Luchtige, vegan chocolade bananenbrood

Een bananenbrood is absoluut geen nieuw, spannend recept. Typ ‘bananenbrood’ in op Google en je krijgt 2349723497 hits. Toch kon ik het niet laten om met jou mijn favoriet te delen. Sinds ik plantaardig eet, ben ik opzoek gegaan naar hét perfecte brood dat lekker luchtig is zonder ei. Na veel baksels heb ik die gevonden. Meet mijn luchtige, vegan chocolade bananenbrood.

Dit recept is geïnspireerd op een gerecht van Rens Kroes, maar dan nét wat lekkerder. 🙂

vegan bananen chocolade brood

Wat heb je nodig?

  • Cakevorm
  • Bakpapier

Ingrediënten:

  • 3 el chiazaad
  • 350 gram bananen (bij mij waren dat vijf middelgrote bananen)
  • 120 ml plantaardige melk, zoals amandel- of havermelk
  • 120 ml gesmolten kokosolie + wat extra om de cakevorm mee in te vetten
  • 1 el citroensap
  • 6 medjoul dadels (ik gebruikte de dadels van Yogi & Yousef)
  • 4 el cacao
  • Walnoten, zoveel als je wilt. Ik gebruik meestal 2 á 3 handjes
  • 200 gram speltmeel
  • 2 tl baking soda
  • 1 tl zeezout

Tip: ook lekker met pecannoten en/of kokosrasp 

Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Week de chiazaad in een kommetje met 150ml water voor 15 minuten.
  2. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  3. Ontpit de dadels.
  4. Pel de bananen en doe dit samen met de plantaardige melk, de gesmolten kokosolie, dadels en citroensap in een blender. Mix alles tot een romig geheel.
  5. Voeg de droge ingrediënten toe aan een kom. Schep het geheel goed door.
  6. Schenk het bananenmengsel bij de droge ingrediënten en meng het goed door.
  7. Voeg het chiazaad (zonder het water) toe aan het beslag. Roer het geheel weer goed door.
  8. Vet het cakeblik in met kokosolie of leg er een stuk bakpapier in.
  9. Schenk het beslag in het blik.
  10. Zet het bananenbrood voor 45 minuten in de oven.
  11. Laat de cake na het bakken nog even in het blik zitten en laat het afkoelen.
  12. Het brood smaakt extra lekker met een notenpasta en plakjes banaan. Eet smakelijk!

vegan banana bread

Voor het bakken van broden, taarten en koekjes heb je helemaal geen ei nodig. Benieuwd welke alternatieven nog meer handig zijn? Ik maakte een overzicht met 11 ei vervangers.

Heb je het recept gemaakt? Let me know hoe je het vindt 🙂 Laat het hieronder weten of via Facebook en Instagram met #quirines zodat ik het kan terugvinden.

(Visited 5.286 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Ineke 1 september 2018 at 15:40

    Zou dit ook met glutenvrijmeel kunnen?

    Reply
    1. Quirines 2 september 2018 at 08:33

      Nou, toevallig heb ik dit afgelopen week met kokosmeel gemaakt. Het brood is iets droger geworden en het stijgt wat minder goed op. Ik denk dat als je wat minder meel doet + wat meer plantaardige melk, het goed moet komen 🙂

      Reply
  2. Inez 23 december 2018 at 17:09

    Hoi Quirines, Vandaag het bananenbrood gemaakt, als ik hem snij dat valt die een beetje uit elkaar. Misschien iets minder baking soda erin doen? Ik heb jouw recept helemaal gevolgd. Groetjes Inez.

    Reply
    1. Quirines 30 december 2018 at 19:08

      Hi Inez! Wat vreemd, ik heb dit nog nooit gehad. Ik gebruik dit recept zeker 1x in de maand.. Ik weet niet of het aan de kwaliteit van de baking soda kan liggen?

      Reply
  3. Pingback: 5x makkelijk, vegan ontbijt - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *