Vegan zwangerschap – mijn ervaring & tips

Vegan & zwanger. I did it! Na een mooie zwangerschap heb ik een gezond meisje op de wereld gezet. Niet alleen zij is gezond, ook ik voelde mij tijdens mijn vegan zwangerschap fit en mijn herstel verloopt goed. In dit artikel leg ik uit welke vegan supplementen je nodig hebt en uit welke voedingsmiddelen je de juiste vitaminen & mineralen haalt. Ik deel mijn ervaring en een heleboel tips.

Als veganist krijg je regelmatig ‘goedbedoelde’ vragen & adviezen naar je kop geslingerd en als zwangere vegan al helemaal. Trots dat ik mij, tijdens de zwangerschap, fit heb gevoeld. Oké, ik heb zeker last gehad van zwangerschapskwalen (je leest dat hier in deze artikelen over het eerste trimester en het tweede trimester), maar ik mag niet klagen. Ook mijn bevalling is ontzettend goed gegaan (ik schrijf later mijn bevallingsverhaal!) en dit helpt bij aan een vlot herstel. Via Instagram krijg ik regelmatig vragen over supplementen, uit welke voedingsmiddelen ik bepaalde vitaminen en mineralen haal en wat ik heb gedaan om gezond & sterk te blijven tijdens de zwangerschap.

Een belangrijke disclaimer: ik ben absoluut geen dokter/verloskundige/dietïst en ik deel alleen mijn ervaring en wat voor mij goed werkt. Neem dit dus niet klakkeloos over, want misschien heb jij totaal andere behoeften. Bespreek dit dus altijd met een professional!

Bloed laten testen

Tijdens mijn zwangerschap heb ik twee keer mijn bloed laten testen. Niet omdat ik vegan ben, dit is een standaardprocedure. Beide keren waren mijn waardes, zoals ijzer, B12 en vitamine D, tiptop in orde. Heel fijn om dit te laten checken, zo weet je waar je aantoe bent. Je wilt echt niet het risico lopen dat jij en/of de kleine een tekort heeft.

Eet gevarieerd

Een open deur, maar ik moet het benoemen: gezond & gevarieerd eten zorgt voor meer energie. Je zit hierdoor beter in je vel, komt geen overbodige kilo’s aan en het is goed voor de groei van jouw kindje. Tijdens mijn zwangerschap was ik echt niet altijd Brave Hendrik en ik heb zeker niet 100% clean gegeten. Wel zorgde ik ervoor dat mijn drie hoofdmaaltijden gezond waren, zodat ik de juiste voedingstoffen binnenkreeg. Daar omheen genoot ik enorm van Ben & Jerry’s, pizza’s, pepernoten en andere ongezonde maar heerlijke zooi.

Voor voldoende calcium eet je groene bladgroenten, noten, tahin, peulvruchten en plantaardige melk verrijkt met calcium. Eiwitten haal je uit peulvruchten, bonen, noten, paddenstoelen, soja en graanproducten. Soms nam ik een extra proteïne smoothie. IJzer zit o.a. in tofu, noten, volkoren brood en linzen. Heb je een ijzer tekort? Neem dan een supplement ter ondersteuning. Zink haal je uit bonen, noten, volkoren producten, havermout en tofu.

Neem je supplementen

Als veganist neem je waarschijnlijk al wekelijks supplementen zoals vitamine B12, vitamine D en algenolie. Doe je dit nog niet? Lees dan als de wiedeweerga dit artikel. Heel belangrijk om dit te doen!

Wekelijks slik ik standaard B12, vitamine D en algenolie. Tijdens de vegan zwangerschap nam ik de multivitamine ‘Elke Dag Mama’ van Vitals. Het eerste trimester nam ik foliumzuur (belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van de baby) en vanaf week 36 nam ik een probiotica, dit schijnt te helpen tegen reflux. Ik gebruikte Orthiflor Start, deze bevat geen visolie.

Drink genoeg water

Tijdens mijn zwangerschap had ik ontzettend veel dorst en ik dronk met gemak minstens 2 liter water per dag. Het extra water is nodig voor het aanmaken van het vruchtwater en voor de ontwikkeling van de baby. Verder moet je voldoende water drinken want dit is goed voor de spijsvertering, het voert afvalstoffen af, je lichaamstemperatuur wordt geregeld en het vochtgehalte van de huid blijft op peil. Mijn huid was tijdens de zwangerschap echt een stuk droger en ik had veel last van gebarsten lippen.

Als je te weinig water drinkt, zul je wellicht last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, kramp en misselijkheid. Ik wisselde water af met kruidenthee en ik dronk max. twee koffie per dag.

Eet genoeg (maar niet voor twee)

Vooral het eerste trimester at ik meer dan ik gewend was. Dit kwam vooral door de misselijkheid, iets (kleins) eten hielp enorm om van dit gevoel af te komen. Ook heb ik geleerd om altijd een snack achter de hand te hebben. Ondanks dat ik zeker wist dat ik genoeg had gegeten, ben ik paar keer in een situatie beland dat ik ontzettend trillerig en slap werd. Zeker aan het einde van het derde trimester kwam dit soms voor. Daarom is het verstandig om een reep (of twee) in je tas of jaszak te bewaren.

Blijf in beweging

Intensief sporten voelde voor mij al snel niet meer goed. Tot week 8 had ik nog een lullige hardloop poging gedaan, maar ben ik na een paar honderd meter rechts omgekeerd. Dit was voor mij best een omschakeling, want ik vind niks lekkerder dan intensief sporten zoals spinnen en kickboksen. Ik volgde daarom twee keer per week yoga en toen ik merkte dat bepaalde houdingen niet meer zo soepel gingen, stapte ik over naar zwangerschapsyoga en – pilates. Door in beweging te blijven voelde ik me fit en energiek. Ik weet zeker dat dit heeft geholpen tijdens de bevalling en mijn herstel.

Pak je rust

Rust nemen is super belangrijk. Je lichaam is nogal hard aan het werk en grote kans dat je last krijg van je lichamelijke klachten. Eerlijk is eerlijk, rust nemen vond ik best lastig. Het voelt nogal onwennig om overdag op bed of op de bank te liggen. Maar hé, een beter excuus dan dit krijg je niet. Tijdens mijn verlof probeerde ik mijn energie zo goed mogelijk te verdelen. Dus niet én ’s ochtends naar yoga, ’s middags lunchen met een vriendin en ’s avonds in de weer met het huishouden maar ik koos één of twee grote activiteiten per dag. Ook maakte ik geen vaste afspraken meer, zodat ik per dag kon aanvoelen of ik de zin en energie hiervoor had.

Geniet!

Ik kreeg héel vaak te horen dat ik moest ‘genieten’. Maar hoe doe je dat precies? Tijdens mijn zwangerschap heb ik een aantal momenten ingelast zodat ik bewust kon genieten van mijn vegan zwangerschap. Je leest hier alles over in dit artikel.

Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw vegan zwangerschap ervaart. Vind je het lastig? Krijg je veel commentaar? Of gaat het allemaal goed? Laat het vooral weten in de comments. Inmiddels ben ik bevallen van mijn allerliefste meisje. Via Instagram houd ik je op de hoogte hoe dit allemaal gaat. Leuk als je me volgt!

(Visited 1.387 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *