Vegan saté-bowl met tofu

Wie is nog meer zo’n fan van eten uit bowls? Vooral Buddha bowls vind ik heerlijk. De combinatie van verschillende ingrediënten, smaken en structuren.. Deze vegan saté-bowl heb ik gespot op één van mijn favo websites, Bedrock.nl. Ik deed een paar aanpassingen en tadá: een lekkere Buddha bowl met frisse groenten, krokante tofu en vegan satésaus.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • Blok tofu, 375 gram
  • 3 el kerriepoeder
  • 120 gram volkoren rijst
  • 1/2 komkommer, zonder zaadjes
  • 2 el sojasaus
  • 3 lente-ui
  • 2 kropjes little gem
  • Handje taugé
  • Cassave
  • Verse munt, basilicum en/of koriander
  • Zeezout
  • Zonnebloemolie

Voor de satésaus:

  • 3 el pindakaas (ik gebruikte pindakaas met nootjes)
  • Thaise rode currypasta (de currypasta van Fairtrade Original is vegan)
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml bouillon (check of deze vegan is)
  • 1/2 limoen, het sap
  • 1 el sojasaus
  • 1 el sambal

Wat ga je doen?

  1. Giet de tofu af en laat het blok uitlekken. Ik wikkel de tofu in een schone theedoek, leg er een bord op en daarop een stapel (kook)boeken. Laat dit voor minstens vijftien minuten staan.
  2. Snijd de tofu in dunne blokjes/plakjes. Hussel dit in een kom met kerriepoeder en 2 el sojasaus.
  3. Verhit een koekenpan op medium tot hoog vuur en schenk flink wat zonnebloemolie erin zodat je een bodem hebt. Bak/frituur de tofu aan beide kanten tot het mooi bruin en knapperig is. Laat het daarna uitlekken op keukenpapier.
  4. Zet een wok op medium tot hoog vuur en fruit de currypasta voor twee minuten. Voeg de bouillon, kokosmelk, pindakaas, sojasaus, sambal en het limoensap erbij. Breng dit even aan de kook. Ze het vuur lager en laat het een paar minuten inkoken zodat het een mooi saus wordt.
  5. Kook ondertussen de rijst. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
  6. Pak dezelfde pan die je hebt gebruikt voor de tofu en wok de taugé op hoog vuur voor een paar minuten.
  7. Snijd ondertussen de komkommer en lente-ui in reepjes.
  8. Tijd om de bowls te maken. Schep de rijst in de kommen, leg de groenten, cassave en de tofu ernaast. Giet de satésaus over de tofu en maak het af met de verse kruiden.

vegan saté tofu

Needless to say, maar dit gerecht is écht een aanrader. Ben benieuwd of jij het gaat maken en wat je ervan vindt. Laat het hieronder weten in de comments of via Instagram en Facebook. Gebruik #theveganeffect of @quirinesmit zodat ik het kan terugvinden. 🙂

(Visited 1.166 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Marlieke 26 juli 2019 at 18:06

    Super lekker! Het zag er bij mij minder mooi uit dan op de foto maar de smaak was top. Thanks for sharing!

    Reply
    1. Quirines 27 juli 2019 at 09:44

      Jeej leuk om te horen! En graag gedaan natuurlijk!

      Reply
  2. Pingback: 10 tips voor self-care - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *