Vegan benefits tijdens mijn reis door Zuid-Amerika

Ik ben alweer ruim een week terug in Nederland, time flies! Het mooie weer heb ik meegenomen uit Colombia, dus het vakantiegevoel houd ik nog wel even vast. Een paar weken geleden schreef ik het artikel ‘mijn vegan struggles tijdens het reizen door Zuid-Amerika‘. Dit artikel werd goed gelezen, dus waarom geen vervolg hierop? Dit keer over de benefits, want die zijn er zeker. Ook in Zuid-Amerika.

5 maanden lang lekker eten

Spontaan naar een restaurant gaan zat er (bijna) niet in. Voordat we de deur uitgingen struinde ik HappyCow en TripAdvisor af naar een leuk tentje. Doordat ik altijd eerst de recensies las en de verschillende restaurants met elkaar vergeleek, hebben we 99% van de tijd heerlijk gegeten. Van sushi tot dumplings en van lasagne tot burgers, álles was lekker. Dat ik geen tien kilo ben aangekomen tijdens de afgelopen maanden is een klein wonder.

vegan dumplings Vegan dumplings in het lekkerste vegan restaurant van Peru: GreenPoint in Cusco.

Extra motivatie om de wereld (meer) plantaardig te maken

Eerlijk is eerlijk.. Soms vond ik het lastig om gemotiveerd te blijven en niet voor de makkelijke weg te kiezen. Wanneer ik na een lange zoektocht een restaurant vond met een vegan optie, maar dat ze dan tóch kaas op de pizza serveren. Of wanneer ik na een lange busreis hongerig ben en overal vlees tegenkom. Dit zijn momenten waarop ik denk: waarom maak ik het mezelf zo lastig? Gelukkig zijn deze momenten heel zeldzaam en ben ik juist door mijn reis nóg meer overtuigd geraakt dat ik geen dierlijke producten wil gebruiken. Juist omdat ik iedere dag werd geconfronteerd met vlees en vis, weet ik zeker dat ik hier nooit meer aan bij wil dragen. De natuur is prachtig in Zuid-Amerika en het is eeuwig zonde dat de oceanen worden leeggevist en dat het regenwoud wordt gekapt voor de veeteelt. Ook werd ik blij van alle leuke vegan eettenten die ik ben tegengekomen. Het duurt nog lang voordat ook in dit deel van de wereld veganisme een hype wordt, maar ik weet zeker dat daar verandering in gaat komen.

Gezond in Zuid-Amerika

Laat ik het zo zeggen: de Zuid-Amerikaanse keuken is niet de meest gezonde keuken. De typische gerechten bestaan uit vlees met rijst of patat. Voor de kleur wordt er een schijfje tomaat op het bord gelegd en that’s it. Nog meer dan daarvoor, was ik blij dat ik plantaardig eet. Ik kreeg borden vol met bonen, peulvruchten met groenten en rijst. Het kan dus wél in Zuid-Amerika.

vegan salade Zelfs in een klein plaatsje in Colombia, Tagana, kon ik deze vegan salade bestellen. 

Reizigers inspireren

Tijdens het reizen leerde ik veel mensen kennen. Vroeg of laat komt het gesprek altijd op eten en vaak gaat het dan over veganisme. Je zult mij nooit tegen iemand horen zeggen: ‘Waarom eet jij vlees, weet je wel wat daar mís mee is???!’ of zoiets. Ik laat anderen in hun waarde net zoals ik hoop dat mensen dat bij mij doen. Maar, ik vind het wel ontzettend leuk om mensen te inspireren (goh, zou je denken met een blog?) en als iemand een vraag stelt, dan praat ik daar met alle plezier over. Vooral tijdens het vrijwilligerswerk zijn de andere vrijwilligers gaan nadenken over waarom ze eigenlijk dierlijke producten eten. Daarnaast zagen ze ook bij mij zes weken hoe ik dat deed en dat het helemaal niet zo ingewikkeld is. Hoe leuk is het dan als iemand door mij geen dierlijke producten meer wilt eten? Dit voelt altijd als een kleine overwinning.

Nieuwe gerechten en producten ontdekt

Net zoals je veel nieuwe gerechten en ingrediënten ontdekt als ‘niet vegan’ tijdens het reizen, kon ik ook helemaal losgaan met onbekende voedsel. Ik heb ontelbare nieuwe fruitsoorten ontdekt, waarvan ik de naam niet eens meer weet. Ook typische Zuid-Amerikaanse gerechten kon ik proeven, want in sommige restaurants zijn deze vegan gemaakt zoals tamales (Colombia) en lomo saltado (Peru).

tamales Tamales; een deegpakketje dat wordt gestoomd in bananenbladeren. Gevuld met groenten, bonen en rijst. 

Geen voedselvergiftiging

Drie jaar geleden heb ik door Azië gereisd waar ik twee keer een voedselvergiftiging heb opgelopen. In Cambodja at ik een hamburger die niet goed was gebakken en in India ben ik ook ziek geworden door vlees. In Zuid-Amerika heb ik geen voedselvergiftiging gekregen. Nu kun je natuurlijk ook een vergiftiging oplopen door iets anders dan vlees, maar de kans is wel veel kleiner als je plantaardig eet.

Nieuwe plekken ontdekken

Ik weet niet wat het is met vegan restaurants, maar het zit áltijd verstopt. Soms een beetje frustrerend als je voor de derde keer door dezelfde straat loopt (#hangry), maar meestal juist leuk want ik ben op plekken gekomen in plaatsen waar ik anders nooit zou komen. Leuke straatjes, pleinen en winkels heb ik ontdekt alleen maar omdat ik het restaurant niet kon vinden.

Ik vind het eigenlijk zo raar dat ik gewoon weer in Nederland ben. Het leven hier gaat zo snel en iedereen is zo druk. Toch geniet ik weer van de luxe, zoals een kraan opendraaien waar drinkwater uitkomt en dat ik weer de keuze heb uit meer dan een paar t-shirts en één broek. Ben je benieuwd wat ik uitspook in Nederland? Je kunt mij volgen via Facebook en Instagram

(Visited 811 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Desi 26 mei 2017 at 22:11

  Zo ontzettend herkenbaar! Vooral dat stuk over voedselvergiftiging en het inspireren van anderen. Ik heb toch heel wat reisgenoten naar vegan tentjes meegesleurd 🙂 De toekomst is plantaardig 😀

  Reply
  1. Quirines 28 mei 2017 at 10:00

   Jaa zo leuk is dat 🙂 En ik ben het natuurlijk helemaal met je eens!

   Reply
 2. Laura 28 mei 2017 at 12:07

  Wow, wat heb jij een amazing stuk geschreven.. Zo herkenbaar! Die zoektocht #Hangry, de zeldzame gedachte “waarom maak ik het mezelf zo moeilijk”. You’re amazing ?

  Reply
 3. Charelle 28 mei 2017 at 16:04

  Geen voeselvergiftiging! Dat is precies waar ik vanmorgen aan moest denken toen ik met het idee speelde naar Bali te gaan, wat is vegan zijn toch fijn! 😀

  Reply
  1. Quirines 28 mei 2017 at 16:24

   Ohh Bali! Dat moet ook een paradijs zijn qua vegan eten. En ik kan het niet meer met je eens zijn 😉

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *