10 tips voor self-care

Eén van mijn doelen voor 2020 is meer aandacht besteden aan self-care. Voorheen begreep ik nooit echt wat hiermee werd bedoeld en, vooral, waarom dit zo belangrijk is. Ik heb mij hierin verdiept en mijn eigen self-care momenten ontwikkeld. Deze deel ik graag met jou. Om je op weg te helpen, mag ik vijf heerlijke vegan en biologisch gecertificeerde beauty care pakketten weggeven van N.A.E.

Op dit moment zijn mijn dagen redelijk vol gepland. Ik werk fulltime en daarnaast run ik The Vegan Effect. Ik sport minstens twee keer in de week en verder wil ik genoeg tijd besteden aan mijn vriend, vrienden, familie en… aan mezelf! De laatste deed ik nooit. Als ik één ding heb geleerd in 2019, is dat ik soms gas moet terugnemen en dat ik naar mijn eigen gevoel en behoeften moet luisteren.

De laatste drie maanden ben ik bewust bezig met self-care en dit bevalt mij goed. Ik plan ‘me-time’ in en ik ben meer bezig met hoe ik mij voel en waar ik zin in heb. Hierdoor word ik rustiger in mijn hoofd en ik merk dat ik meer aankan. Alleen maar voordelen dus.

1. Huidverzorging

Ik vind het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan mijn huid, zowel mijn gezicht als lichaam. Daarvoor gebruik ik producten die 100% vegan zijn, dus vrij van dierlijke ingrediënten en dierproefvrij. Ook vind ik het belangrijk dat de producten bestaan uit biologische en natuurlijke ingrediënten. Mijn lichaam probeer ik goed te voeden, dus waarom zou ik dan troep op mijn huid smeren? Best een lijstje waar mijn skin-care aan moet voldoen, maar gelukkig snappen steeds meer bedrijven dit.

Winactie N.A.E., vegan beauty care Verlopen

Zo’n merk is N.A.E., zij hebben sinds kort een skin-, body- en haircare lijn ontwikkelt. De geuren en formules zijn geïnspireerd op de traditie van de Italiaanse kruidenwetenschap. Uiteraard is N.A.E. vegan en verder zijn zij biologisch gecertificeerd en elk product bevat minimaal 97% ingrediënten die van natuurlijke oorsprong zijn. Je kunt het hele assortiment (en geloof me, dit is uitgebreid) vinden bij onder andere Kruidvat en Trekpleister.

Duurzame verpakkingen is een onderwerp waar ik steeds meer mee bezig ben. Nog handiger zijn producten die helemaal plastic-vrij zijn, zoals solid bars. Ik gebruik graag de Gentle Face Bar van N.A.E. Deze is met rozenwater & Aloë vera en heeft een subtiele bloemengeur. Met één bar kun je ongeveer 150 keer jouw gezicht wassen. De tubes van de producten die wel een verpakking hebben, zijn gemaakt van plastic afkomstig van suikerriet.

Om je een beetje op weg te helpen in deze self-care reis, mag ik namens N.A.E. vijf beauty care pakketten weggeven vol met vegan verzorgingsproducten. De volgende producten zitten erin: Freschezza Refreshing Body Bar, Vitalità Revitalizing Shower Gel, Repairing Shampoo Bar, Purezza Gentle Cleansing Milk, Energia Soothing Day Cream en de Purezza Face Bar. Genoeg om jouw badkamer om te toveren tot een spa.

Hoe maak je kans?

– Volg The Vegan Effect op Instagram
– Laat in de comments onder het artikel achter wat jouw beste self-care tip is. Zo kunnen we elkaar inspireren!

De winnaars maak ik 1 februari bekend. Succes! De winnaars zijn Sylvie, Kira, Chantal, Francis en Yara. Gefeliciteerd!

self-care vegan huidverzorging

2. Schrijven

Iedere avond voordat ik ga slapen probeer ik in mijn positiviteits dagboek te schrijven. Ik geef antwoord op deze drie vragen: 1. Wat maakt mij gelukkig vandaag? 2. Wat heb ik vandaag goed gedaan? 3. Waar ben ik dankbaar voor? Het is een beetje wennen om hierop antwoord te geven (vooral vraag 2), maar hierdoor sluit ik de dag goed af en ik val beter in slaap.

3. In bad gaan of uitgebreid douchen

Deze ligt een beetje in lijn met mijn huidverzorging, al doe ik dit minstens één keer per week. Ik was uitgebreid mijn haren, scrub mijn hele lichaam en gebruik lekker ruikende bad- en doucheproducten. Als ik in bad ga, zet ik muziek op, ik doe kaarsjes aan en ik kijk naar een serie. Helemaal zen en rozig, duik ik zo mijn bed in.

4. Lekker en gezond koken

Wanneer je druk bent, schiet koken er snel bij in. Met één druk op de knop bestel je een maaltijd of je koopt een kant-en-klaar gerecht in de supermarkt. Zonde, want je bent veel geld kwijt, het is vaak ongezond(er) en je bent niet bewust bezig met je wat je eet. Ik voel me zoveel beter, wanneer ik lekkere, voedende maaltijden kook waar mijn lichaam echt iets aan heeft. Op zoek naar inspiratie? Wat dacht je van deze vegan burritos, groene linzensoep of vegan saté-bowl.

5. Lezen

In 2020 wil ik tien boeken lezen. Op deze manier kom ik tot rust en ik word niet de hele tijd afgeleid door mijn telefoon. Als ik ga lezen, doe ik mijn iPhone daarom uit of ik leg deze op een andere kamer.

6. Alleen koffiedrinken of lunchen

Tijdens het schrijven van dit artikel zit ik in een koffietent. Hoewel ik aan het werk ben, voelt het toch aan als ontspanning. Geroezemoes om mij heen, goede koffie staat voor mijn neus en ik ben aan het typen hoe ik aan self-care doe. Je moet het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken, toch? Niemand anders doet dit voor je.

self-care tips

7. Yoga

Het eerste halfjaar van 2019 heb ik yoga links laten liggen, maar sinds een paar maanden probeer ik weer te gaan. Ik vond yoga niet zo leuk meer, omdat ik altijd ‘strenge’ Ashtanga yogalessen volgde. Dit moest ik van mezelf, omdat ik op deze manier het gevoel had alsof ik sportte. Nu volg alleen nog maar Yin Yoga (de sloomste yoga-variant die er is) en ik vind het heerlijk. Ik kom tot rust en het is goed voor de spieren.

8. Unpluggen, geen social media

In 2019 heb ik twee keer een weekend mijn iPhone helemaal uitgezet. Eén weekend was tijdens mijn verblijf bij Zwier en het andere weekend tijdens de vakantie in Borneo. Het is geen verrassing dat dit echt iets met je doet, je komt gewoon tot rust. In 2020 wil ik dat minstens één weekend doen, maar ik probeer dat doordeweeks ook in te bouwen. Een uur voordat ik naar bed ga, doe ik mijn telefoon uit en tijdens werk gebruik de app Forest. Je stelt zelf een tijd in (bv. een uur omdat je een project moet afronden) en er wordt dan een boom geplant. Gebruik je toch de telefoon voordat de tijd over is, dan dood je de boom. Dit wil je natuurlijk niet op je geweten hebben 😉

9. Guilty pleasures kijken op tv of YouTube

Eén avond per week is het mijn avond. Geen werk, geen blog, geen sociale afspraken. Ik vind dan niks lekkerder om foute programma’s te kijken, zoals Vier Handen Op Eén Buik (het nieuwe seizoen is begonnen), Ik Vertrek of ik kijk vlogs. Een kop thee in mijn hand, chill outfit aan, verstand op nul en kijken maar.

10. Wandelen

Vijf dagen per week zit ik op kantoor. Ik vind dat sowieso best lastig, omdat ik moeite heb om zolang op één plek te zijn. Daarom loop ik één keer per dag een rondje. We zitten aan de grachten in Amsterdam, dus dat is geen straf. Hierdoor heb ik een betere concentratie, ik krijg opeens een idee om een probleem op te lossen (zo grappig hoe dit werkt) en ik kan de werkdag weer aan. In het weekend loop ik het liefst door het bos of het park.

self-care wandelen natuur

Dit artikel is in samenwerking met N.A.E. Dit verandert echter niks aan mijn mening over het merk en de producten. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

 Vergeet niet jouw self-care tip te delen en wie weet krijg jij binnenkort zo’n vegan beauty care pakket. Je kunt mij verder volgen via Instagram en Facebook.

(Visited 1.646 times, 1 visits today)

21 Comments

 1. Isa delaplace 25 januari 2020 at 10:40

  Als ik naar huis fiets even niet denken aan het boodschappen en het to do lijstje maar genieten van de natuur en kijken naar hoe eendjes duiken in het water , een klein me momentje die je hoofd even op pauze zet!

  Reply
 2. Renskebaas 25 januari 2020 at 10:45

  Self care is ontzettend belangrijk. Even geen social media, Netflix of andere prikkels die je 24/7 bezig kunnen houden. Even tijd voor jezelf nemen, een boek lezen of wandelen in de natuur, baantjes zwemmen of gewoon eens je ogen sluiten om stil te staan bij je gedachten ?.

  Reply
 3. Anne 25 januari 2020 at 12:22

  Eens in de zoveel tijd een dagje heerlijk naar de sauna! Heerlijk zonder mobiel, zonder dingen te moeten doen… Echt even helemaal bijkomen!

  Reply
 4. Vera 25 januari 2020 at 12:52

  Lezen of podcast beluisteren!

  Reply
 5. Francis 25 januari 2020 at 13:40

  Ik heb kort geleden een heel lijstje gemaakt met ideeën voor self-care momentjes. Elke week probeer ik één idee ‘af te werken’ (en als ik het hele lijstje heb gedaan, dan begin ik gewoon weer lekker bovenaan!). Me-time is echt belangrijk, want het is soms zóóó makkelijk om je agenda overvol te krijgen!
  Dingen die ik op mijn lijstje heb gezet zijn bijvoorbeeld: 3 kwartier joga doen, een gezichtsmasker, een hele avond vrijhouden om te tekenen, een wandeling van 2 uur maken, telefoon elke avond om 8 uur uitzetten, haarolie gebruiken. Ik heb vorige week een geweldig vegan gezichtsmasker gekocht en die kan ik heel erg aanraden!!!! Hij heet “Orange peel, goji berry extract & sugar – revitalising jam face mask” en hij is van Superdrug Store (volgens mij zit dat alleen in Engeland, helaaaash). En ik heb oogpads gekocht, die je een halfuurtje in de koelkast legt en dan kunt gebruiken om je ogen te de-stressen. En yaaay, ze zijn eeuwig herbruikbaar! Weet even niet meer waar ik die ook alweer vandaan had…

  Reply
  1. Kira 25 januari 2020 at 23:44

   Oh wat geweldig, die tips ga ik opslaan! Thanks 🙂

   Reply
 6. Yara 25 januari 2020 at 13:55

  Drie N.A.E. Producten zien er wel heel goed uit. Ben toevallig me de laatste tijd er ook wat meer aan het oriënteren op een natuurlijker huid verzorging. Ik kende deze producten nog niet dus superfijn artikel!

  Mijn ultieme self care tip is een uurtje (of twee) eerder naar bed. Kaarsje aan, kopje thee ernaast en dan lekker een boek lezen. En natuurlijk bordje aan de deur met niet storen, haha. Maar daar knap ik altijd onwijs van op.

  Reply
 7. Sylvie 25 januari 2020 at 14:21

  Wat bij mij het allerbeste werkt is niet alleen denken aan selfcare, maar het daadwerkelijk doen. Een uurtje in de dag plannen met helemaal niets, geen mensen, geen to-do’s, gewoon even niks & dan bedenken waar ik op dat moment nou echt blij van wordt 🙂
  Soms is dat een maskertje, soms is dat een wandeling, een boek lezen of net een paar minuutjes langer douchen.
  Het enige wat ik nog niet echt heb gevonden zijn producten waar mijn huid net zo rustig van wordt als mijn hoofd, dit pakket zou wat dat betreft een heerlijk duwtje in de goede richting kunnen zijn.
  Voorlopig, plan ik gewoon mijn wekelijkse hardlooprondjes, insta-minuutjes, wandelingen, home made smoothies & volledig vrije uurtjes in 🙂

  Reply
 8. Sylvie 25 januari 2020 at 14:26

  Gewoon een uurtje niks plannen & dan bedenken waar heb ik nu echt zin in? 🙂

  Reply
 9. Em 25 januari 2020 at 14:37

  Elke dag een paar minuten mediteren met de app Headspace!

  Reply
 10. Laura 25 januari 2020 at 15:17

  Meer tijd maken om stil te staan bij alle positieve dingen, meer lezen ipv series kijken, meer buiten sporten ipv altijd binnen

  Reply
 11. Chantal Trip 25 januari 2020 at 15:20

  Ik vond het altijd heel erg moeilijk om goed voor mezelf te zorgen.
  Zorgde liever voor iedereen om mij heen waardoor ik mezelf vergat.
  Dat heb ik sinds maanden proberen te veranderen door steeds vaker nee te zeggen tegen mensen.
  Meer mijn grenzen aan durven geven zonder dat ik daar schuldgevoelens van kreeg.
  Ook dagelijks een momentje voor mezelf durven te creëren in de vorm yoga of een boek te lezen.
  En wat voor mij nog steeds lastig blijft is negatieve dingen los te laten!

  Reply
 12. Eline 25 januari 2020 at 15:46

  Ik probeer elke dag een wandeling te maken zodat ik mijn hoofd kan leegmaken. Al zeker tijdens deze examenperiode, want dan komt er jammer genoeg niet veel me-time aan te pas :(. Ook probeer ik zoveel mogelijk tijd door te brengen met de mensen waar ik van hou, want daar kan ik echt van genieten :). En dan heb je natuurlijk ook vegan Ben&Jerry’s… (oeps, sorry not sorry)

  Reply
 13. Synthia Wolsink 25 januari 2020 at 18:22

  Meditatie.

  Iets wat ik zelf ook veel vaker wil gaan doen. 5 minuten in mijzelf keren voelt als een half uur dutten. Naast de rust kan het ook verhelderend werken.

  Ik wil een mooi plekje in huis uitkiezen waar ik een soort altaartje ga maken, kussentje op de grond, dekentje om je warm te houden en een lekker wierrook stokje. Iedere dag zolang ik het fijn vindt om te blijven zitten.

  Met gesloten ogen opzoek naar jouw bron.

  Namasté??

  Reply
 14. Kira 25 januari 2020 at 23:42

  Wat ontzettend leuk! Ik ben de dag vandaag begonnen met een masker als self-care, na niet zo lekker geslapen te hebben. Mijn self-care tip die ik ook als goed voornemen heb is om beter te balanceren tussen school en vrije tijd. Ik heb de neiging om op te gaan in schoolwerk en dan ben ik naderhand ontzettend moe, dat wil ik dus veranderen door tussendoor wat meer te chillen. En de tijd te nemen voor dingen, inplaats van snel snel. 🙂 Heel verhaal, haha. Minder op mijn mobiel vind ik trouwens ook top.

  Reply
 15. Marijse 26 januari 2020 at 15:42

  Ik zorg er voor dat ik af en toe een dagdeel of dag even helemaal niets in plan, op deze manier heb ik de vrijheid om te kijken waar ik zelf behoefte aan heb. Soms is dit even chillen, een andere keer weer loop ik een rondje door de buurt of verwen ik mijzelf met wat lekkers.

  Reply
 16. Gemma van der Luijt 27 januari 2020 at 23:37

  Mijn self-care momentje is als ik even Met niemand anders rekening hoef te houden. Vroeg naar boven; fijn douchen met een maskertje erbij of mn gezicht grondig reinigen en verzorgen, en daarna meteen het bed in kruipen. Dan pak ik even mijn zen momentje door een aantal minuten te mediteren met headspace. Daarna val ik als een blok in slaap. Zo fijn dat!

  Reply
 17. Natas 28 januari 2020 at 02:23

  Ik geef mezelf een hoop care als ik even de natuur induik. Het bos in of aan het strand luisteren naar het water. Even connecten met de wereld ? love it.

  Reply
 18. Mees 28 januari 2020 at 12:59

  Bewust ademhalen, voor 10 minuutjes. Dagelijks zetten we onze adem zo vaak vast, of ademen we gespannen. Dit is een mooie manier om rust in je systeem en je hoofd te brengen ❤️

  Reply
 19. Daphne 28 januari 2020 at 18:04

  Sinds kort woon ik in Lissabon, in de stad. Ik loop iedere dag 40 minuten naar kantoor. Fijn om te bewegen, de dag voor te bereiden en gewoon een beetje weg te dromen. De weg naar kantoor is vol met verkeer, maar vaak met een zonnetje. Iedere zonnestraal is mooi meegenomen, daar neem ik tijdens werk de tijd voor: even naar buiten, opwarmen in zonlicht met de ogen dicht. In het weekend wandelen we altijd een tenminste een keer in het park of langs de kust. Buitenspelen, dat is self care 😉

  Reply
 20. Merel 29 januari 2020 at 19:52

  Hoe belangrijk het ook is, self-care is niet altijd even makkelijk. Maar ik probeer in ieder geval altijd genoeg slaap te pakken, ook al betekend dat (vanwege de vroege wekker) dat ik bijna elke avond vroeg naar bed ga, en nooit zonder mijn gezicht gereinigd en gerold te hebben 🙂

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *