Is jouw slaapkamer duurzaam? Wel met deze tips!

Fact: gemiddeld slapen we 1/3 van ons leven. De slaapkamer is dus één van de belangrijkste kamers in ons huis. Niet alleen gebruik ik mijn slaapkamer om te slapen, ik werk hier graag en ik ontspan met een film of lees een boek. Ik vind het belangrijk om van deze ruimte een gezonde, rustige en duurzame omgeving te maken. Ik zet mijn tips hiervoor op een rij!

Kies voor luchtzuiverende planten

Frisse lucht is voor mij het allerbelangrijkst op mijn slaapkamer. Ik slaap al-tijd met een raam open. Zodra ik dit vergeet, word ik standaard met hoofdpijn wakker. Naast een open raam, heb ik veel (luchtzuiverende) planten op mijn kamer staan. Zoals een Aloë Vera. Niet alleen wordt deze plant veel gebruikt in geneeskrachtig middelen, huidproducten en drankjes, ook voor de slaapkamer is het ideaal. De Aloë Vera zuivert de lucht en hij is makkelijk in de verzorging. Win-win, dus. Andere luchtzuiverende planten zijn de Sanseveria, klimop, Rubberplant, Lepelplant en Calathea. Ik heb ook een Gouden Photos en een Monstera op mijn slaapkamer staan en die werken ook luchtzuiverend. Naast dat dit bevorderlijk is voor de nachtrust, geven planten ook sfeer aan de slaapkamer.

Ga voor tweedehands

Wat jouw slaapkamer ook sfeer geeft en uniek maakt, zijn tweedehands spullen. Het gebruik van tweedehands spullen is sowieso duurzaam, want het is zonde om goede spullen weg te gooien. Je kunt het opknappen zodat het bij jouw stijl past. Zo staat er op mijn kamer een opgeknapte leesstoel, een dressoir en een kist die ik van mijn oma & opa heb gekregen. Ik hou van de mix van vintage en modern. Zeker als de spullen een verhaal hebben, zoals de kist.

duurzame slaapkamerEen hoekje in mijn slaapkamer

Slaap onder duurzaam beddengoed

Ik besefte mij pas laatst dat mijn dekens niet vegan zijn. Zo zie je maar, ik doe het ook niet ‘perfect’. Ik vind het zonde om mijn goede dekens weg te gooien, maar ik weet al welke dekens ik ga aanschaffen zodra het tijd is voor iets nieuws. Het duurzame beddengoed merk Yumeko heeft een dekbed van tencel in hun assortiment. Tencel is een natuurlijke vezel dat komt van de bast van de eucalyptusboom.

Wel ben ik in het bezit van twee duurzame overtreksets van Yumeko waar ik erg blij mee ben. In de winter slaap ik onder mijn flanel dekbed, dat super warm en zacht is. Tijdens de zomer slaap ik graag onder het nieuwe beddengoed dat gemaakt is van 100% linnen. Linnen geeft de slaapkamer een luxe uitstraling en daarnaast is het ook heel duurzaam. De stof heeft namelijk een hoge slijtvastheid wat inhoudt dat het heel lang meegaat. Langer dan katoen! Ook is het productieproces duurzamer dan katoen. Er wordt namelijk vier keer minder water verbruikt. Ik gebruik al een tijdje deze overtrekset en ik merk dat het tijdens de warme zomerdagen lekker koel is. In de winter schijnt het juist weer warm te zijn, dus ik ben benieuwd.

Ga voor een rustige slaapkamer

Niet perse duurzaam (alhoewel, de aanschaf van onnodige spullen is alles behalve duurzaam), maar wel bevordelijk voor de nachtrust: een rustige slaapkamer. Van een drukke, rommelige slaapkamer wordt niemand vrolijk. Ik word blij als ik mijn slaapkamer binnenstap, waar alleen spullen staan die ik nodig heb én waar ik gelukkig van word. Dus niet mijn muren vol met foto’s, posters, planken, rekjes en andere zooi. Ik heb hier en daar een gezellig hoekje gecreëerd met wat fijne herinneringen, wierook, mooie parfumflesjes, sieraden en planten. That’s it. Ook zijn mijn muren wit en ik heb gekozen voor een witte overtrekset, wat extra rust geeft. Zodra mijn kamer een zooi is met kleren op de grond, een onopgemaakt bed en troep overal word ik onrustig en moet ik dit eerst opruimen voordat ik mijn bed instap.

Heb je een kleine kamer waar alles in moet? Kies dan voor kasten met gesloten deuren en voor dichte mandjes. Dan kijk je in ieder geval niet tegen de spullen aan en wordt er rust gecreëerd in jouw slaapkamer. Schilder de muren niet in hysterische kleuren en probeer geen onnodige prullaria te kopen. Wat helpt om een fijne balans te creëren is het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, touw, bamboe en marmer.

duurzaam slaapkamer

Is jouw slaapkamer duurzaam? Mocht je nog tips hebben, dan lees ik dat graag terug in de comments. Je kunt dit ook laten weten via mijn Instagram en Facebook

(Visited 1.386 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. joanna thomassen 2 september 2019 at 14:18

    zijn ook jou gedachten duurzaam?want deze een grote invloed in onze huis hebben…ook de wifi router de hele nacht werken is zeker niet duurzaam?

    Reply
  2. Pingback: 5x vegan proof de herfst door - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *