Voordat ik ga verder ga, wil ik eerst een kleine disclaimer plaatsen. Mijn bloed is onderzocht en alle uitslagen en adviezen zijn specifiek voor mij gemaakt. Ik vertel mijn ervaring en ik leg uit wat dit voor mij betekent. Dit geldt dus niet specifiek voor jou.
Bij Klaever Health heb ik dit gedaan. Je kunt kiezen uit verschillende pakketen en ik ging voor het Vegan on fire pakket (hoe kan het ook anders). Ik sport ruim 2,5 jaar bij hen en naast personal training kun je hier terecht voor voedingsadvies op maat en lab onderzoek. De eigenaresse, Stefanie Klaver, is orthomoleculair voedingscoach en zij weet onwijs veel van voeding, vitaminen en supplementen. Eerder heb ik haar geïnterviewd over het onderwerp: krachttraining én veganist: gaat dit samen? Wil je ook een bloedonderzoek doen? Goed nieuws, dit kan nog steeds! De consulten bij Klaever Health gebeuren digitaal en de bloedafname op locatie kan gewoon. Mocht je niet in Amsterdam wonen dan kan ook alles digitaal en worden de onderzoeken naar jou opgestuurd.
Waarom heb ik een bloedonderzoek gedaan?
Daar zijn verschillende redenen voor. Als vegan vind ik het belangrijk om zeker te weten dat ik geen B12 of Omega 3 tekort heb. Ik slik wekelijks supplementen, maar alsnog is het belangrijk om dit af en toe te checken. Wist je dat veganisten minder vaak een tekort hebben dan alleseters? Dit komt omdat vegans hun vitaminen laten controleren in tegenstelling tot vleeseters. Ha!
Al jaren weet ik dat ik last heb van PDS. Ik ben meerdere keren naar de huisarts gegaan met vage buikklachten. Tot drie keer toe werd ik weggestuurd met de opdracht om een eetdagboek bij te houden. Hieruit kon ik herleiden door welke voedselgroepen ik last kreeg. Nou nee. Ik kwam geen steek verder en jarenlang nam ik voor lief dat ik buikklachten heb. Dit hoort bij mij. Ofzo.
Toch zat mij dit niet lekker. Vooral dit jaar voelde ik mij ‘mwahh’ qua energie. Ik wist alleen niet hoe dit kwam. Ik slaap goed, sport regelmatig, eet (over het algemeen) gezond, stress heb ik minder last van dan voorheen, maar toch was ik vaak zó moe. Zou ik dan toch tekorten hebben of reageert mijn lichaam niet goed op bepaalde voeding? Om hierachter te komen, heb ik een uitgebreid bloedonderzoek laten doen.
Hoe werkt het bloedonderzoek?
Heel blij dat ik dit bij Klaever Health kon doen. Allereerst kreeg ik een uitgebreide intake van 45 minuten. Met Stefanie besprak ik een aantal zaken over mijn levensstijl: hoe eet en leef ik? Waar heb ik last van? Hoevaak neem ik mijn supplementen? Bloedprikken kan niet bij Klaever Health, hiervoor moest ik een medisch centrum in Amsterdam. Ik kreeg van Stefanie een aantal buisjes mee en een formulier waarop staat aangegeven op welke vitaminen en voedselgroepen ik word getest. Bij mij waren dat de volgende vitaminen: vitamine D, Omega 3, B12, ijzer. De voedselgroepen zijn uiteenlopend: van peulvruchten tot eiwitten en van groenten tot gluten.
Het bloedonderzoek brengt in kaart welke voedingsmiddelen het lichaam triggeren en daarmee het systeem ongewenst belasten. Hierdoor krijg je vage klachten zoals buikklachten (verstoppingen & opgezette buik) en vermoeidheid. Na een week krijgt Klaever Health de uitslagen van mijn bloed binnen. Tijd voor Stefanie om de uitkomst te analyseren en een voedings-, supplementatie- en leefstijladvies te maken. Ik plande een nieuwe afspraak in met Stefanie om alles door te nemen.
Verschil tussen IgE, IgG en IgG4
Voordat we verder gaan, leg ik uit hoe in het onderzoek onderscheidt wordt gemaakt tussen een IgG en een IgG4 reactie. IgG betekent immunoglobuline, ook wel antistof of antilichaam genoemd. Als er een (lichaamsvreemde) stof het lichaam binnendringt, maakt het systeem immunoglobulinen aan. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem ten onrechte op een niet gevaarlijke stof. Deze stof, die het lichaam als lichaamsvreemd beschouwd, wordt een allergeen genoemd. En immunoglobulinen binden zich aan zo’n allergeen. Dit heeft als gevolg dat er een reactie plaatsvindt.
Lekkende Darm Syndroom
Bij IgE reactie is er sprake van een directe reactie, de bekende allergische reactie. Er komt histamine vrij: er ontstaat jeuk, een branderige tong, loopneus, roodheid etc. Deze reacties zijn direct en duidelijk voelbaar. Bij een IgG en IgG4 reactie komt er geen histamine vrij en zul je ook niet direct klachten ervaren. Maar, onderhuids heeft dit wél effect op het systeem. Zeker bij het langdurig en veelvuldig eten van desbetreffende producten. Zo kan het invloed hebben op de doorlaatbaarheid van de darmwand met als gevolg het ontwikkelen van een leaky gut*.
Een lekkende darm is een spijsverteringsaandoening: bacteriën en toxines lekken door de darmwand. Deze kunnen zich door je hele lichaam verspreiden, ontstekingen veroorzaken en mogelijk een reactie van het immuunsysteem uitlokken. Dit heeft als gevolg dat gezonde voedingsstoffen minder goed door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Mogelijke symptomen van een lekkende darm syndroom zijn:
- Opgeblazen gevoel en/of winderigheid
- Buikpijn of buikkrampen
- Constipatie en/of diarree
- Huidproblemen, zoals acne en eczeem
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn of migraine
- Stemmingswisselingen
- Verminder concentratievermogen
- Auto-immuunziektes versterken zoals Coeliakie, Crohn, Diabetes type 1, Reuma, Graves en Hashimoto
* Informatie heb ik van Holistik.nl
Het nadeel van een IgG of een IgG4 reactie is dus dat je het niet direct merkt. Het is daarom erg lastig om zelf te bepalen welke voedingsmiddelen de oorzaak kunnen zijn. IgG4 ligt het dichtstbij een IgE reactie en komt daarmee in de buurt van een allergie.
De uitslag: geen pinda’s?!
Dus, mijn bloed is geprikt en ik mocht langskomen voor de uitslag. Hier was ik erg benieuwd naar. Ook wel een beetje zenuwachtig: wat nou als ik soja of gluten niet kan verdragen? De nachtmerrie voor iedere vegan!
Allereerst werd er een pre screening gemaakt. Hierin wordt gekeken op welke voedingsgroepen een IgG of een IgG4 reactie wordt geconstateerd. In de ideale wereld kreeg ik nergens een reactie op, maar helaas. Uit de pre screening kwam naar voren dat ik meerdere IgG4 reacties kreeg: op melk en eieren en op bepaalde granen en noten. Ojee…
Melk en eieren verbaasde me niks. Sinds ik ben overgestapt naar een plantaardig dieet, heb ik veel minder last van mijn darmen. Hiervoor dacht ik dat mijn klachten door gluten kwamen. Jaren geleden waren gluten de duivel en ik las veel over de klachten die gluten konden veroorzaken. Ik linkte daarom mijn probleem aan deze ‘boosdoener’. Tot ik 4,5 jaar geleden lactose en eieren schrapte uit mijn voedingspatroon en ik snel verschil merkte: eindelijk had ik minder last van mijn klachten.
Terug naar de granen en noten. Mijn bloed werd in het lab verder onderzocht op noten, zaden, peulvruchten, groenten en granen. Het spreekt voor zich: staat het pijltje in het groen is er niks aan de hand, maar staat het pijltje in het rood dan gaan de alarmbellen af. Zie hieronder:
Goodbye my lover
Stefanie deelde mee dat ik vooral moet opletten met pinda’s. ‘Geen probleem’, hoor ik mezelf nog zeggen, ‘Ik eet amper een handje pinda’s, dus ik kan prima leven zonder.’ Totdat ik na het gesprek op kantoor aankwam en naar de keuken liep voor een tussendoortje. Zoals iedere dag pakte ik een rijstwafel en liep ik naar de pindakaas pot. PINDAkaas!!!!!!!! Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik sinds mijn veertiende dagelijks pindakaas eet: op een rijstwafel, op brood, als topping op mijn havermout en acai bowl, door een smoothie, pindasaus tijdens het avondeten zoals deze saté-bowl met tofu etc. etc. Als ik zie hoeveel recepten ik heb geschreven waarin pindakaas een rol speelt, dan weet ik niet hoe ik zonder moet. Ik appte Stefanie meteen met deze onplezierige ontdekking, hoewel zij hier natuurlijk niks aan kan veranderen. Snik.
Nog meer advies..
Er zijn nog vier andere producten waarop mijn systeem niet lekker gaat en die ik regelmatig eet en drink. Amandelmelk gebruikte ik dagelijks door mijn havermout, smoothie en als basis voor een (pasta)saus. Ik wissel dit nu af met kokos- en rijstmelk. Even wennen qua smaak (het is zoeter), maar prima te doen. Met gerst voorzag ook geen problemen, totdat ik tijdens het schrijven van dit artikel (geen grap) erachter kwam dat bier gerst bevat. Ellende, ik drink namelijk liever bier dan wijn. Hier heb ik dus nog geen oplossing voor gevonden en helemaal geen rekening meegehouden. Dan de witte boon en kidneyboon. Ik eet graag een chili sin carne of een ander Mexicaans gerecht met als hoofdingrediënt kidneybonen. Gelukkig zijn er nog 101 andere bonen verkrijgbaar, dus dit is gelukkig geen ramp.
Elimineren kun je leren
Hoewel ik baal van de uitslag, ben ik mega blij dat ik dit eindelijk weet. Mijn gevoel over melk en eieren zat goed. Wat betreft de andere ingrediënten, dit is even slikken (en wennen), maar ik ben allang blij dat ik geen directe allergische reactie krijg.
Van Stefanie kreeg ik het advies om melk en eiwit (kippenei) vier weken te elimineren (eitje, ha!) omdat ik hier licht gevoelig op reageer. Ik reageer overgevoelig op caseïne (eiwit uit melk) en amandel, dit moet ik 32 weken elimineren. Mij werd aangeraden om de volgende producten 1 jaar te elimineren omdat ik hier sterk overgevoelig op reageer: pinda, witte boon, kidneyboon en gerst. Ik heb nog niet helemaal afscheid genomen van deze producten, maar ik ben zwaar geminderd. Alleen niet met bier, want daar kwam ik net pas achter :’). Uiteindelijk is het wel mijn doel om dit niet meer tot mij te nemen, want ik wil mijn lichaam voeden met voedingsmiddelen die daadwerkelijk helpen en niet tegenwerken.
Vitamine screening: krijg ik genoeg vitamine B12 binnen?
De voedselgroepen zijn achter de rug. Nu is het tijd om te kijken of ik genoeg vitaminen in mijn lichaam heb.
Omega 3
Dit is verlaagd. Oeps, terwijl ik twee keer per week braaf mijn algenolie supplement slik. Wat blijkt: dit moet ik iedere dag bijnemen. Omega 3 of algenolie is essentieel voor gezonde celwanden en daarmee de celstofwisseling, hersenfunctie, hart- en bloedvaten en de hormoonhuishouding. Dit haal je uit vette vis, algenolie, lijnzaadolie of hennepzaadolie. Ik slik nu een aantal maanden (bijna) iedere dag algenolie en volgens Stefanie moest dit na twee maanden dagelijks slikken weer op orde zijn.
B12
‘Krijg je wel vitamine B12 binnen?’. Ja! B12 is voldoende aanwezig in mijn bloed. Deze vraag krijg ik ontzettend vaak, wanneer ik vertel dat ik vegan ben. Ik leg je in dit artikel uitgebreid uit wat vitamine B12 precies is, waarvoor je het nodig heb én dat vleeseters vaak een vitamine B12 tekort hebben. B12 is essentieel voor een gezond energieniveau, concentratie, gezond zenuwstelsel. Dit zit helemaal snor en ik hoef dit zelfs even niet nemen en daarna ga ik over op een onderhoudsdosering van 1 á 2 supplementen per week.
Vitamine D
Sterk verlaagd. Voor iedereen die in Nederland woont is vitamine D een aandachtspunt, want veel mensen hebben een tekort. Ik ook. Wanneer je dit regelmatig bij slikt, paar keer per week, moet dat binnen 2-3 maanden verbeterd zijn. Vitamine D is belangrijk voor een gezonde bot mineralisatie (opname van calcium), ondersteunen van het afweersysteem, energieniveau en gemoedstoestand. De voornaamste bron is zonlicht en daarom is het in de donkere wintermaanden heel belangrijk dat je een supplement neemt.
IJzer
Gewenst. Hier is helemaal niks mis mee. IJzer is belangrijk voor jouw energieniveau, concentratie en voor een geaard gevoel. Je haalt dit uit donkergroene bladgroenten, volkoren granen, gedroogd fruit, cashewnoten en peulvruchten. Daarnaast neem ik twee keer per week een supplement ijzer.
Vegan recepten
Goed, dan heb je dus de uitslag binnen en weet je wat je wel en vooral beter níet kunt eten. En dan? Bij dit onderzoek pakket ook recepten bij zodat je thuis op de juiste manier kunt koken. Het zijn recepten voor het ontbijt, lunch, diner, snacks, spreads. dips en dressings. Om je een idee te geven:
Ontbijt – Overnight Raspberry Oats
Bereidingstijd: 10 minuten + overnight
Portie: 1
Benodigdheden: Steelpannetje en lepel
Ingrediënten
- 150 ml plantaardige melk
- 50 gr havervlokken
- 1 mespuntje ongezoete vanillepoeder
- Klein snufje zout
- 1 el kokosrasp
- 50 gr bevroren frambozen
Bereidingswijze
Meng de melk met de havervlokken, vanillepoeder, zout en kokosrasp in een kom en zet het de nacht van te voren in de koelkast. Zet de volgende morgen het steelpannetje op het vuur en doe hier de frambozen in. Roer alles goed door totdat het zacht wordt. Roer de havermout nog even goed door en schep vervolgens het frambozenmengsel over de havermout.
Lunch – Veggie Wrap
Portie: 1
Benodigdheden: Grillpan
Ingrediënten
- 1⁄2 portobello
- 1⁄2 el sojasaus
- 100 gram zuurkool
- 2 zongedroogde tomaatjes
- 1 volkoren wrap
- 1 grote hand spinazie
- 1⁄2 avocado
Saus:
- 1-2 el veganistische mayonaise
- Snufje van deze kruiden: chili-, knoflook- en uienpoeder
- 1 mespuntje mosterd
Bereidingswijze
Diner: Pasta met asperges
Portie: 2
Benodigdheden: Twee pannen en mes
Ingrediënten
- 1-2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 courgette
- Snufje zout
- 1 handje asperges
- 1⁄2 kop tomaten uit blik
- Snufje chilivlokken
- 1⁄4 kop bevroren erwten
- 250 g volkorenpasta
Hoi Quirine, toen ik nog zuivel at, had ik ook het idee dat ik intoleranter werd voor gluten. Darmonderzoek wees uit dat ik wat ‘irritaties’ aan de darmwand had, maar niet iets om zorgen over te maken. Toen ik vegan ging, en geen zuivel meer had, waren mijn darmwanden rustig en verdroeg ik weer beter de gluten. Ik las in die tijd een artikel dat zuivel wel degelijk je darmwand kan stukmaken, waardoor gluten dus ook weer effect hebben op je darmwand.
Wel jammer dat je geen pinda’s meer mag bij bijvoorbeeld je tofu-saté. Ik zit mijn hersens al te kraken hoe je dat nou na kan maken van niet-pinda’s….
Pingback: Samenwonen met een omnivoor - Hoe doe je dat? - The Vegan Effect
Pingback: Welke vegan supplementen gebruik ik en waarom? - The Vegan Effect