu eet ik vaak in het weekend, maar kost iets meer tijd. Avocado toast is een goede tweede optie. Lekker met wat citroensap, peper en zout. Ik bak soms wat champignons in sojasaus of ik maak het af met plakjes tomaat. Easy does it!

vegan ontbijt avocado toast

Plantaardige yoghurt met fruit en granola

Voordat ik vegan werd, at ik vaak yoghurt met granola en fruit. Dit ‘gerecht’ kun je heel makkelijk veganizen. Sojayoghurt is de goedkoopste optie, maar check wel of er geen kilo suiker inzit. Liever eet ik kokosyoghurt of amandelyoghurt. Ik maak nooit zelf granola, al is dat wel een goed idee. Vaak zit er namelijk honing en heel veel suiker in. De nieuwste granola van Eat Naturals is vegan en ook bij Ekoplaza hebben ze plantaardige varianten.

Wat eet jij graag voor ontbijt? Laat het hieronder in de comments weten, ik ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie. Dat kan natuurlijk ook via Instagram en Facebook

(Visited 4.824 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Els 15 januari 2019 at 08:56

  Hmmm goede ideeën! Ik ben nu in de fase van overnight oats… Havermout overgieten met vers appelsiensap, nachtje in de koelkast, ’s morgen banaan erover snijden en smakelijk!

  Reply
  1. Quirines 15 januari 2019 at 13:56

   Goed idee! Heel makkelijk voor in de ochtend.

   Reply
 2. Pingback: Het ultieme havermout ontbijt - The Vegan Effect

 3. Senna 18 februari 2021 at 19:12

  Wat ziet dit er heerlijk uit!! Bedankt voor de inspiratie 🙂

  Reply
  1. Quirine 28 februari 2021 at 16:35

   Graag gedaan, natuurlijk!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *