Alles over vegan huidverzorging (+ mijn favorieten)

Vegan huidverzorging, wat is dat precies? En wat is het verschil tussen vegan skincare en dierproefvrije huidverzorging? In dit artikel neem ik je mee en ik leg alles uit: waar je op moet letten en waarom is dit beter is voor jouw huid. Ook deel ik mijn favoriete merken en producten.

Vijf jaar geleden begon ik met het aanpassen van mijn voedingspatroon en ging ik, cold tofu, over van een omnivoor dieet naar een plantaardig dieet. De reden was simpel waarom ik deze keuze maakte: ik wilde niet meer bijdragen aan het dierenleed. Daarnaast wil ik ook beter voor de aarde en voor mijn lichaam zorgen.

Alleen met plantaardig eten ben je er niet, er komt zoveel meer bij kijken. Ook de keuzes die je maakt voor kleding (duurzaam, geen wol, geen leer…), interieur spullen, schoonmaakmiddelen, maar ook cosmetica en huidverzorging. Zo wist ik wel dat dierproeven worden gebruikt voor medicijnen, maar dat dit ook wordt gedaan voor make-up en skincare producten was nieuw.

vegan skincare De vegan huidverzorgingsproducten op dit moment in mijn badkamer

Wat is vegan huidverzorging?

Reguliere huidverzorgingsproducten zijn meestal niet vegan. Deze producten bevatten vaak dierlijke ingrediënten én het wordt op dieren getest. Ook zijn deze producten onnatuurlijk, omdat er parabenen en chemicaliën inzitten. Dit wil je niet eten, dus waarom smeer je het dan wel op de huid? Deze ingrediënten zijn overbodig en je hebt dit niet nodig voor een stralende en zachte huid. Ook dierenproeven zijn onnodig bij cosmetica en huidverzorging, want er zijn heel veel diervriendelijke manieren om de veiligheid van deze producten te waarborgen.

Vegan huidverzorging bevat dus geen dierlijke ingrediënten en het wordt niet op dieren getest. Dat betekent niet dat dit andersom ook het geval is. Dierproefvrije merken hoeven niet altijd vegan te zijn en kunnen wel dus dierlijke ingrediënten bevatten. Best lastig dus om dit te achterhalen.

Sinds 2013 geldt in Europa een verbod op het testen van cosmetica op dieren. Dit betekent alleen niet dat alle merken die verkocht worden in Europa, ook daadwerkelijk diervriendelijk zijn. Ingrediënten die worden ingekocht buiten Europa, kunnen namelijk wel op dieren worden getest. Zo is China een goed voorbeeld waar veel cosmetica nog op dieren wordt getest.

Verborgen beesten in skincare

Check altijd de verpakking want daar wordt vaak aangegeven of het dierproefvrij en/of veganistisch is. Zie je alleen het dierproefvrije-logo? Dan is het belangrijk om de ingrediënten te checken zodat je zeker weet dat je een vegan product aanschaft. Niet van alle ingrediënten is het direct duidelijk of deze van dierlijke oorsprong zijn. Dit zijn de verborgen beesten die je kunt tegenkomen in skincare:

 • Bijenwas
 • Slakkenslijm
 • Propolis, afscheiding van bijen
 • Honing
 • Keratine, een eiwit dat uit schapenwol, horens, hoeven, klauwen, veren, nagels en snavels wordt gehaald.
 • Glycerine, dit is suiker-alcohol en wordt soms uit dierlijk vet gewonnen.
 • Collageen, dit komt van een rund of vis.
 • Karmijn, een pigment afkomstig van de schildluis. Dit wordt gebruikt om het product een rode/paarse kleur te geven. In cosmetica wordt karmijn aangeduid met CI 75470 en in voeding met het E-nummer E120
 • Elastine, dit is een elastische proteïne dat voorkomt in het bindweefsel. Dit wordt vaak gehaald uit koeien.
 • Castoreum of bevergeil, vanillesmaakstof dat uit de klier van een beer komt.
 • Lanoline of wolvet, vet uit schapenwol
 • Hyaluronzuur, bindweefsel dat voorkomt in huid en gewrichten. Dit wordt gehaald uit bijvoorbeeld de kam van een haan.

Een beste lijst, zoals je ziet. Tip: maak een foto of zet het in de notities op je telefoon. Zo heb je dit altijd bij de hand.

dierproefvrij logoVerschillende logo’s die aangeven dat een product niet op dieren is getest (dierproefvrij is)

vegan logo Lijkt me logisch, maar dit logo geeft aan dat het product vegan is

Mijn favoriete merken & producten

Ik vind het leuk om af te wisselen met vegan skincare producten. Volgens mij heb ik ooit ergens gelezen dat dit goed is voor de huid, maar pin me daar niet op vast. Wel heb ik inmiddels een paar favoriete merken die ik graag gebruik:

 • SMPL Skin
  Ik gebruik de producten sinds een aantal maanden en dit bevalt goed. Het merk is Nederlands (ook een plus!) en naast dat de verpakkingen gemaakt zijn van gerecycled plastic staat het ook mooi & clean in mijn badkamer. De producten zijn 100% natuurlijk die mijn huid goed voeden. Vooral het serum vind ik fijn om ’s avonds te gebruiken.
 • Naïf
  Als jij mij langer volgt, dan weet je wellicht dat ik de producten van Naïf al een aantal jaar gebruik. Dat is niet voor niets. Dit merk, ook afkomstig uit Nederland, heeft een breed assortiment: van douchegel tot gezichtsscrub en van zonnebrand tot nachtcrème. Mijn favorieten zijn de gezichtsscrub, shampoo, bodyscrub en aftersun. Oh en de geur is ook heerlijk.
 • Absolution
  Dit merk heb ik sinds kort ontdekt bij een schoonheidsspecialist (MJ in Amsterdam). Absolution komt uit Frankrijk en ik gebruik de gezichtsreiniger, een lichte serum voor onder de crème en een olie voor ’s avonds. Naast verzorgingsproducten bieden zij ook make-up aan én een lijn voor mannen.

  Deze vegan merken vind ik ook fijn: Ethique (dit zijn bars), Dr. Hauscka, Squalan en Esse.

Ik heb het geluk dat ik regelmatig vegan & natuurlijke skincare krijg opgestuurd. Hierdoor kan ik veel testen en mijn ervaringen delen met jou. Ook heb ik het geluk dat mijn huid niet heel gevoelig is, dus ik kan verschillende producten gebruiken én ik gebruik verschillende merken door elkaar. In de winter wordt mijn huid wel droger, dus dan is een olie-achtige serum fijn om te aan te brengen.

vegan huidverzorging absolution Gezichtsreiniger van Absolution

vegan huidverzorging naïf Gezichtsscrub van Naïf

vegan skincare smpl Serum van SMPL

De eerste keer dat ik mijn skincare producten onder de loep nam, schrok ik best van alle onnatuurlijke en niet-vegan ingrediënten. Ik had geen idee wat ik eigenlijk op mijn lichaam smeerde. Het is natuurlijk wel zonde om je non-vegan verzorgingsproducten weg te gooien, dus hopelijk kun je er iemand anders mee blij maken of je maakt het op. Mijn tip: vervang stap-voorstap jouw skincare producten voor een natuurlijk, vegan variant.

Ik ben benieuwd welke producten jij gebruikt. Laat het hieronder in de comments weten. Mocht je het leuk vinden, mij kun je verder volgen via Instagram en Facebook

(Visited 1.782 times, 1 visits today)

Laat een comment achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *