5x duurzaam wassen

Duurzaam wassen. Niet het meest sexy onderwerp om bij stil te staan, maar het heeft meer impact dan je misschien denkt. De makkelijkste manier om duurzaam om te gaan met kleding is door op de juiste manier te wassen. Het wassen zelf kost veel water en energie en door te (veel) wassen gaat je kleding snel achteruit. Deze 5 tips zorgen ervoor dat jouw kleding langer mooi blijft.

1. Was minder vaak

Een open deur, maar wel belangrijk: je hoeft kleding niet na één keer dragen te wassen. Hang het een nachtje buiten of voor een open raam. De volgende dag ruikt het weer lekker fris. Tenzij je naar de kroeg bent geweest en je hebt een glas bier over je heen gekregen. Dan is het een ander verhaal. Spijkerbroeken, truien, BH’s; je kunt dit best een paar keer dragen voordat het in de wasmand beland. Als je wast, zorg ervoor dat de wasmachine goed gevuld zit. De trommel zit vol als er nog net een gebalde vuist bij kan.

2. Verwijder een vlek eerst zelf

Als er een vlek op een kledingstuk zit, kun je dit natuurlijk op een hoge temperatuur wassen of extra veel wasmiddel gebruiken. Het is duurzaam en effectiever als je eerst de vlek behandeld door er wat wasmiddel, soda of azijn op te smeren. Spoel het daarna goed uit. Zit de vlek er nog op? Dan kun je het altijd in de was gooien.

3. Was koud(er)

Ik dacht altijd dat ik warm moest wassen om mijn kleding schoon te krijgen. Ook op koudere temperaturen zoals 30 graden wordt de was heel schoon. Het bespaart een hoop energie en de kans dat een trui krimpt, is kleiner. Ik heb zoveel kleding weg kunnen gooien, omdat het niet tegen een warme temperatuur kon. Naast koud(er) wassen kun je ook kiezen voor een kort programma.

4. Droog natuurlijk

De droger is een enorme energieslurper en het is slecht voor je kleding. Voor handdoeken en beddengoed is het handig om een droger te gebruiken (al gooi ik dit vaak over een deur), maar hang de rest op aan het wasrek. Laat het buiten drogen (het ruikt nog fris ook) of in een kamer met een raam open.

5. Kies voor een duurzaam, vegan wasmiddel

Sinds ik vegan ben, kies ik voor schoonmaakmiddelen die duurzaam zijn en niet op dieren worden getest. Het gebruik van schoonmaakmiddelen komt in het milieu terecht. Zo ook het wasmiddel dat jij gebruikt. Een makkelijke keuze, als je het mij vraagt, is om voor een natuurlijk en milieuvriendelijk wasmiddel te gaan.

Ik gebruik graag de producten van Seepje.  Zij maken was- en reinigingsproducten van schillen uit de Himalaya. Deze groeien aan de Sapindus bomen en bevatten een natuurlijke vorm van zeep, die vrijkomt bij aanraking met water. Ik was met alleen de schillen of ik gebruik de vloeibare variant van Seepje. Deze bestaat voor 80% uit het extract van de schillen. Hieraan hebben zij natuurlijke stoffen toegevoegd zodat het wasmiddel wat krachtiger is en zij maken onderscheid tussen witte en bonte was. Vooral de geur vind ik lekker. Ook de producten van Marcel’s Green Soap en Ecover vind ik goed werken.

(Visited 1.759 times, 1 visits today)

19 Comments

 1. Xaviera Jamie 19 oktober 2018 at 08:51

  Seepje gebruik ik voor de afwas en ook als sopje voor het wassen van de ramen. Ik ben verliefd op de geur en het resultaat. Benieuwd ben ik naar het wasresultaat voor zowel de bonte als witte was. Ik laat me graag verrassen want het is toch niet te geloven dat dit hippe topprodukt uit aardappelschillen bestaat! Ik volg op Instagram.

  Reply
 2. Marleen 19 oktober 2018 at 09:29

  Ik eet sinds een jaar vegan en ik wil ook op andere gebieden zoveel mogelijk aanpassingen maken. Ik zou het graag willen proberen.

  Reply
 3. Sanne 19 oktober 2018 at 09:48

  Fijne tips Q! Ik moet eerlijk zeggen dat ik qua douche producten en afwas al aardig duurzaam bezig ben, maar met de was vind ik dat op de een of andere manier een stuk lastiger. Daarom zou ik graag Seepje eens proberen!

  Reply
 4. Kayleigh 19 oktober 2018 at 10:09

  Ik ben net vegan en leer allemaal nieuwe dingen van wasmiddel wist ik het niet en ik ben dol op schone kleren vooral omdat ik vaak knoei zal me dus geweldig lijken om het te winnen

  Reply
 5. Saskia 19 oktober 2018 at 10:10

  Ik heb nooit kunnen geloven dat dergelijke wasproducten echt je was schoon krijgen dus ik ben heel benieuwd om ze uit te testen!

  Reply
 6. Debbie 19 oktober 2018 at 10:26

  Ik en mijn vriend zijn die mensen die om onderandere bovenstaande milieu reden(en) nog old skool bij een wasserette wassen. En gelukkig kunnen we daar (nog steeds) met onze eigen wasmiddel wassen! Wij nemen deze producten graag mee die kant op, zodat we ook andere mensen kunnen laten zien dat er nog meer bestaat dan robijn en Ariel 😉

  Reply
 7. Noah 19 oktober 2018 at 11:44

  Wat een leuke winactie! Zelf ben ik nog niet zo bekend op het gebied van vegan dingen buiten het eten om en daar zou ik zeer graag verandering in willen brengen. Dit zeker gezien het feit dat ik volgend schooljaar op mijzelf ga wonen en dus ook zelf moet gaan wassen. Dus dan zullen deze tips incl. de vegan wasmiddelen uitstekend van pas komen :).
  Succes met het uitzoeken van de winner!

  Reply
 8. Judith 19 oktober 2018 at 12:01

  Wat een leuke actie, ik probeer op zo veel mogelijke vegan manieren om bij te dragen aan een beter milieu en dierenwelzijn. Ik zou graag seepje willen proberen! En daarom deze actie graag willen winnen!
  Ik was nu met de ecoegg, echter is een lekker geurtje aan de schone was ook wel fijn!
  Succes met de lancering van ’the vegan effect’!

  Reply
 9. Myrthe van Wijk 19 oktober 2018 at 13:36

  Ik zou supergraag deze Seepjes willen winnen! Ik ben sinds iets voor de VeganChallenge veganist en ben ook sinds september bezig met duurzamer leven in de zin van recyclen, minder plastic gebruiken en kopen en minder spullen kopen in het algemeen. Dat is allemaal best een uitdaging als student, dus ik kan elke ondersteuning gebruiken! Daarnaast zijn die flessen van de Seepjes echt suuuuper cute dus zou ik ze na gebruik zoooo graag een nieuw doel willen geven, als bijv. bewaarfles voor huisgemaakte schoonmaakmiddelen ?

  Liefs, Myrthe

  Reply
 10. Marieke | Bluebell Forest 19 oktober 2018 at 15:42

  Ik heb nu een testertje van Seepje en ben heel tevreden, dus zou graag overstappen naar hun producten! 🙂

  Reply
 11. Cindy 19 oktober 2018 at 15:53

  Wat een goed artikel met handige tips! Sinds deze week ben ik GEK van artikelen lezen over veganisme, duurzaamheid & zerowaste leven. Ontzettend fijn om dan blogs zoals de jouwe te vinden. Duurzaam leven hoeft niet duur en moeilijk te zijn! Ik doe graag mee met de winactie want mijn nietzoduurzame wasmiddel is bijna op hihi

  Reply
 12. Cindy 19 oktober 2018 at 15:56

  Sinds deze week ben ik GEK op artikelem lezen over veganisme, duurzaamheid & zerowaste. Heel fijn om dan jouw blog te vinden!! Dank voor alle handige tips. Ik heb er al een paar door kunnen voeren 🙂 Graag doe ik mee met de winactie want mijn nietzoduurzame wasmiddel is bijna op! Hihi

  Reply
 13. Renske 19 oktober 2018 at 16:54

  Het lijkt mij een feest om onze kleren te wassen met dit wasmiddel. Heerlijk geurend en goed voor de natuur.

  Reply
 14. Eva 19 oktober 2018 at 17:20

  Ik heb zelf het wasmiddel ook gekocht en ben helemaal fan! Extra flessen komen altijd goed van pas!

  Reply
 15. TIne 19 oktober 2018 at 21:38

  Ik ben nu iets meer dan een jaar vegan, dus het wordt stilaan tijd om te gaan verduurzamen op andere gebieden! Het lijkt met dus superleuk om Seepje eens te kunnen uitproberen 🙂 Goeie tips trouwens! Je kleding minder vaak wassen – zo eenvoudig en toch niet vanzelfsprekend!

  Reply
 16. Talitha 19 oktober 2018 at 22:56

  Fijne tips! Ik eet al een paar jaar vegan en ben steeds ook meer over aan het gaan op duurzame producten voor in huis. Ik was al met natuurlijke wasmiddelen van Ecover of Marcels Green Soap, maar ben heel nieuwsgierig naar Seepje! Zou het graag uitproberen:-). En ga The Vegan Effect volgen, leuk! ?

  Reply
 17. Gea 22 oktober 2018 at 18:42

  Omdat ik vd natuur? houd en mijn kinderen het goede voorbeeld wil geven . Daar ben ik al druk mee bezig, kan altijd beter
  Zeepje is welkom?

  Reply
 18. Anita H. 23 oktober 2018 at 23:50

  Wassen met een middel op natuurbasis, daar heb ik wel oren naar. Veel beter voor mijzelf (wellicht ook een goede anrti-eczeemmethode) en veel beter voor het milieu. In ieder geval ben ik heel benieuwd.

  Reply
 19. Annemiek 7 december 2019 at 21:25

  Maar hoe duurzaam is het om dingen uit de himalaya naar nederland te laten vliegen?

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *