Deze 10 producten zijn een musthave in jouw vegan keuken

Als beginnende veganist heb ik de eerste maanden veel etiketten uitgeplozen, tientallen nieuwe recepten getest en -voor mij toen nog- onbekende producten aangeschaft en juist bekende producten herontdekt. Inmiddels heb ik standaard deze ingrediënten in mijn keukenkastjes staan. Het komt altijd van pas. Ik heb verse groenten en fruit niet meegenomen in dit artikel, alleen producten die langer houdbaar zijn.

Specerijen

Mijn kruiden stash is ontploft sinds ik vegan ben, wat je hierboven ziet is 1/4 van mijn voorraad. Voor kruiden bezoek ik altijd de Turkse supermarkt. Ze hebben daar alles en een bakje kost tussen de €1,00-€1,50. Prima deal toch? Groenten, peulvruchten en sauzen: ik breng alles op smaak met kruiden. Mijn favorieten zijn kurkuma, (gerookte) paprikapoeder, komijn, ras el hanout, knoflookzout, kerrie en kaneel. Ik schreef eerder een artikel over de kruiden en specerijen die ik het meest gebruik. Lees je meteen waarom het zo gezond is.

Edelgistvlokken

Dit product kocht ik meteen toen ik vegan werd. Ik zag het vaak voorbij komen in recepten. Hoewel ik nog niet wist wat ik er mee aan moest, wist ik wel dat het moest hebben. De eerste keer dat ik de bus opentrok, kreeg ik niet meteen trek. Het lijkt op vissenvoer. Het is een inactieve gist dat groeit en zich voedt met melasse. Nadat het product wordt verhit wordt de gist gedroogd en ontstaan er vlokken. Eet smakelijk. 😉 Edelgistvlokken zijn een goede vervanger voor parmezaanse kaas over de pasta. Het geeft gerechten een hartige smaak. Ik gebruik het ook als smaakmaker voor (pasta)sauzen.

Notenpasta

Pindakaas eet ik al zolang ik mij kan herinneren en sinds ik vegan ben, zijn daar vele notenpasta’s bijgekomen. Lekker voor op brood, door de havermout, op een rijstwafel of met een dadel. Ik heb altijd een pot 100% Pindakaas van Albert Heijn in de kast staan. Als ik een bezoekje breng aan de Ekoplaza kom ik thuis met een pot gemengde notenpasta van Horizon. Niet goedkoop, maar zó lekker.

dadel

Plantaardige melk

Als het op melk aankomt, hebben we niks te klagen. Iedere supermarkt heeft inmiddels verschillende soorten plantaardige melken in het assortiment. Benieuwd welke dat allemaal zijn? Ik schreef eerder een artikel over plantaardig melk. Je leest meteen waarvoor ik het gebruik. Ik heb twee soorten in de koelkast staan: Oatly Barista voor mijn cappuccino en ongezoete amandelmelk voor mijn smoothies, havermout en pannenkoeken.

Tahin

Ik kan niet zonder. Vooral de lichte variant vind ik lekker als basis voor een saladedressing, door de couscous en voor de hummus natuurlijk. Benieuwd wat tahin precies is en waarvoor je het nog meer kunt gebruiken? Ik schreef eerder dit artikel.

Peulvruchten

De basis voor bijna ieder vegan gerecht: peulvruchten. Ik hou van linzen, kikkererwten en pinda’s. Linzen zijn ideaal door salades, voor Indiaanse soepen, stoofschotels en deze chili sin carne. Kikkererwten verwerk ik door de hummus (obviously), salades en van gedroogde kikkererwten kun je meel maken. Pinda’s zijn lekker als tussendoortje en ik strooi het over Aziatische gerechten.

vegan musthave peulvruchten  Chili sin carne met linzen

Agavesiroop en maple syrup

Honing heb ik niet meer in mijn keuken staan. Dit is waarom honing niet vegan is. Nu staan agavesiroop en maple syrup in mijn keukenkastjes als waardige vervanger. Agavesiroop is meer voor alledaags gebruik (door de plantaardig yoghurt of thee, bijvoorbeeld) en maple syrup voor iets specialere gerechten. Lekker over de pannenkoeken. Ook zijn beiden ideaal om een dressing mee te maken en voor tempeh bacon.

Havermout

Het goedkoopste en meest gebruikte product in mijn keuken: havermout. In de winter ontbijt ik met warme havermout en in de zomer voeg ik een schepje havermout toe aan mijn smoothie. Ik gebruik havermout voor bananenbroden en pannenkoeken. Je kunt er ook hartige gerechten meemaken zoals homemade vegan burgers. Door wat havermout toe te voegen blijven ze stevig.

Verschillende oliën

Waarom zou je alleen olijfolie gebruiken als je kunt variëren? Ik bak met kokosolie en ik gebruik het voor dit bananenbrood. Olijfolie gebruik om te koken en de duurdere extra virgin olijfolie als voor een dressing. Sesamolie is weer lekker voor Aziatische gerechten om groenten in te wokken.

Granen

Last but not least: granen! Dit, samen met bonen en peulvruchten, vormen de basis van de (avond)maaltijden. In de kast staan zilvervliesrijst, volkoren pasta, bulgur, quinoa, couscous, volkoren meel en natuurlijk volkoren brood.

Welke producten zijn onmisbaar in jouw keuken? Laat het hieronder weten, dan kunnen we elkaar inspireren. Dat kan natuurlijk ook via mijn Facebook of Instagram

(Visited 4.894 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Sarina 11 juli 2017 at 12:49

  Goed lijstje, zelf heb ik ook altijd rijst en pasta en tomatenpuree op voorraad. Alleen qua kruiden zie ik door de bomen het bos niet meer. Daarom heb ik nu alleen paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout ?

  Reply
  1. Quirines 12 juli 2017 at 20:14

   Oehhhh dan mis je echt wat! Ik heb zelf tientallen kruiden staan.. Ik raad ook vooral ras el hanout, komijn, kurkuma aan, daar kun je zó het gerecht mee pimpen. En ook leuk om te experimenteren met verschillende kruiden in de keuken 🙂

   Reply
 2. Daphne 16 september 2017 at 18:06

  Super leuk om te zien! Ik ben ook echt enthousiast over hoe makkelijk het soms kan zijn om lekker vegan te koken. Alleen jammer dat heel veel kruiden kopen best wel duur is voor mij (arme student hihi). Heb je tips waar kruiden lekker goedkoop zijn?

  Reply
  1. Quirines 17 september 2017 at 11:00

   Jazeker! Ik koop mijn kruiden altijd bij de Turkse supermarkt; daar haal je bakjes kruiden voor €1 per stuk!

   Reply
 3. MarcHealthy 27 juli 2018 at 08:10

  Plantaardige melk praat je over 1 a 2 soorten, welke zijn dat ? ;). Binnenkort maandje vegan voor mijn blog en dan weet ik welke 1 of 2 ik zeker vast moet proberen 🙂

  Reply
  1. Quirines 28 juli 2018 at 09:58

   Hi Marc! Wat goed dat je een maand vegan gaat :). Ik heb altijd havermelk (barista van Oatly) en amandelmelk in huis. Ideaal!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *