Alles over vegan & natuurlijke zonnebrand – waar moet je opletten?

Jongens, wát een weer. Ik geniet van de zon, veilig vanaf mijn balkon (uiteraard). En, natuurlijk smeer ik braaf een natuurlijke zonnebrand. Ik let altijd op dat mijn zonnebrandcrème vegan is en ik vind het net zo belangrijk dat deze natuurlijk is. Een chemische zonnebrand heeft een grote impact op de huid en op het milieu. Ik leg uit waar je op moet letten bij het kiezen van een goede, natuurlijke zonnebrandcrème. 

Eerst even een paar -niet zo leuke- feiten. Wist je dat jaarlijks ruim 14.000 ton (!!) aan zonnebrandcrème in de oceaan belandt? Het merendeel van deze zonnebrandcrèmes bevatten chemische UV-filters. Deze chemische filters verbleken het koraal en verstoren de ontwikkeling van veel zeediersoorten, blijkt uit onderzoek. Ik stond hier nooit bij stil dat die olie-achtige vlekken in zee, waar ik in zwem, schadelijk zouden zijn voor het milieu. Deze chemische UV-filters zijn in Hawaï, Palau en Bonaire verboden. In Nederland (en de rest van de wereld) is dit nog wel toegestaan. Onnodig om deze chemische troep te blijven smeren, want je kunt een natuurlijke zonnebrand gebruiken.

Wat is een chemische zonnebrandcrème?

Nog even terug naar de chemische zonnebrandcrème. Wat is dit en hoe werkt het precies? Je kunt onderscheid maken tussen chemische filters (chemische zonnebrandcrème) of minerale filters (natuurlijke zonnebrandcrème). Chemische filters trekken in de huid en daar wordt de UV-straling geabsorbeerd. De huidreactie die daardoor ontstaat zorgt voor de zonbescherming. Voordat ik mij in dit onderwerp verdiepte, had ik geen idee hoe dit precies werkte. Het nadeel van chemische filters is dat je een huidreactie kan krijgen bij een gevoelige huid. Net zoals bij alle huid- en haarverzorging producten is het slim om de ingrediëntenlijst te checken op zoek naar verborgen beesten of chemische toevoegingen.

Deze ingrediënten hebben een chemische samenstelling in zonnebrand en kun je dus beter vermijden:

 • oxybenzone
 • octyl methoxycinnamate
 • avobenzone
 • octocrylene

Hoe werkt een natuurlijke zonnebrand?

Deze crèmes bevatten minerale filters met als hoofdingrediënt mineralen zoals zinkoxide en titanium dioxide. Deze leggen een laagje op je huid waardoor de zonnestraling op de huid wordt weerkaatst. In tegenstelling tot chemische crèmes die ín de huid gaan. Hierdoor is de kans op een allergische reactie klein en is de huid direct beschermd omdat er geen inwerktijd is.

Maar, ook natuurlijke zonnebrandcrèmes kunnen slecht voor het milieu zijn. Zucht. Het nadeel van minerale filters is de witte waas die ontstaat op de huid. Om dit te voorkomen, bevatten de producten nanodeeltjes. Deze deeltjes kunnen door de huid dringen en makkelijk in de natuur terechtkomen. Wil je dit niet meer gebruiken? Check dan wederom de ingrediëntenlijst en skip producten die ‘zinkoxide (nano)’ bevatten.

Natuurlijke zonnebrandcrème van Naïf

Een natuurlijke zonnebrand die lekker smeert en geen witte waas achterlaat is nog best lastig. Nanodeeltjes zorgen er namelijk ook voor dat een zonnebrandcrème lekker smeert. Het duurde drie jaar voordat Naïf een zonnebrandcrème kon lanceren dat natuurlijk, vrij van nanodeeltjes is én geen witte waas achterlaat. Dit komt door de natuurlijke oliën zoals olijfolie, kokosolie, zonnebloemolie en candelillawas die aan het product zijn toegevoegd. Well done!

Zoals je gewend bent van Naïf (en waarom ik hun producten al jaren gebruik) is alles vegan. De ingrediënten zijn plantaardig en het wordt niet op dieren getest. Vaak wordt er aan zonnebrand bijenwas toegevoegd. Naïf heeft candelillawas gebruikt zodat de crème alsnog lekker smeert. En de bijen worden met rust gelaten.

vegan zonnebrand naïfHet plaatje is compleet met een aftersun erbij

Tijd voor de test

Ik heb de producten uitgebreid getest voordat ik aan dit artikel begon. De crèmes smeren heel erg lekker uit. Klinkt als een open deur, maar voorheen gebruikte ik een zonnebrand die veel ‘stugger’ over mijn huid ging. Deze crème van Naïf voelt super zacht aan. Ik heb mijn gezicht en lichaam een aantal dagen regelmatig ingesmeerd en steeds trekt de crème écht meteen in en je krijgt geen witte waas. Pinky promise.

De geur is ook niet onbelangrijk. Zoals je misschien weet, heeft Naïf een herkenbare geur. Ik kan het niet precies uitleggen behalve dat deze producten ook zo ruiken. Lekker, dus. Dan nog even over de verpakking. Ik ben zo’n type die mooie verpakkingen graag uitstalt in de badkamer. Deze zonnebrandcrème heb ik aan mijn collectie toegevoegd (sorry Joppe). Daarbij komt dat de verpakkingen gemaakt zijn van suikerriet in plaats van plastic, win-win!

natuurlijke zonnebrand Voor

natuurlijke zonnebrand naïf

Na! Test geslaagd

Nog even op een rijtje waarom ik fan ben:

 • Het is vegan
 • Werkt verzorgend vanwege de oliën
 • Natuurlijk product door een minerale filter
 • Bevat geen microplastics
 • Laat geen witte waas op de huid achter
 • Duurzame verpakking dat is gemaakt van suikerriet

Tot slot nog iets dat ik graag met jou wil delen. Naïf is een petitie gestart: Stopchemicaluvfilters. Het doel is om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Zodat na Hawaii, Bonaire en Palau ook in Nederland chemische filters worden verboden. Clean skin, Clean oceans! Ik heb de petitie getekend, jij ook?

Je vindt hier alle bronnen die ik gebruikt heb voor dit artikel.

Dit artikel is in samenwerking met Naïf. Dit verandert echter niks aan mijn mening over dit product. Ik ben juist onwijs trots dat ik met zo’n mooi merk mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

(Visited 2.419 times, 1 visits today)

1 Comment

 1. Magaly 2 juli 2022 at 10:03

  ik gebruik ook zonnecreme Naif..ik denk de beste uit de markt maar ik vind het parfum geur niet lekker helaas..

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *