Vegan comfortfood: pasta met salie citroenbotersaus

Het eerste en enige pasta recept op The Vegan Effect stamt uit 2017. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Nu de koude wintermaanden voor de deur staan, wil je gewoon een goed bord pasta. Ik dook de keuken in en maakte een variant met salie citroenbotersaus. Smaakt heel goed in combinatie met paddenstoelen, rucola en kappertjes. En een glas rood. Geen zin om urenlang in de keuken te staan? No worries, binnen twintig minuten kan jij aan tafel.

vegan pasta salie citroenbotersaus Voor dit gerecht gebruikte ik…. roomboter! Plantaardig natuurlijk. Ik kan er maar niet over uit hoe blij ik ben dat ik weer roomboter kan eten. Flora Plant (verkrijgbaar bij AH & Jumbo) maakt dit mogelijk. Roomboter geeft aan gerechten een speciale, volle smaak die ik niet kan nabootsen met olijf- of kokosolie. In dit recept komt de plantaardige roomboter goed tot z’n recht met de salie en citroen. Je kunt voor dit recept alle soorten pasta gebruiken, maar ik vind schelpjespasta ideaal. De salie citroenbotersaus blijft lekker in de schelpjes hangen net zoals de pijnboompitten, kappertjes en paddenstoelen.

Wat heb je nodig voor twee porties:

  • 200 gram schelpjespasta
  • 80 gram Flora Plant (ongezouten variant)
  • 15 grote blaadjes salie
  • rasp & sap van 1 citroen
  • Handje verse peterselie
  • 300 gram paddenstoelen mix, ik gebruikte oesterzwammen en kastanje champignons
  • 2 handjes rucola
  • Handje pijnboompitten, geroosterd
  • 2 el kappertjes
  • 2 grote el edelgistvlokken
  • Peper & zout

Zo maak je het:

  1. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Bewaar 3 el kookvocht als je de pasta afgiet.
  2. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en laat de plantaardige roomboter smelten.
  3. Wrijf de salieblaadjes voorzichtig in je handen zodat de aroma’s vrijkomen. Scheur de salie in kleine stukjes en voeg dit aan de roomboter toe.
  4. Was de citroen goed en rasp de schil boven de boter.
  5. Halveer daarna de citroen en knijp de helft boven de boter uit.
  6. Voeg 3 el kookvocht van de pasta toe aan de boter en laat het geheel pruttelen.
  7. Snijd de paddenstoelen in kleine stukken.
  8. Voeg de paddenstoelen en de kappertjes toe aan de botersaus. Roer het geheel regelmatig door zodat de paddenstoelen slinken.
  9. Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin.
  10. Giet de pasta af en voeg dit bij de rest.
  11. Strooi de edelgistvlokken over de pasta. Roer het geheel wederom goed door zodat de edelgist ‘smelt’.
  12. Proef of je het lekker op smaakt vindt. Voeg anders wat citroensap toe, peper & zout.
  13. Maak een bedje van rucola in de pastaborden.
  14. Verdeel de pasta over de borden en maak af met de pijnboompitten en peterselie.
  15. Eet smakelijk!

vegan pasta ingrediënten Alle ingrediënten verzamelen!

salie citroenbotersaus De plantaardige roomboter van Flora Plant pruttelt lekker met de salie, het rasp & sap van de citroen

pasta met paddenstoelen De paddenstoelen en de kappertjes bij de botersaus

vegan pasta De gekookte pasta met de edelgistvlokken erbij

vegan pasta receptMaak het af met de rucola, geroosterde pijnboompitten en peterselie. Aan tafel!

pasta met salie citroenbotersaus
Ga jij dit gerecht maken? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het vooral weten in de comments of via Instagram. Mocht je het leuk vinden en meer recept inspiratie willen, je kunt mij hier volgen. 

Dit artikel is in samenwerking met Flora Plant. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

(Visited 315 times, 1 visits today)

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *