Alles over duurzame lingerie (& de mooiste merken)

Draag jij duurzame lingerie? Niet alleen is dit veel beter voor de planeet, duurzame lingerie is ook hartstikke mooi & sexy. Ik vertel je hier alles over en ik deel de mooiste, duurzame lingeriemerken.

Duurzame garderobe

Ik ben druk bezig met het verduurzamen van mijn garderobe. Niet alleen vind ik het belangrijk dat mijn items vegan zijn, er moet ook geen ander leed aan kleven. Ik merkte dat ik alles onder de loep nam, behalve mijn sokken en ondergoed. Ik stond er gewoon nooit écht bij stil dat dit ook duurzaam kan (en moet!)

Net zoals bij ieder ander niet-duurzaam kledingstuk, wordt ook lingerie vaak gemaakt in grote fabrieken waar de arbeidsomstandigheden niet best zijn en waar de productie erg vervuilend is. Duurzaam is inmiddels een leeg begrip geworden en ik krijg soms een beetje de kriebels van dit woord. Jarenlang gaf ‘duurzaamheid’ vertrouwen, maar tegenwoordig lijkt alsof alles duurzaam is. Wat betekent het nou echt?

Duurzame kleding betekent – in ieder geval voor mij- dat de items van goede kwaliteit zijn, zodat het lang meegaat. De kledingstukken worden op een eerlijke manier geproduceerd met respect voor mens, dier & planeet. De arbeidsomstandigheden zijn goed, de handel is eerlijk en er is geen dierenleed. Ook is het geen fast fashion (kledingstukken die je na één seizoen weggooit), maar je draagt de items jarenlang met plezier.

Is jouw lingerie duurzaam?

Slim om je hierover in te lezen én te investeren. Niet alleen draag je vaak ondergoed heel lang (je hebt vast nog wel een paar favo onderbroeken die je al járen draagt), maar ik voel me oprecht fijner als ik een mooi setje aanheb. Zeker als dit van natuurlijke materialen is gemaakt die zacht en comfy aanvoelen.

Maar, welke merken zijn nou goed en waar koop je dit? Waar begin je met zoeken, welke criteria hanteer je en hoe weet je nou écht zeker of een merk duurzaam is? Het is best ingewikkeld om dit te achterhalen. Ik ga altijd op zoek naar het verhaal achter het merk. Waar ik alleen vaak tegenaan loop, zijn de mooie verhalen met loze termen die op de website staan. Dan stel ik vragen, zoals: wie maakt de kleding precies en wat voor fabrieken zijn het? Wanneer ik dan vage antwoorden krijg, dan weet ik genoeg.

Waar koop je duurzame lingerie?

Nu hoef jij gelukkig niet zelf iedere lingerie webshop door te spitten en vragen te stellen. Dit is al gebeurd door The Lingerist. Zij bieden allemaal betaalbare ethisch verantwoorde en duurzame lingeriemerken aan. Serieus, de setjes zijn prachtig en ik heb door hen mooie merken ontdekt zoals Else Lingerie, Icone Lingerie, Semi Romantic en Blossom Studio.

Jules, de oprichters van The Lingerist, heb ik gesproken via Zoom. Heel inspirerend om haar verhaal te horen. Het bedrijf is opgericht met het doel om onafhankelijke en innovatieve lingeriemerken een platform te geven. Duurzaamheid is heel belangrijk en verder moet de lingerie een goede fit hebben en mooi van ontwerp zijn. Lingerie is namelijk iets waar wij ons comfortabel, sterk en mooi in willen voelen. Van basics tot sexy lingerie en voor kleine tot grote maten (ja óok met beugel): ze bieden alles aan.

Ik mag namens The Lingerist een korting weggeven van 10% op de gehele collectie, met de code Quirine10
Ik draag dit setje van Else Lingerie

The Lingerist – alle duurzame lingeriemerken op één plek

Alle merken op The Lingerist zijn gecertificeerd, duurzaam geproduceerd en ethisch verantwoord. Sommige merken laten hun lingerie maken in kleine ateliers aan huis en de materialen komen van lokale fabrikanten. Andere merken besteden hun productie uit in fabrieken met een certificatie waarmee wordt gegarandeerd dat de werkcondities goed zijn en de werknemers een eerlijke loon krijgt. Weer andere merken maken gebruik van duurzame materialen zoals bamboe, biologisch katoen of kant dat is gemaakt van gerecycled polyester. De machines draaien op zonne-energie. Tof hè?!

Om het verhaal rond te maken: als jij een pakketje van The Lingerist ontvangt, is de verpakking gemaakt van gerecycled karton en papier. Voor iedere zending wordt de uitstoot gecompenseerd doordat zij een contributie betalen. Hierdoor is het CO2 neutraal.

Belangrijke tip (ook een reminder voor mezelf): zorg goed voor de lingerie. Gebruik een natuurlijk wasmiddel en was niet te heet. Ik schreef eerder een artikel over duurzaam wassen.

Dit artikel is in samenwerking met The Lingerist. Dit verandert echter niks aan mijn mening over deze webshop. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi bedrijf mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

(Visited 3.597 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *