Een kijkje in de keuken van… Marlieke (vegan webshop Wolf and Storm)

Yay, het duurde even, maar er is weer een nieuwe ‘Een kijkje in de keuken van..’! Ik smul zelf van andermans eetdagboekjes en kledingkasten, maar in de keukenkastjes spieken vind ik het allerleukst. Waar halen vegans hun inspiratie vandaan, wat eten ze op brood en wat is hun beste vegan tip? Marlieke, eigenaresse van de toffe vegan webshop Wolf and Storm, is nu aan de beurt. Zij woont niet zoals de meeste vegans die ik heb geïnterviewd in Amsterdam, maar in het zuiden van Nederland. Hoe kijken mensen daar naar vegans? En is het lastig om uiteten te gaan?

Wie: Marlieke Broekmeulen Kennen we van: Wolf and Storm Woont in: Velddriel Is vegan sinds: 5 jaar

Je bent vijf jaar vegan. Hoe is dat proces gegaan?

‘Ik was eerst anderhalf jaar vegetariër, want ik voelde mij niet goed bij het eten van vlees. Het heeft wel even geduurd voordat ik vegetariër werd, ik had altijd smoesjes om wél vlees te eten. Zo heb ik een tijdje alleen maar kip gegeten, wat nergens opsloeg. Op een gegeven moment heb ik de knop omgezet en ben ik gestopt met het eten van vlees en vis. Ik verving het vlees door vleesvervangers en ik at verder niet gezond. Daarom ben ik gaan lezen in boeken of ik geen voedingsstoffen tekort kwam en zo kwam ik terecht bij de melkindustrie. Ik dacht altijd, heel naïef, dat melk en eieren onschuldig waren. Toen ik mij daarin had verdiept, wist ik: ik moet dit ook gaan veranderen.’

Eet je nu gezonder sinds je vegan bent?

‘Ja, veel gezonder. Het was niet zo erg dat ik iedere avond in de snackbar zat, maar ik at veel vleesvervangers. Vooral de laatste tijd probeer ik zo gezond mogelijk te eten.’

een kijkje in de keuken van wolf and storm

Wat merk je qua gezondheidsvoordelen sinds je plantaardig bent gaan eten?

‘Ik krijg veel complimenten over mijn huid. Ik heb nooit echt last gehad van een slechte huid, maar sinds ik plantaardig eet heb ik geen bultjes meer. Verder ben ik ook wat afgevallen. Dit was niet mijn doel, maar toch een fijne bijkomstigheid! Ik sta ook positiever in het leven sinds ik vegan ben, ik voel mij veel sterker.’

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan voor lekkere gerechten?

‘Ik heb veel kookboeken in huis onder andere van Lisa goes Vegan en Lisa Steltenpool. Ook haal ik veel inspiratie uit Pinterest. En, misschien een beetje lui, ik heb Ekomenu, de maaltijdbox van Ekoplaza voor drie dagen in de week. Ik had mij voorgenomen om dit een maand te proberen, maar inmiddels krijg ik de box al een half jaar. De gerechten zijn lekker, het is snel klaar en ik eet hierdoor gezond.’

Welke producten heb jij helemaal ontdekt sinds je vegan bent?

‘Eh, welke eigenlijk niet? Er is een wereld voor mij opengegaan! Voordat ik vegetariër werd, kookte ik nooit. Ik weet nu dat er nog zoveel ander heerlijk eten is dan alleen vlees. Vroeger at ik wel groenten, maar ik weet nu hoe ik het goed kan klaarmaken. Voordat ik vegan werd, at ik standaard aardappelen, groenten en vlees waarbij ik de groenten niet lekker vond. Broccoli at ik niet graag en ik maakte het lekker door een ongezonde saus. Nu eet ik broccoli in een curry of ik verwerk het in een schotel, veel lekkerder. Ook bieten vind ik nu heerlijk. Verder heb ik dadels, linzen en veel kruiden ontdekt. Ik heb pas leren koken sinds ik vegan ben.’

Welke kruiden gebruik je om groenten lekker te maken?

‘De kruiden die ik dagelijks gebruikt zijn: paprikapoeder, koriander, cayennepeper, komijn, kurkuma en chilipoeder. Ik maak mijn gerechten graag pittig.’

een kijkje in de keuken van marlieke broekmeulen wolf and storm

Waar ontbijt jij mee?

‘Dat is heel verschillend. Mijn lievelings ontbijt op dit moment zijn smoothies. Ik houd ook van hartige ontbijtjes en ik eet regelmatig het avondgerecht van de vorig dag. Een nieuwe ontdekking zijn groentenpannenkoeken. De Ekoplaza verkoopt een meergranen pannenkoeken mix. Voor het beslag voeg ik een beetje bakpoeder en plantaardige melk toe. Ik bak mijn pannenkoeken met verschillende groenten, zo lekker.’

Welk gerecht is bij iedereen een succes, zelfs bij carnivoren?

‘Ik ben altijd bang dat mijn gerechten mislukken, dus ik maak meestal een curry. Dit mislukt namelijk nooit. Mijn vriendinnen eten vlees en zij maken dit gerecht nu ook thuis. Dat vind ik een groot compliment. Ook mijn moeder heeft verschillende gerechten van mij overgenomen zoals tortilla’s, havermout en ze eet nu bijna geen vlees meer.’

Wat eet jij op brood?

‘Pindakaas, avocado met groenten en kruiden en verschillende groentespreads.’

Wat is jouw guilty pleasure?

‘Dadels. Ik kan dadels niet langer dan een dag in huis hebben. Ik haal bewust niet zoveel slechte dingen, maar soms heb ik zin in chips en dan kies ik voor de naturel variant van Lay’s.’

een kijkje in de keuken van wolf and storm keuken

Je bent moe en je hebt geen zin om te koken, wat maak je dan?

‘Vaak heb ik in de diepvries nog een maaltijd liggen die ik snel kan opwarmen. Wanneer ik geen zin heb om te koken én geen trek heb, dan eet ik alleen een vleesvervanger.’

Mis je wel eens een product dat niet vegan is?

‘Ik mis helemaal niks qua producten. Het is wel jammer dat er vaak geen vegan gerechten op de menukaart staan. Ik woon in het zuiden en dat is heel anders dan in Amsterdam. Soms weet een kok niks te bedenken voor mij en ik krijg dan een saaie salade. Terwijl dit gewoon zijn beroep is! Ik verbaas mij daar erg over. Gelukkig word ik soms verrast. De laatste keer hebben mijn vrienden hetzelfde gerecht besteld, omdat het zo lekker was.’

Welke producten staan altijd in jouw keukenkastjes op voorraad?

‘Ik heb veel in mijn voorraadkast staan, zodat ik altijd een gerecht kan maken. Kokosmelk, cacaopoeder, sesamzaadjes, gedroogde linzen, groenten in potten, edelgistvlokken, tahin, rijstvellen, pizzabodems en zonnebloempitten. Ook heb ik standaard volkoren granen zoals couscous, pasta en zilvervliesrijst in huis.’

een kijkje in de keuken van wolf and storm voorraadkast

Wat is het grootste vooroordeel over vegans?

‘Er zijn een aantal vooroordelen die ik regelmatig hoor. Waar ik woon merk ik dat mensen niet gewend zijn aan vegans en het niet helemaal snappen. Het beste voorbeeld is dat iemand naar mij toekwam en verbaasd vroeg of ik veganist was geworden. Blijkbaar is dat heel speciaal. Verder hoor ik dat plantaardige boodschappen erg duur zijn en dat je voedingsstoffen tekort komt. Het omgekeerde is juist waar: mijn eten is niet duurder dan voorheen en ik krijg meer voedingsstoffen binnen omdat ik als vegan veel gevarieerder eet.’

Wat is jouw allerbeste vegan tip?

‘Wanneer je erover denkt om vegan te worden en je kunt de knoop niet doorhakken: ga op onderzoek uit. Kijk bijvoorbeeld naar de documentaire Earthlings. Deze documentaire is heel heftig, maar ik vind dat als je vlees eet of bont draagt je ook moet weten waar het vandaan komt. Voor mensen die vegan zijn en het soms ingewikkeld vinden met koken: zorg dat je veel ingrediënten in huis hebt en plan vooruit. Ik maak het mezelf makkelijk met de maaltijdbox.’

Met wie zou jij in de keuken willen staan?

‘Hmm.. Johnny Dep?.’

En, wat vind jij van de keuken van Marlieke? De vorige keer ging ik langs bij Lisa van Lisa goes Vegan, mocht je het leuk vinden; dit is het interviewMij kun je volgen via Facebook en Instagram

(Visited 996 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Sarina 13 oktober 2017 at 09:32

  Ah wat leuk, ik was al benieuwd naar Marlieke haar keuken. Ben benieuwd wie de volgende gaat zijn. Wel geinig dat het zo’n wereld van verschil qua smaak belevingen in die 6,5 jaar.

  Reply
 2. B Handoko 13 oktober 2017 at 21:51

  Marlieke,
  Geweldig dat je je levens stijl het met ons wilde delen en dat we
  Mogen snuffelen in je keuken.
  wens je succes met je verdere loopbaan Carrière

  Reply
 3. Desi 15 oktober 2017 at 16:01

  Ik vind dit zo’n leuke rubriek. Zo interessant om eens in een andere keuken binnen te gluren 🙂

  Reply
 4. Mariëlle 20 oktober 2017 at 14:35

  Zo leuk om te lezen! Ik vind Marlieke echt een toffe dame!!

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *