Vegan beauty – Hoe maak je dit vegan?

Mijn vegan avontuur begon met plantaardig eten. Zoals bij de meesten het geval is. Zodra ik dit (een beetje) onder de knie had, nam ik mijn beauty producten onder de loep. Cosmetica, parfum, make-up kwasten en haarverzorging. In deze producten zitten soms verborgen beesten en dat past niet binnen een vegan levensstijl. Vegan beauty hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, want er zijn genoeg goede vegan beauty merken op de markt. Hier mijn tips!

Parfum

Parfum is zo’n product waarbij ik verbaasd was dat hier vaak dierlijke stoffen inzitten. Bevergeil of castoreum is zo’n ingrediënt dat vaak wordt gebruikt. Dit is afkomstig uit de geslachtsklier van de gedode bever. Ook amber is een veelgebruikt ingrediënt in parfum. De grijze stof, dat ambergris wordt genoemd, komt uit de darmen van potvissen. Ambergris kan op het strand aanspoelen of het wordt verkregen door de potvissen te doden. Civet is afscheiding dat komt uit een klier bij de anus van de Afrikaanse civetkat (jep..). Wanneer civet wordt verdund blijft er een muskusachtige geur over. Dan heb je nog muskus dat afkomstig is van de muskushert dat leeft in de Himalaya en Tibet.

Naast dat het compleet overbodig is en veel dierenleed veroorzaakt, vind ik het ook een vies idee dat mensen dit op hun lichaam spuiten. Gelukkig zijn er genoeg merken die het snappen en deze gore en onnodige ingrediënten niet gebruiken. Voorbeelden zijn The Body Shop, Le Labo, Stella McCartney en Rituals.

Nagellak

Draag je nagellak? Ook hierin zitten soms dierlijke ingrediënten verstopt. Sommige merken gebruiken visschubben (voor de glans) of Chochineal kevers (voor de rode kleur) in hun nagellak. Ook handig om te checken wanneer je een mani- of pedicure laat doen. Vraag dan meteen na of het merk de producten niet op dieren test. Vegan nagelmerken zijn Zoya, Essence, Catrice, Kenko, Sante en Gelish (gellak).

Make-up

Ik ben niet zo’n make-up meisje (ik kan niet eens fatsoenlijk oogschaduw aanbrengen), maar van één merk was ik fan: MAC. Die heb ik vaarwel moeten zeggen omdat zij hun producten testen op dieren. Dit komt omdat MAC in China wordt verkocht en het is daar verplicht om dierproeven te gebruiken. Zucht. Maar, er zijn merken die géen drang hebben om hun spullen in China te verkopen en de dieren daarom met rust laten. Ik gebruik de producten van Dr. Hauschka, HEMA en The Body Shop. Net zo fijn en er kleeft geen dierenleed aan. Ook Lush, Kat Von D, E.L.F., Urban Decay en Charlotte Tilbury zijn (deels) vegan.

vegan make-upMake-up van Dr. Hauschka

Kwasten

Traditionele make-up kwasten zijn gemaakt van dierenharen: eekhoorns, paarden en nertsen. Onnodig, want synthetische make-up kwasten zijn net zo goed. Merken met vegan make-up kwasten zijn Real Techniques, EcoTools, The Body Shop, Zoeva, Hema en Kiko. Ook een beauty blender is een goed alternatief.

Haarverzorging

Ik vind het lastig om een kapper te vinden die volledig vegan is. Wel vraag ik bij de kapper of de producten die zij gebruiken vegan zijn. Merken als Kevin Murphy en Kérastase zijn vegan friendly. De shampoo, conditioner en haarmasker die ik thuis gebruik, zijn van Naïf, Lush, Sans en Love Beauty and Planet. Een fijne webshop met vegan huid- en haarverzorging is Nourished Nederland.

Nu ben ik heel benieuwd welke merken/producten jij graag gebruikt. Nieuwe inspiratie is altijd welkom! Laat het hieronder in de comments weten of via mijn Instagram en Facebook

(Visited 624 times, 1 visits today)

5 Comments

 1. Zusje 7 september 2019 at 07:30

  Tip: neem je eigen shampoo, conditioner en stylingsproduct mee naar je kapper, ik doe dit al jaren bij verschillende kappers.

  Reply
  1. Quirines 9 september 2019 at 13:43

   Oh echt?! Wat goed en slim!

   Reply
 2. Monique 9 september 2019 at 11:48

  Ik ben momenteel bezig met een overstap maken van vegetariër naar veganist. Qua producten voor uiterlijke verzorging ben ik nog een beetje zoekende. Ik was ook bang dat veganistische merken veel duurder zouden zijn. Fijn dat ik dit stukje nu gelezen heb! Ik heb gezien dat de Albert Heijn een vegan lijn in huidverzorgingsproducten heeft. Ik wil deze ook zeker een keer gaan gebruiken.

  Reply
  1. Quirines 9 september 2019 at 13:44

   Ik dacht dat eerst ook, maar net zoals met eten/kleding etc. heb je ook gewoon betaalbare alternatieven. Van AH wist ik niet! Grappig dat zij dit nu hebben 🙂

   Reply
 3. Pingback: Vegan Post #9 fair fashion & vegan skincare - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *