Veganistisch eten op wintersport?

Denk je aan het eten op wintersport, dan denk je aan: schnitzels, braadworsten, kaiserschmarrn, goulash soep, apfelstrudels en een bord pasta bolognese. Niet plantaardig, maar zéker ook niet de meest gezonde gerechten. Natuurlijk ga ik een skivakantie niet afzeggen vanwege het eten, maar het was wel een dingetje waar ik me zorgen over maakte. Of mijn zorgen terecht waren? Ik deel mijn tips om als veganist te overleven op de piste.

Om meteen in de deur in huis te vallen: het is niet te doen om compleet veganistisch op wintersport te gaan. Behalve als je álles zelf meeneemt en dus veel voorbereiding treft. Dan is er een kans van slagen. Niet voor niets kon ik maar één hit op het internet wat ging over veganistisch eten op wintersport. Ik werd er een beetje sip van toen ik dagelijks de tafels in de restaurants gevuld zag staan met vlees en kaas, maar ook omdat alles in enorme porties wordt geserveerd.

Boodschappen

Op de dag dat we aankwamen in Mittersill (een klein plaatsje in Oostenrijk in de buurt van het bekende Kitzbühel) deden we inkopen in de supermarkt Merkur. Wauw, wat een prachtige winkel! Ik werd niet alleen vrolijk van het uiterlijk van de supermarkt, maar vooral van het aanbod. Gelijk bij de ingang stond er een groot schap met alleen maar veganistische producten! Wie had dit ooit gedacht? Ik sloeg een aantal lekkere hummus soorten in, wat ook in de smaak viel bij mijn ouders en broertje. Verder bood de winkel een grote hoeveelheid vleesvervangers, veganistische kaas, broodbeleg en soorten tofu aan.

merkur Hét schap in Merkur

Lunch op de piste

Skiën en snowboarden maakt hongerig. Ik vind het dan ook leuk om zo’n typisch restaurant binnen te lopen vol met donker hout, oude foto’s en een openhaard. Maar dan sla je kaart open en dan zakt de moed gelijk in de schoenen. Als vegetariër is er voldoende keuze: kaiserschmarrn, spinazieknödel of een kaasspätzle behoren tot de mogelijkheden. Ben je een veganist dan heb je niet of nauwelijks keuze: een bord patat met ketchup en een ‘sidedish’ salade behoren tot de opties. Voor één middag is dat wel prima, maar dit wil je natuurlijk niet de hele vakantie eten. Het voelde voor mij alsof ik een keuze moest maken tussen allemaal kwaden, maar ik besloot om twee dagen voor de kaiserschmarrn te gaan en andere dag ging ik voor een aardappelsoep. Ik ging ervan uit dat de soep in ieder geval vegetarisch was, maar nadat ik een hap had genomen proefde ik gelijk vlees. Ik probeerde me niet schuldig te voelen, want wat schiet ik daarmee op? Ik deed mijn best om de juiste keuze te maken en ik wilde hierdoor niet mijn vakantie laten verpesten.

kaiserschmarrn
 Kaiserschmarrn met veenbessencompote

aardappelsoep
Aardappelsoep met zuurdesembrood

Uiteten

Twee keer stond een etentje buiten de deur gepland. Het eerste restaurant was zo’n typisch Oostenrijks restaurant: de bediening liep in klederdracht en de kaart stond bomvol met vlees, vis en andere zware gerechten. Totdat mijn oog viel op een paar vegetarische gerechten en…. één veganistisch gerecht (!!). Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik getwijfeld heb om dit gerecht te bestellen: het klonk niet spannend en ik had vooral zin om lekker te eten. Maar mijn geweten won het van de honger, dus ik besloot toch voor de veganistische linguine met groenten en verse kruiden te gaan. Het was lekker, maar zoals verwacht een beetje saai en de verse kruiden bestonden uit twee takjes rozemarijn. Maar, ik had nooit verwacht dat er een vegan recept op de kaart zou staan! De tweede keer belanden we in een pizzeria en ik koos voor een pizza met spinazie, champignons zonder kaas.

wintersport Sidedish salade

veganistisch gerecht
De linguine met groenten en verse kruiden

Voorbereiding

Waar het kon, heb ik veganistisch gegeten. Zo had ik thuis voorbereidingen getroffen en boden Niels en ik aan om twee avonden te koken. Thuis had ik zorgvuldig twee recepten uitgekozen, waarvan ik zeker wist dat het in de smaak zou vallen: vegan Mexicaanse chili en vegan risotto met paddenstoelen en truffelolie. Zelfs mijn vader en broertje waren om. Verder had ik vanuit huis vegan chocolade en vijgen meegenomen. De overige dagen dat we niet in een restaurant lunchten, namen we onze eigen belegde broodjes mee. Ik smeerde mijn broodjes met verschillende soorten hummus en pindakaas. Daarnaast nam ik ook plantaardige mueslirepen mee als tussendoortje. Voor ontbijt at ik iedere ochtend havermout of sojayoghurt met banaan. Lekker en het vult ook goed: precies wat je nodig hebt als je een dag op de piste staat.

Mijn eindoordeel? Ik had van te voren verwacht dat het lastig zou worden om een week compleet veganistisch te eten. Ik ga bijna ieder jaar op wintersport en ik was nog nooit plantaardige en gezonde gerechten tegengekomen. Toch ben ik positief verrast dat er een schap in de supermarkt gevuld was met plantaardige producten. Ook dat een traditioneel Oostenrijks restaurant een vegan recept serveert, vind ik bijzonder. Toch ga je het zonder voorbereiding vanuit huis niet redden, maar ik heb goede hoop dat hier verandering in gaat komen. Ik ben alleen benieuwd hoeveel jaren hier over heengaan. Mocht het zover zijn, dan laat ik het natuurlijk gelijk weten!

Heb jij nog tips voor veganistisch eten op wintersport?

(Visited 1.205 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Julia 11 februari 2016 at 11:40

  Hi Q, wist niet dat je een blog had, wat leuk en heerlijke recepten. ik ga je volgen 😉 X Julia

  Reply
  1. quirinesmit 11 februari 2016 at 12:53

   Hi Julia! Ohh ik dacht dat ik dat een keer verteld had, maar leuk dat je me nu volgt. Ik lees jouw blogs natuurlijk ook haha. Tot morgen! X

   Reply
  1. quirinesmit 23 februari 2016 at 14:42

   Oehhhh die ga ik zeker een keer maken! Thanks babe!

   Reply
 2. stijn 18 februari 2019 at 16:02

  hoezo heb je je wordpress verwijderd?

  ik zocht naar veganistische ski vakanties, is er al een organisatie?

  Reply
  1. Quirines 20 februari 2019 at 10:29

   Goede vraag! Ik weet het alleen niet..

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *