Zo creëer je een duurzame garderobe

Sinds een paar jaar ben ik bezig met het creëeren van een duurzame garderobe. Inmiddels ben ik op het punt gekomen dat bijna alles duurzaam & vegan is. Het is en blijft een leerprocus. In dit artikel deel ik verschillende tips. Wat is jouw kledingstijl? Bij welke duurzame webshop kun je winkelen? Ook leg ik uit wat een capsule wardrobe is.

De mode industrie is de op één na vervuilendse industrie ter wereld. De vlees- en zuivelindustrie spannen de kroon (hoe kan het ook anders). Een goede reden om jouw kleding eens onder de loep te nemen: is jouw garderobe (overwegend) duurzaam? Zo ja, lekker bezig!! Dan ben ik heel benieuwd naar jouw geheim. Zo nee, waaraan ligt dat? Op welk(e) punt(en) kan jij dit verbeteren?

De prijs van (duurzame) kleding

Ja, duurzame & eerlijke kleding is meestal prijziger. Daar schrok ik in het begin van. Alleen het is niet de prijs dat moet veranderen (een t-shirt van €10,- is niet oké), maar de manier waarop ik naar kleding kijk. Het is heel verleidelijk om voor iedere gelegenheid een nieuwe outfit te kopen bij een fast fashion keten. Met zo’n tempo heb je inderdaad een groot budget nodig om duurzame kleding te blijven kopen. Alleen hoe duurzaam is het eigenlijk als je een shirtje maar twee keer draagt? Precies.

Bij mij heeft het jaren geduurd om bepaalde patronen te doorbreken. Inmiddels kan ik zeggen dat mijn garderobe bijna helemaal duurzaam is, maar dit is en blijft een leerproces. Ik heb helemaal niet zoveel nodig en als ik shop, dan geef ik graag iets meer uit. Tweedehands is natuurlijk ook een goed idee en lekker betaalbaar.

Niemand is ongevoelig voor nieuwe trends en ik weet als geen ander hoe ‘lekker’ het voelt om een nieuwe outfit te dragen. Daarom mijn tips hoe jij een duurzame garderobe kunt creëeren.

Tip 1: Ontdek jouw kledingstijl

Door het ontdekken van jouw kledingstijl, zul je merken dat je minder vatbaar bent voor reclames om nieuwe kleding te kopen. Je weet immers wat jij leuk vindt, dus je hoeft niet iedere trend klakkeloos over te nemen. Daarnaast doe je ook minder snel miskopen, omdat je weet wat bij jou past. Ontdek dus welke fit goed voor jouw lichaam is en welke kleuren jouw mooi staan.

Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe ontdek je wat jouw stijl is? Een paar tips: ruim je kast eens op en ontdek waar jij vrolijk van wordt en welke items je eigenlijk helemaal niet draagt. Waar voel jij je comfortabel in en voel jij je echt ‘jij’ in? Maak een moodboard voor inspiratie. Hiermee ontdek jij ook welke plaatjes steeds terugkomen. Dit zegt veel over jouw stijl/voorkeuren.

Grappig voorbeeld is dat ik aan mijn vriend een fashion foto liet zien van een influencer met een mooie outfit. Zegt hij: ‘maar dit heb jij toch gewoon in de kast hangen?’. Ik had het niet eens door dat ik -onbewust- mijn eigen stijl liet zien. Scheelt weer een tripje naar de kledingwinkel 😉

vegan garderobe

Tip 2: Koop (gewoon) minder

Kijk, we weten allemaal dat dit natuurlijk dé truc is voor een duurzame garderobe. Gewoon minder kopen. Punt. Alleen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik snap dat het onmogelijk is om niks meer te kopen (ik ben ook geen heilige), maar probeer het eens om niet meteen toe te voegen aan de verleidingen. Schrijf je uit voor nieuwsbriefen en ontvolg fast fashion-ketens op Instagram. Wees tevreden met de kleding die je hebt. Restyle jouw huidige garderobe. Haal alles leeg: kledingkast, planken, manden, rekken & dozen. Wees creatief met nieuwe combinaties en voeg accessoires toe die nooit meer draagt.

Tip 3: Kies voor duurzame merken & webshops

Heb je echt iets nodig? Kies dan voor kleding van duurzame merken. Alleen: wat zijn nou écht duurzame merken? Ik vind dit altijd heel lastig te achterhalen. Vaak lees je mooie beloftes op de website of zijn alleen de materialen duurzaam (oftewel ‘greenwashing’), maar is de productie allesbehalve eerlijk. Dan heb ik een fijne tip voor je: Wolf & Storm. De eigenaresse, Marlieke, ken ik al een paar jaar. Fun fact: heb haar jaren geleden geïnterviewd voor mijn rubriek ‘Een kijkje in de keuken van…’.

Door Wolf & Storm ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met duurzame mode. Ik vind Marlike echt een inspiratiebron! Daarom vind ik het te gek dat zij nu een eigen kledinglijn heeft ontworpen. Naast bekende, duurzame merken in haar webshop, zoals ARMEDANGELS, Denise Roobol en Matt&Nat, is er nu Wolf & Storm. Serieus, de nieuwe collectie is geweldig (De trui! Het velvet pak! De sjaal!) en past goed in een duurzame garderobe.

duurzame garderobe

Tip 4: Capsule wardrobe

Heb je al eens gehoord over een capsule wardrobe? Officieel bestaat een garderobe uit maximaal 37 stuks (incl. accessoires maar zonder sokken & ondergoed). Het idee is dat je een tijdloze en bewust gekozen garderobe hebt met een aantal seizoensgebonden statement pieces. Ofwel items die net wat specialer zijn en jouw stijl laten zien. Je kunt alle items mixen en matchen en je hebt geen ‘ruis’ van miskopen en kleding die je niet draagt. Wist je dat je met 37 items meer dan 80 outfits kunt maken?

Je kunt natuurlijk je eigen ‘regels’ bepalen, maar het is een goed idee om te bedenken of je alle items kunt combineren en dus tijdloos zjin. De nieuwe lijn van Wolf & Storm vind ik een goede aanvulling op een capsule wardrobe. De trui die ik draag is zo’n item dat járen meegaat. Ik combineer het boven een velvet broek, high waisted jeans, maar ook over een lange jurk in de winter. De items van Wolf & storm zijn tijdloos, maar wel met een twist waardoor jouw outfit niet saai is. Wat dacht je van het velvet pak met de colrui, broek en/of het rokje? Je kunt deze velvet items weer combineren met de Jade trui en de grofgebreide sjaal.

vegan garderobe

Tip 5: Zorg goed voor je kleding

Voor het creëeren van een duurzame garderobe is zorgen voor de kleding net zo belangrijk. Ik kan van mezelf zó enorm balen als ik een trui of shirt uit de was haal en ik zie dat het is gekrompen. Lees daarom altijd het label en was zo koud en weinig mogelijk. Ik schreef eerder een artikel met 5 tips voor duurzaam wassen.

Met zorgen voor kleding bedoel ik ook repareren. Weggooien is vaak niet nodig en je kunt gewoon de kleding laten (ver)maken. Kleine moeite, groot plezier!

Dit artikel is in samenwerking met Wolf & Storm. Dit verandert echter niks aan mijn mening over deze webshop. Ik ben onwijs trots dat ik met zo’n mooi bedrijf mag samenwerken en ik sta hier 100% achter. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Benieuwd naar meer vegan & duurzame outfit inspiratie? Volg me dan op Instagram!

(Visited 796 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Limor 9 december 2020 at 17:32

    Hi quirine! Im Limor from Lavido Natural Skincare in the NL! Amongst others Lavido is as well vegan! Would you be interested to in trying out our best seller and perhaps if you fall inlove with Lavido to collaborate? Looking forward to hearing back liefs

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *