Alles over duurzaam & vegan servies

In heel veel producten zitten dierlijke resten verwerkt zoals in voeding, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Dit weet ik, maar soms word ik nog verrast door bepaalde feiten. Zo had ik er nooit bij stilgestaan dat niet al het servies vegan is. Jep, bizar toch? Ik ben de wereld van het servies ingedoken om uit te pluizen hoe dit precies zit. Ik vertel je alles over vegan servies.

Servies niet vegan?

Iets waar ik nooit eerder bij stilstond: of mijn servies wel vegan was. Het is lang niet bij alles zo, maar soms worden er dierlijke producten in het servies verwerkt. Vies idee, dan eet je plantaardig maar dan ligt het alsnog op borden die bestaan uit vermalen dierenbotten. Het is wel lastig nagaan of het servies vegan is of niet. Je kunt dit vragen wanneer je nieuw servies koopt, maar tweedehands is lastiger te achterhalen. Wel is het makkelijk om ‘Bone China’ servies te vermijden. De naam zegt het al, Bone China of beenderporselein, is servies dat voor 40 tot 50% bestaat uit het as van runderbeenderen. Dit porselein is doorschijnend en heeft een specifieke ivoor/geelachtige kleur. China is de grootste producent, maar het wordt ook in Duitsland, Groot-Brittanië, Japan en India gemaakt.

Voor het kleuren van servies worden er pigmenten (kleurstoffen) gebruikt. Deze pigmenten kunnen plantaardig of dierlijk zijn. De meest voorkomende dierlijke kleurstof is karmijn, dat wordt gemaakt van schildluizen. Karmijn wordt niet alleen als kleurstof gebruikt in glazuur en verf maar ook als kleurstof in voeding (roze koeken) en cosmetica (lippenstift). Verder heb je sepia, deze is kleurstof afkomstig van een inktvis, en ivoorzwart, dat is gemaakt van verkoolde dierenbotten.

vegan servies gedektEven iets anders, dit is het recept voor deze vegan burrito

Vegan servies van The Table

Het komt niet heel vaak voor dat je nieuw servies aanschaft, maar ik vind het leuk om servies te mixen en matchen. Door nieuwe items te combineren met tweedehands, ontstaat er een eigen stijl. Mocht je op zoek zijn naar mooi, vegan en duurzaam servies, dan raad ik The Table aan. Ik heb Carla en Stephan ontmoet en dit zijn hele vriendelijke mensen die al eerder succesvolle, duurzame bedrijven hebben opgezet, zoals Yumeko.

Carla en Stephan werken samen met mensen over de hele wereld. Zo wordt het servies gemaakt in Thailand, het glas in Egypte, tafelkleden in India, de kaarsen in Indonesië en de placemats in Bangladesh. Alles is ambachtelijk en handgemaakt. Daarom is ieder product uniek. Zo hebben al mijn glazen een andere afmeting. De bedrijven werken volgens de normen van World Fair Trade Organization: eerlijke betaling en goede arbeidsomstandigheden.

vegan servies the table

Ook fijn: The Table is plastic-vrij. Samen met de makers van de producten hebben zij verpakkingen ontwikkeld van karton en papier. Ook gebruikt The Table, waar kan, bestaande grondstoffen. Een deel van de glazen en kannen wordt geblazen van gerecycled glas. Nu denk je misschien: ja leuk allemaal, maar de producten komen uit de hele wereld. Dat is toch niet milieuvriendelijk? Ten minste, ik had deze vraag 😉 Carla en Stephan leggen uit dat zij de CO2 uitstoot voor 110% compenseren via de Climate Neutral Group en dat zij iets meer dan 1% van hun omzet investeren in efficiënte oventjes voor mensen die op hout koken. Hiermee is The Table klimaat positief. En kunnen wij genieten van dit mooie, vegan servies.

Wist jij dat niet al het servies vegan is? En ken jij The Table al? Ik ben benieuwd. Laat het hieronder in de comments weten. Mij kun je verder volgen via Instagram en Facebook. 

(Visited 3.926 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Ingrid Wens 22 januari 2020 at 09:11

    Hi Quirine,
    Het klopt dat in sommige kleisoorten (en glazuren) beenderas wordt gebruikt. Het kleuren van glazuur en klei gebeurt echter niet met plantaardige of dierlijke pigmenten, deze zouden verdwijnen gedurende het stoken. Keramiek wordt daarom gekleurd met metaaloxides. Misschien dat voor keramische pigmenten ook wel eens beenderas gebruikt wordt als voor de kleurontwikkeling fosfor van belang is maar zo ver reikt mijn kennis niet, mocht er fosfor inzitten dan zou je als keramist de herkomst na kunnen vragen bij de fabrikant.

    Reply
  2. Pingback: Vegan lasagne met een frisse mango-munt salade - The Vegan Effect

  3. Pingback: Duurzaam servies kopen? Dit is wat je moet weten

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *