The Vegan Effect van… Mark Schadenberg

Welkom bij mijn gloednieuwe rubriek ‘The Vegan Effect van…’. In deze reeks praat ik met mensen die mij inspireren. Ik kom erachter wat voor effect het veganisme op hun leven heeft, hoe hun omgeving reageert en wat zij de wereld willen meegeven. Deze keer is het de beurt aan Mark Schadenberg. Hij is jarenlang beroepsmilitair geweest en vanwege zijn gezondheid kwam hij in aanraking met de plantaardige keuken. Benieuwd hoe deze overgang is gegaan en wat zijn beste tip is? Je leest het hier.

Wie: Mark Schadenberg Kennen we van: Instagram en Your Plant-based Coach Woont in: Amsterdam Is vegan sinds: één jaar

Je bent nu een jaar vegan. Hoe is dat gegaan?

‘Ik ben beroepsmilitair geweest en in 2015 ging ik op oefenmissie in Duitsland. Er lag daar zoveel sneeuw en ik moest in zulke koude omstandigheden werken, dat ik bijna mijn tenen was kwijtgeraakt aan bevriezing. De dokter schreef medicatie voor, maar ik wilde weten of ik op een andere manier mijn vaten kon herstellen. Ik zat in de sportwereld en ik ben medisch opgeleid, dus er moest een andere mogelijkheid zijn. Zo kwam ik in aanraking met plantaardige eten. En dat werkte! Ook kwam ik vorig jaar tijdens een uitzending in Koeweit in contact met twee vegan collega’s die mij veel over deze manier van leven konden vertellen. Alleen plantaardig eten en militaire dienst gaan niet samen. Als vegetariër krijg je een kaassoufflé. Dat is het. Vorig jaar stopte ik met de militaire dienst. Ik had voor het eerst geen verplichtingen, ik verhuisde naar Amsterdam en mijn huisgenoot was veganist. Hierdoor ging het allemaal veel makkelijker.’

Ben je van de één op de andere dag overgegaan?

‘Ja, dat is in één keer gegaan. De laatste keer dat ik vlees at, was een hamburger van twee kilo in Londen met Oud & Nieuw. De dag daarna ben ik gestopt. Ik dacht bij mezelf: ‘Ik ga het nu gewoon doen!’. Nog geen dag heb ik dierlijke producten gemist.’

Met kaas en ei had je ook geen moeite?

‘Nee. Het scheelt dat ik vanuit huis niet echt ben opgegroeid met kaas. Mijn vader was geen kaasliefhebber en daarom aten we het bijna niet. Ik at wel veel eieren in de periode dat ik trainde, maar dat heb ik ook niet gemist. Ik ben wel gewicht verloren, maar geen kracht. Het komt denk ik ook door mijn militaire focus. Als ik ergens voor ga, doe ik het ook. Of het nou gaat om een fitness wedstrijd of voor het veganisme. Ik heb nog wel een stukje ei gehad in de roti, omdat het er per ongeluk inzat.’

mark

Hoe reageerden jouw vrienden op deze keuze?

‘Hard lachen. ‘Huh jij?!’, vroegen ze verbaasd. Vrienden bestelden pizza’s met salami als ik ben hen was. Ze dachten dat dit een fase was en dat ik het drie maanden zou volhouden. Nu ziet iedereen wat het met me doet. Ik merk dat mijn omgeving steeds meer plantaardig begint te eten. Als iemand het al doet, is het veel makkelijker om mee te doen. Ik vind het super dat zij proberen om minder vlees te eten.’

Waar liep je tegenaan in het begin?

‘Ik moest wennen dat mijn porties groter werden. Ik kan nu veel meer eten. Ook was het zoeken naar variatie. Op een gegeven moment was het een beetje veel bonen met groenten. Tempeh vond ik heerlijk, maar na twee maanden ben ik daar zo ziek geweest, dat ik dit nu niet meer kan eten. Van vleesvervangers ben ik niet zo’n fan, door de prijs en vaak is het erg zout. Ik was in het begin een beetje aan het stoeien met eten en inmiddels weet ik dat het om de kruiden gaat. Mijn kast staat helemaal vol. Het is een kwestie van dingen bij elkaar gooien.’

Wat heeft het veganisme jou gebracht?

‘Ik denk vooral mensen inspireren dat zij bewuster bezig zijn met hun levensstijl. Ik las overal dat mensen meer energie kregen van een plantaardige levensstijl, maar dat is mij niet overkomen. Wel zijn mijn haren gezonder geworden en straalt mijn huid meer. Ik zit goed in mijn vel. Verder heb ik leren koken en nieuwe gerechten ontdekt.’

sport

Je bent online heel actief. Waar focus jij je nu op?

‘Ik ben Your Plant-based Coach begonnen en hiermee helpen wij mensen de overgang te maken naar een plantaardig dieet in combinatie met fitness. Veel mensen lopen over van de stress en daar helpen wij hen mee. Dit jaar ga ik acteren, presenteren en ik ben bezig met mijn YouTube-kanaal. Op een adviserende rol wil ik plantaardig eten nog beter op de kaart zetten. Ik ben geen activist en mij zul je nooit zien in zielige dierenfilmpjes. Ik ben blij dat deze mensen er zijn om anderen wakker te schudden, maar mijn kracht ligt in andere dingen.’

Wat is jouw droom?

‘Voor 2018 had ik geen doelstellingen. Ik stopte met werken en ik zag het allemaal wel. Voor 2019 wil ik mijn Instagram laten groeien en ik ben druk bezig met nieuwe projecten. Zo ga ik een opleiding volgen voor acteren en ik wil leuke samenwerkingen aangaan met vegan bedrijven. Ik wil graag dat mensen mij zien als een voorbeeld.’

Wat is jouw beste tip voor iemand die vegan wilt worden?

‘Deze vraag stel ik altijd: wil je plantaardig gaan eten of wil je veganist worden? Veel mensen halen dit door elkaar. Vandaar dat mijn bedrijf ook Your Plant-based Coach heet, omdat mensen vaak plantaardig willen eten. Met eten adviseer ik om maaltijd voor maaltijd te vervangen. Zeker wanneer je gewend bent om veel vlees, kaas en ei te eten. Ik laat meestal kaas en ei het langst in het voedingspatroon zitten. Na een paar weken zijn de smaakpupillen verandert en kun je weer een stap verder gaan. Wil je echt over naar het veganisme dan raad ik aan om rond te kijken op YouTube en om blogs te lezen. Informeer je goed. Wat houdt het veganisme precies in? Past het je? Begin eerst met kleding, dan make-up en ga zo steeds verder.’

Als je één ding mocht doen om het veganisme te stimuleren. Wat zou dat zijn?

‘Bewustwording van de wereld. Waarom worden er zoveel bossen gekapt? Waarom verplaatsen we zoveel dingen? Door mijn werk bezocht ik vaak Texas. In de helikopter vloog ik alleen maar over maïsvelden heen. 20% daarvan gaat naar de mens en 80% naar de dieren. Waar zijn we mee bezig? Ik wil documentaires maken om dit probleem in kaart te brengen. Vooral jongeren aanspreken en hen meekrijgen. We moeten nu gaan veranderen en daar wil ik me hard voor maken.’

mark schadenberg

 

Thanks Mark, voor dit mooie gesprek! Ennn Mark is genomineerd voor Women’s Health Fit List. Je kunt hier stemmen. Ik ben heel benieuwd wat jij van deze nieuwe rubriek vindt. Wat heb jij eruit gehaald? Wie kan ik nog meer interviewen? Je vindt hier het interview met Jason van The Indigo Kitchen. Laat het hieronder in de comments weten of via Instagram of Facebook.

(Visited 1.384 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *