Vegan rendang van jackfruit

Meestal ben ik van de snelle gerechten die binnen 30 minuten op tafel staan, maar soms vind ik het heerlijk om uitgebreid te koken. Zoals deze keer. Ik maakte vegan rendang van jackfruit met een atjar van rodekool. Helemaal geen ingewikkeld recept, maar omdat het even moet pruttelen duurt het wat langer.

Voor deze vegan rendang gebruikte ik de jackfruit van Fairtrade Original (maar elk andere jackfruit will do). Jackfruit wordt steeds populairder en ik begrijp waarom. Net zoals tofu neemt jackfruit goed de smaak op van de marinade en/of specerijen en het heeft vleesachtige structuur. Alle ingrediënten voor dit gerecht kun je gewoon bij de Albert Heijn halen, alleen voor het citroenblad en het citroengras ging ik langs de Turkse supermarkt. Sinds een paar maanden verkoopt ‘mijn’ AH geen citroengras en -blad meer. The struggle is real.

Benieuwd op welke manieren je jackfruit nog meer kunt eten? Wat dacht je van deze gele curry, noedels of lekkere vegan enchiladas.

Wat heb je nodig voor 3-4 personen?

  • 2 blikken jackfruit
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 (olijf)olie
  • 2 tl komijnpoeder
  • Rendang boemboe, bijvoorbeeld van Fairtrade Original. Deze is vegan (soms zit er melk en/of vis in verwerkt)
  • 6 blaadjes citroenblad
  • 1 stengel citroengras
  • 15 gram gedroogde paddenstoelen (shiitake of eekhoorntjesbrood)
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 1 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 40 gram geraspte kokos
  • Zilvervliesrijst
  • Bleekselderij, optioneel

Atjar van rodekool

  • 150 rode kool, ik was lui en kocht voorgesneden rodekool
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 40 gram suiker, ik gebruikte kokosbloesemsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels

Wat ga je doen?

  1. Giet de jackfruit af. Spoel dit onder de kraan goed af en laat het uitlekken in een vergiet.
  2. Snipper de ui en de knoflook.
  3. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui op laag vuur.
  4. Voeg na een paar minuten de knoflook, boemboe, komijnpoeder, citroengras en het citroenblad toe. Roerbak het geheel een paar minuten zodat de smaken vrijkomen.
  5. Voeg de jackfruit, de kokosmelk, de gedroogde paddenstoelen en het water toe. Schep het goed om. Laat het geheel 45 minuten pruttelen op zacht vuur.
  6. Laat het eerste halfuur de deksel op de pan en verwijder dit na een halfuur. Voeg vervolgens de ketjap en de sojasaus toe en laat het nog 15 minuten zachtjes koken. Trek met twee vorken de jackfruit een beetje uit elkaar zodat je draadjes ‘vlees’ krijgt. Het vocht moet zeker voor de helft verdampt zijn. Laat het anders nog wat langer koken.
  7. Rooster ondertussen de kokosrasp op laag vuur in een droge koekenpan tot het goudbruin kleurt. Roer het regelmatig door, ik gebruikte hiervoor een houten lepel. Zorg ervoor dat de kokos niet aanbrandt. Voeg de rasp vlak voor het einde van de kooktijd toe aan de rendang. Houd nog wat achter voor de garnering.
  8. Dan is het nu tijd voor de atjar van rodekool. Voeg het azijn met de suiker en de specerijen in een pan. Verwarm tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en laat het afkoelen. Snijd de rodekool in dunne repen. Giet het azijnmengsel erover, hussel door elkaar en zet weg tot gebruik.
  9. Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  10. Serveer de vegan rendang met zilvervliesrijst, atjar en eventueel wat fijngehakte selderij.

vegan rendang jackfruit

Eet smakelijk! Ga jij deze rendang maken? Ik ben benieuwd naar jouw creatie. Gebruik hiervoor #theveganeffect of tag @quirinesmit in jouw foto op Instagram

(Visited 10.513 times, 1 visits today)

16 Comments

  1. Kira 7 februari 2019 at 19:41

    Hi, welke (vegan) witte wijnazijn gebruik je? xx

    Reply
    1. Quirines 10 februari 2019 at 11:08

      Goede vraag! Ik heb een al héel lang een fles witte wijnazijn in de kast staan (gebruik het niet zo vaak) dus ik heb echt geen idee… Komt uit een supermarkt in Duitsland. Ik heb even snel gegoogled en zie dat de witte wijnazijn van Beutelsbacher vegan is!

      Reply
  2. Jeremy 8 februari 2019 at 14:12

    Hoeveel ketjap en sojasaus voeg je net toe voor dit recept?

    Reply
    1. Quirines 10 februari 2019 at 11:29

      Oeps, ik heb het aangepast!

      Reply
  3. Sophie 26 februari 2019 at 14:24

    Ah ik heb dit toevallig ook gemaakt vorige week en vond het zo lekker! Echt een goeie uitvinding dat jackfruit 🙂

    Reply
    1. Quirines 27 februari 2019 at 09:06

      Ja hè? Ben ook blij met deze ontdekking 😉

      Reply
  4. Claudette 27 februari 2019 at 22:16

    Hoi, ik wil je recept van het weeken maken. Ik heb nog een vraag. Gebruik je komijnpoeder of komijnzaad? Hoor het graag.

    Reply
    1. Quirines 28 februari 2019 at 07:55

      Ik gebruik komijnpoeder. Eet smakelijk alvast! 😀

      Reply
  5. Claudette 28 februari 2019 at 08:02

    Hoi,
    Gebruik je komijnzaad of komijnpoeder?

    Reply
    1. Claudette 28 februari 2019 at 08:03

      Sorry, niet goed gekeken. Dacht dat mijn vraag niet geplaatst was!

      Reply
  6. Tessa Berg 4 maart 2019 at 13:28

    Dankjewel voor het delen van je recept Quirines!

    Reply
  7. Liz 10 maart 2019 at 14:38

    Dit is echt een heerlijk gerecht. Ik kook al heel lang graag Aziatisch, maar nog nooit hoorde ik van Jackfruit. Gelukkig heeft mijn onvolprezen toko dit gewoon in het schap staan. Ook je zoetzuur is heerlijk geworden, ik deed het met komkommer en een deel spitskool, dat had ik nog liggen en moest op. Dankjewel voor het delen van dit gerecht!

    Reply
    1. Quirines 11 maart 2019 at 09:09

      Super leuk om te horen! En komkommer/spitskool is een goed idee, ga ik ook proberen 🙂

      Reply
  8. Pingback: Groene curry met aubergine en gemarineerde tofu - The Vegan Effect

  9. Pingback: 20 x vegan kerstrecepten - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *