Mijn favoriete vegan restaurants in Amsterdam

‘Q, weet je nog een leuk, vegan restaurant in Amsterdam?’. Uhh ja, natuurlijk! Ik krijg deze vraag regelmatig en stuur altijd weer een lijstje door. Hoogste tijd om een artikel te schrijven met de leukste vegan restaurants in Amsterdam. Scheelt mij een hoop tijd en ik kan jou inspireren. Dit zijn mijn favoriete vegan restaurants in Amsterdam op een rij.

Inmiddels heb ik op zes verschillende plekken in Amsterdam gewoond, waardoor ik (bijna) alle wijken ken. Dus ook waar je moet zijn om lekker te eten. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste, vegan restaurants in Amsterdam? Via mijn Instagram houd ik je op de hoogte. Leuk als je me volgt!

Amsterdam-Oost

Ik woon in Oost, dichtbij de Indische buurt. Mijn favoriete wijk van de stad! De meeste vegan restaurants zitten in Amsterdam-West, maar ook in Oost kom je goed aan je trekken.

De Kas

Net voordat het een Michelin Ster kreeg, heb ik hier ontzettend goed geluncht. De plek is heel mooi en het is tof komt te zien dat letterlijk de ingrediënten uit ‘de kas’ komen.

de kas

Vegan Sushi Bar

De sushi van dit restaurant is next level. Het is niet goedkoop, maar dat maken de smaken en structuren dubbel en dwars waard. Ze maken verrassende combinaties en de sushi is daardoor alles behalve saai.

Wilde Zwijnen

Dit restaurant serveert niet standaard vegan, maar op aanvraag doen zij daar helemaal niet moeilijk over. Sterker nog, het was waanzinnig lekker. Verrassende gerechten zoals zalmtartaar gemaakt van biet en venkelijs kreeg ik voorgeschoteld. Een restaurant waarin je goed in de watten wordt gelegd.

vegan restaurant amsterdamDessert bij Wilde Zwijnen met venkelijs, geroosterde hazelnoten en merengue gemaakt van aquafaba 

SLA

SLA heeft meerdere vestigingen verspreid over de stad. Ik haal hier regelmatig een goed gevulde maaltijdsalade. Tip: neem de tahin brownie!

Amsterdam-West

Ik heb lang in West gewoond en het stikt hier van de vegan restaurants in Amsterdam. Fine dining, casual en fastfood: alles is er.

Veganees

Je eet hier Asian streetfood en het is fan-tas-tisch. Ieder gerecht is ontzettend goed op smaak en zoveel mogelijk wordt homemade bereidt. Dat proef je! Favoriet zijn de cauliflower wings en de verse loempia’s.

veganees

Bar Kauffman

De lekkerste falafel van Amsterdam eet je bij Bar Kauffman. Het is niet een vegan restaurant, maar er staan genoeg opties op de kaart. Tip: vergeet niet de zoete aardappelfriet te bestellen.

Dumplings

Deze kiosk vind je op de brug bij het Westerpark. Je eet hier heerlijke Chinese gerechten zoals dumplings, loempia’s en crêpes. Tip: kies voor de crêpe en vraag om een vegan variant. Dit staat niet standaard op de kaart.

dumplings

Meatless District

Meatless District is een bekende onder de vegans en ik moet eerlijk zeggen dat ik een haat-liefde verhouding heb met dit restaurant. De burger vind ik geen topper, maar de andere gerechten smaken goed. Vooral de Caeser salade is een aanrader.

meatless district vegan restaurant amsterdamCaeser salade bij Meatless District

De School

Hou je meer van fine dining of heb je iets te vieren? Ga dan naar De School. Geen stijve bedoeling, maar je wordt wel in de watten gelegd met heerlijke gerechten en goede wijnen. Ik vind de opstelling van het restaurant fijn: er zit genoeg ruimte tussen de tafels. Niks is zo irritant als je de gesprekken van de buren kunt volgen. Ik schreef eerder over De School in dit artikel.

vegan restaurant amsterdamFine dining bij De School

Café Cook

Verstopt achter de Jan van Evertsenstraat zit Café Cook. Een relaxt eetcafé waar ik graag ben in de zomer want het terras is enorm. Uiteraard met een witbiertje. Ze hebben een paar vegan (lunch)gerechten op de kaart. Kom je hier voor het diner? Dan is het handig om aan te geven dat je vegan bent.

Meneer De Wit Heeft Honger

Het is een knus restaurant waar je verschillende gerechten deelt. Dat vind ik altijd super gezellig én ik heb geen last van keuzestress. De gerechten zijn geïnspireerd op het Midden-Oosten. Op aanvraag serveren zij vegan.

Ram’s Roti

De beste roti van Amsterdam eet je bij Ram’s Roti. Geen sfeervol restaurant, maar voor het eten maak ik een uitzondering (of ik neem het mee naar huis). Ik ga altijd voor de vegetarische roti met twee of drie toppings. Tempeh, aubergine en pompoen zijn het allerlekkerst.

Buurman & Buurman

Dit gezellige, drukke tentje is zeker de moeite waard. Naast dat je hier gezellig kunt borrelen, serveert Buurman & Buurman heerlijke pizza’s. Er staan meerdere vegan pizza’s op de kaart. Mijn favoriet? De pizza shoarma! Ja echt, nooit gedacht dat ik dit zou eten, maar geloof me: dit wil je. Ik schreef eerder een artikel over deze pizzeria.

vegan restaurant amsterdamPizza shoarma bij Buurman & Buurman

nNea

Een tweede pizzeria die ik aanraad is nNea. De pizza’s worden in een steenoven gebakken en ze gebruiken een speciale deeg voor de bodem. Ik hoop op meer vegan opties, want op dit moment staat er maar één vegan pizza op de kaart.

Amsterdam-Centrum

Het liefst sla ik het centrum over (drukte!) en eet bijna nooit in dit deel van de stad. Toch zijn er twee leuke tentjes te vinden.

Choux

Bij Centraal zit Choux. Je eet hier (vegan) fine-dining op top niveau. De wijnen, de gerechten, de sfeer: alles klopt. Geen stijve bedoeling, de bediening is erg leuk! en je wordt helemaal in de watten gelegd. Ben je zwanger? Ze hebben een hele lekkere alcoholvrije pairing.

choux

Golden Temple

Zin in Indisch eten? Golden Temple is een begrip. Zodra je binnenkomt, heb je het gevoel alsof je niet meer in Amsterdam ben.  Alles is vegetarisch en veel gerechten zijn vegan.

The Lebanese Sajeria

Op zoek naar een lekkere lunch? Dit piepkleine restaurant zit bij mijn werk om de hoek, dus soms haal ik hier een ‘manoushe’: een vers gebakken flatbread met verschillende toppings. De linzensoep is ook een aanrader.

Flo’s Deli

De beste bagels van de stad haal je hier! Er staan verschillende vegan opties op de kaart.

flo's deli

Saravanaa Bhavan

Dit is zo’n restaurant waar je 100x langs fietst, maar nooit naar binnen gaat. Zonde, want je eet hier super lekker Indiaas. Oké het is geen gezellig restaurant en de akoestiek kan beter, maar de gerechten brengen je echt terug naar India. De prijzen zijn ook heel voordelig.

Saravanaa Bhavan

Amsterdam-Zuid

Dit stadsdeel heeft naar mijn idee niet super veel vegan restaurants in Amsterdam, maar hier zit één topper die ik niet kan overslaan.

Yerba

Wil je echt fine dining? Dan is Yerba iets voor jou. Niet voor niets kregen zij een 8- in het Volkskrant Magazine. De gerechten zijn onwijs smaakvol en het zijn verrassende combinaties. Je kunt als non-vegan een supplement van vlees/vis of kaas erbij bestellen, maar zonder deze supplementen zijn de gerechten ook compleet. Ik schreef eerder dit artikel over Yerba.

yerba vegan restaurant amsterdamYerba snapt hoe het moet!

De Pijp

Nog zo’n plek waar ik niet heel vaak kom, maar ook hier vind je genoeg vegan hotspots.

Wild & The Moon

Dit concept ontdekte ik in Parijs en ik ben heel blij dat er nu een vestiging in Amsterdam zit. Van gezonde sapjes en matcha lattes tot heerlijke bowls & broodjes: je vindt hier van alles. Super vers en gezond!

wild & the moon

Juice Brothers

De lekkerste acai bowls haal je bij Juice Brothers. Ik ga altijd voor de Almond versie, want deze notenpasta is next level!

juice brothers

Bardak

Ik kom graag bij Bardak, hier eet je streetfood dat uit Tel Aviv komt. Daar is niets aan gelogen, want als ik hier ben krijg ik echt Tel Aviv vibes. Zo gezellig en zó lekker! Favoriete gerechten zijn: de koolrabi, mushroom shoarma, geroosterde aubergine en als dessert een malabi. Ook is het leuk om bij Bardak te borrelen. Ook over dit restaurant schreef ik eerder een artikel.

Mana Mana

Mocht je het nog niet weten: ik hou van de Israëlische keuken! Mana Mana mag daarom niet ontbreken in dit lijstje. Het eten dat wordt geserveerd is niet alleen Instagram-waardig, het is vooral héel erg goed van smaak.

mana mana vegan restaurant amsterdamTel Aviv vibes bij Mana Mana

Mastino

Zin in verrassende, vegan pizza’s? Dan moet je bij Mastino zijn! De fluffy bodem en heerlijke toppings maken dat dit hele bijzondere pizza’s zijn.

mastino

Jordaan

Er komen steeds meer vegan restaurants in de Jordaan! Dit zijn mijn favorieten.

Saint Jean

Mag uiteraard niet ontbreken: bij Saint Jean haal je de lekkerste vegan gebakjes zoals cruffins, koeken, maar ook focaccia. Niet goedkoop, maar wel waard!

saint jean

Abu Salie

Iedere zaterdag op de Lindengracht vind je de kraam van Abu Salie. De broodjes sabich zijn groot favoriet en ik ben er zeker al twintig keer geweest. Vraag wel om vegan, want standaard wordt het met ei geserveerd.

abu salie

Margo’s

Dit is een 100% vegan eettentje waar je ook heerlijke gebakjes haalt. Tip: kies voor de ham-kaas croissant of ‘Deens’ gebakje wat je hieronder ziet.

margo's

Amsterdam-Noord

Ik struin graag in het weekend rond in Noord. Het wordt steeds leuker en een aantal gezellige restaurants zitten hier gevestigd.

De Ceuvel

Leuk in de zomer met het grote terras aan het water en knus in de winter bij een houtkachel. Er hangt hier een relaxte, ongedwongen sfeer en er staan veel vegan gerechten op de kaart. Nog een pluspunt: De Ceuvel is het enige restaurant dat ik ken dat meer geld vraagt voor een cappuccino met koemelk dan met havermelk. Zij snappen het!

Coba

Bij Coba eet je Mexicaans. Ik ben hier eens spontaan beland en ik wil snel weer terug. Het menu verandert wekelijks en er zijn genoeg vegan opties. Verder drink je hier lekkere cocktails en hier hangt een top sfeer. Gaan dus!

corba vegan restaurant amsterdamVegan Mexicaans eet je bij Coba 

Bacalar

Door dezelfde eigenaar van Coba is Bacalar geopend. Ook dit restaurant is Mexicaans en je eet tostada’s en taco’s. Zodra je het restaurant binnenstapt ben je de buitenwereld vergeten. Het is zo uniek en super gezellig.

Pllek

Een favoriet in de zomer: Pllek. Met een gigantisch terras aan het water, goede sfeer en prima eten. Ik schreef eerder een uitgebreide review met veel foto’s, dat lees je hier. Heel jammer dat Pllek over twee jaar z’n deuren moet sluiten.

Vuurtoreneiland

Een begrip in Amsterdam: Vuurtoreneiland. Gelegen in het Markermeer bij Durgerdam is Vuurtoreneiland alleen per schip te bereiken. In de zomer eet je in een kas, in de winter knus in de bunker. Ik ben hier twee keer geweest en ik zou zo weer gaan. Op aanvraag koken zij vegan.

vuurtoreneiland vegan restaurant amsterdamVuurtoreneiland: een must-visit!

Zo dit zijn ze dan: met favoriete, vegan restaurants in Amsterdam! Waar kom jij graag? Nieuwe inspiratie is altijd welkom. Laat het hieronder in de comments weten. Mij volg je verder via Facebook en Instagram

(Visited 8.469 times, 4 visits today)

8 Comments

 1. Jennifer 26 februari 2020 at 08:48

  Bedankt voor dit lijstje, handig! Ik kom ook graag bij traffic, daar hevven ze ook genoeg vegan opties, aardige bediening en gewoon gezellige ongedwongen sfeer. Hun falafel met hummus is heerlijk. Ook lekkere vegan cheesecake!

  Reply
 2. Cees van Proosdij 14 juli 2020 at 11:48

  Hoi Quirine,

  Wellicht heb je het al gehoord (en geproefd)! De eerste Vegan en BIO zachte nougat! Sinds een week of 3 ben ik er mee bezig. Veel Vegans hebben het a ontdekt.
  Heb jij ze al geproefd….of zo niet…heb je interesse in wat proef nougat?
  Groet Cees

  Reply
 3. Annemarie 7 maart 2023 at 18:11

  Wat een fijn artikel! Mooi uitgebreid, en niet alleen de bekende fast food opties. Dank!

  Reply
 4. boris 17 maart 2023 at 11:31

  soil vegan cafe ontbreekt…locaties in Oost en West

  Reply
  1. Quirine 22 maart 2023 at 04:05

   Ik ken dit restaurant zeker en ik ben er twee keer geweest. Maar het behoort niet tot mijn favorieten helaas.

   Reply
 5. Laura 27 april 2023 at 12:27

  Bij De VerbroederIJ in Noord hebben ze super lekkere vegan gerechten en hapjes. Peach, ook in Noord is 100 % vegan en heel lekker.

  Reply
 6. Bijnada 6 juni 2023 at 14:57

  Saravanaa Bhavan is de favo van jouw lijst!
  Ik zie dat ik nog veel kan bezoeken!

  Reply
 7. Tolly 10 november 2023 at 11:57

  Helin’s vegan döner!!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *