Minder plastic gebruiken: waarom is dit belangrijk en hoe doe je dat?

De afgelopen weken is mijn social media ontploft met berichten over plastic. En dan vooral over het feit dat we moeten minderen met het kopen van plastic. Ik weet al langer dat we moeten minderen en ik ben dit verder gaan uitzoeken. Waarom is het eigenlijk zo slecht? Wat richt plastic aan? En wat kunnen we doen om het gebruik hiervan te minderen? Eerlijk is eerlijk, ik vind het lastig. Zeker omdat ongeveer alles in de supermarkt zit verpakt in plastic. Dan heb ik het nog niet eens over microplastics, wat wij met het blote oog niet kunnen zien. Ieder beetje helpt en daarom deel ik mijn tips wat ik doe om plastic te minderen én wat ik wil veranderen. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw tips, zodat we elkaar kunnen helpen.

Ieder jaar vier keer de wereld rond met plastic

De aanleiding voor dit artikel is omdat National Geographic deze maand een campagne is gestart: #stopmetplastic. Plastic verontreiniging is een epidemie geworden. Wist je dat we ieder jaar vier keer de wereld rond kunnen met het plastic dat we weggooien? Shocking, als je het mij vraagt. Veel van dit plastic bereikt niet de stort, maar eindigt in de oceanen. Dit heeft rampzalige gevolgen voor het milieu en de dieren. Jaarlijks overlijden één miljoen zeevogels en 100.000 zeedieren aan de gevolgen van ons plastic. Ook de volgende feiten zijn niet mis:

  • Iedere minuut wordt er op de wereld één miljoen plastic flesjes gekocht.
  • Ieder jaar gebruiken we vijf triljoen plastic tasjes.
  • De helft van deze tasjes gebruiken we eenmalig.
  • Jaarlijks verdwijnt dertien miljoen ton plastic in de oceanen.
  • De laatste tien jaar gebruikten we meer plastic dan in het afgelopen eeuw.
  • Er zijn jaarlijks 17 miljoen olievaten nodig voor het maken van plastic waterflessen.
  • Plastic make-up is 10% van al het afval dat wij produceren.

minder-plastic-gebruiken

Beat the microbead

Naast ‘gewoon’ plastic, bestaan er microplastics. Dit komt veel voor in producten dat wij iedere dag gebruiken. Verzorgingsproducten bijvoorbeeld. Microplastics worden toegevoegd aan scrubs, tandpasta, shampoo en make-up producten. Deze kleine stukjes plastic belanden via de afvoer in het water en vormen daardoor een groot probleem voor het milieu en voor de dieren. Mocht je meer willen weten, dan is deze video interessant:

13 tips om te minderen met plastic

Verandering begint bij jezelf. Of dit nou gaat om plantaardig eten of met het minderen van plastic. Bij het lezen van bovenstaande cijfers zakt de moed in mijn schoenen. Toch weet ik dat alle beetjes helpen. Een goed voorbeeld zijn alle grote bedrijven (Baileys, Ben & Jerry’s, Domino’s…) die nu vegan producten aanbieden. De volgende stap is dat zulke bedrijven, door de wens vanuit de consument, minderen met het gebruik van plastic. Dit is wat je zelf kunt doen:

  • Geen plastic tasjes kopen in de supermarkt en winkels. Ik heb altijd een canvas tas bij me.
  • Boodschappen halen bij een verpakkingsvrije winkel. Bijvoorbeeld bij deze Ekoplaza in Amsterdam of bij De Verpakkingsvrije Winkel in Leiden.
  • Geen plastic flesjes kopen. Ik sleep overal mijn Dopper mee naartoe. Mijn zwakte is Spa Rood. Daarom wil ik binnenkort een SodaStream aanschaffen, zodat ik het zelf kan maken.
  • Geen rietjes gebruiken. Ik ga snel een stalen rietje kopen (o.a. verkrijgbaar bij Dille & Kamille).
  • Verzorgingsproducten vermijden die microplastics bevatten. Een handige website om te checken welke merken goed zijn, is Beat The Microbead.
  • Gebruik een menstruatiecup i.p.v. maandverband en tampons.
  • Shampoo blok gebruiken i.p.v. flessen shampoo.
  • Producten van gerecycled plastic kopen.
  • Houten wattenstaafjes gebruiken.
  • Naar de markt voor groenten en fruit.
  • Dagje naar het strand? Neem een tas mee (nee, niet van plastic..) om afval te verzamelen.
  • Neem een broodtrommel mee i.p.v plastic zakjes.
  • Toch plastic gekocht? Scheid het afval. Hierdoor word je ook bewuster van de hoeveelheid plastic die je gebruikt. Plastic Heroes is een handige website voor extra informatie hierover.

Dit zijn baby steps, maar (om weer in de herhaling te vallen) alle beetjes helpen. Dan volgt de rest vanzelf. Ik ben heel benieuwd of jij nog tips hebt. Deel dat hieronder zodat we van elkaar kunnen helpen. Mij kun je volgen via Facebook en Instagram

Bronnen: Worldenviromentday.global, National Geographic.nl, Beatthemicobread.org
Bron foto’s: National Geographic

(Visited 3.446 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Teun Jansen 15 augustus 2018 at 19:23

    Wijs coffeeshops erop dat zij de wiet in papieren zakjes verkopen i.p.v. plastic . Dagelijks gaat dit om (tien)duizenden zakjes die veelal op hangplekken dus in de natuur weg gegooid worden. Op jaarbasis gaat het hier om gigantische aantallen. Met een beetje goede wil is deze vervuiling op te lossen.

    Reply
    1. Quirines 16 augustus 2018 at 08:03

      Ik kom zelf nooit in coffeeshops, maar goede tip! Daar heb ik nog nooit bij stilgestaan.

      Reply
  2. Pingback: Vegan Post #6 veel vegan verzorging, boek en duurzaam beddengoed - The Vegan Effect

  3. Wim Coopman 29 november 2019 at 13:03

    Gebruik zelf meegenomen bakjes bij de slager voor al je vleeswaren. Bakjes hoef je zelfs niet te kopen. Je koopt toch al zoveel voedsel in plastic bakjes dat je deze heel veel keer kan gebruiken. Yoghurt emmers zijn ideiaal voor alles. Becel boter kuipjes, ijsbakjes . Koop brood in een broodzak. Tip, gebruik wel een plastic zak van het vorige brood om eromheen te doen. blijft het langer goed, is voordeeltje van plasticzak Je kan niet overal brood onverpakt kopen. Zouden ze verplicht moeten stellen. Deze broodzakken van plastic gaan heel lang mee. Er wordt zo ontzetttend veel plastic gebruikt wereldwijd. Ik zie zo weinig mensen die dit doen , zelfs jongen mensen doen het niet. Plastic is inert dit breekt niet af , is mooi maar niet voor ons milieu. En als het afbreekt is het zeer kleine plastic deeltjes wat zeer schadelijk is. Gewoon niet aanschaffen heel veel minderen. productie van plastic stijgt nog jaarlijks, wordt 15 min 9single use) gebruikt en weggegooid. De meest mensen interesseert het niet, vinden wel erg maar doen niets.

    Reply
  4. Maria ten Hoeve 27 januari 2021 at 16:46

    Heel heftig om die foto te zien van de vogel met plastic om zich heen. Ik kan er echt van schrikken en vind dat we minder plastic moeten gebruiken. Ik gebruik enkel nog papieren draagtassen en ga soms naar de verpakkingsvrije supermarkt. Het is even wennen, maar uiteindelijk heb je veel minder troep! https://goedkopeverpakkingen.nl/Verpakkingen/draagtassen

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *