Uiteten als vegan – Hoe pak je dit aan?

Uiteten gaan is mijn lievelings hobby. IS ja, want sinds ik vegan ben is dat niet verandert. Toch was het één van de eerste dingen die door mijn hoofd schoot zodra ik de keuze maakte om plantaardig te eten: kan ik nog wel -spontaan- uiteten gaan in niet vegan restaurants? Gelukkig wel zeg, maar het is wel handig om met de volgende dingen rekening te houden. Ik deel mijn tips!

Kies zelf het restaurant uit

Ik stel vaak voor om het restaurant uit te kiezen. Het liefst ga ik voor een restaurant waar alleen veganistisch eten wordt geserveerd, maar daar doe ik niet iedereen een plezier mee (heel gek). En het is niet altijd mogelijk, wanneer je bijvoorbeeld in een dorp uiteten gaat. Gelukkig zijn er genoeg restaurants waar vaak al vega(n) gerechten op de menukaart staan, die je makkelijk kunt aanpassen mocht dat nodig zijn. Denk aan een Thais, Indonesisch, Israëlisch, Indiaans en Vietnamees restaurant. Zelf Italiaans, want meestal hoeft alleen de kaas worden weggelaten.

Bel van te voren

Is het restaurant al gekozen en twijfel je of je wel iets kunt eten? Bel dan van te voren. Dat vindt het personeel altijd heel fijn. Scheelt de kok een hoop stress 😉 en ik ga ook een stuk rustiger uiteten. Het allerleukst vind ik als een kok echt z’n best doet en het juist als iets positiefs ziet, omdat hij/zij iets anders kan koken dan wat op de menukaart staan. Een paar weken geleden ging ik met vriendinnetjes uiteten in Heiloo, waar (nog) geen restaurant te vinden is met een vegan gerecht op de kaart. Ik belde naar Melange 7 met de vraag of zij iets voor mij konden klaarmaken. En hoe! Zij waren allereerst blij dat ik het op tijd aangaf, zodat de kok ruimte had om een lekker gerecht voor mij te maken. Zoals je hieronder zit, is dat behoorlijk gelukt.

uiteten als vegan tips

Check de menukaart (online)

Ik pluis altijd van te voren de online menukaart uit. Zo weet ik welke vegetarische gerechten op de kaart staan en hoe ik dat eventueel kan aanpassen. Het is natuurlijk lastig om een vleesgerecht te veganizen, maar vaak zijn vegetarische gerechten eenvoudig aan te passen. Kijk eens naar de soepen en salades en laat het vlees en/of kaas weg. Ook vegetarische stoofpotten, pizza’s en Aziatische gerechten zijn makkelijk vegan te maken.

Vertel wat je wél kunt eten

Stel: je gaat super spontaan uiteten waardoor je niet meer van te voren kunt bellen en de menukaart kunt bekijken. No worries! Ik vertel aan de ober of serveerster dat ik veganist ben en of zij iets voor mij kunnen klaarmaken. Het kan voorkomen dat de ober niet precies weet wat het inhoudt. Dan is het makkelijk om de focus te leggen op wat je allemaal niet wilt eten. Als fanatiek restaurantganger weet ik inmiddels dat je beter kunt aangeven wat je wél kunt eten: groenten, fruit, peulvruchten, bonen, noten, zaden, volkoren granen, tempeh, tofu etc. Hierdoor schiet de kok niet in de stress bij het woord ‘vegan’ en kan hij vast iets bedenken met bovenstaande ingrediënten.

Stel (kleine) gerechten samen

Is het onmogelijk om een vegan hoofdgerecht te bestellen? Kijk eens bij de voor- en bijgerechten, want vaak staan daar opties tussen. Frietjes, een groene salade en gegrilde groenten zijn meestal geen probleem.

uiteten als vegan hoe doe je dat

Stel de verwachtingen bij

Dit is een belangrijke tip: heb geen hoge verwachtingen en probeer ontspannen te zijn. Ik merk vaak dat mijn omgeving meer in de stress schiet, dan ik want ik weet dat het echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. In het begin, toen ik net vegan werd, ben ik wel een paar keer teleurgesteld van tafel gegaan. Daarom heb ik gekozen om geen hoge verwachtingen te hebben wanneer ik niet bij een vegan restaurant ga eten. Ik heb daar alleen mezelf mee en ik wil niet dat daardoor mijn middag en/of avond wordt verpest. Wanneer ik zelf relaxt ben en niet in de stress schiet, komt het altijd wel goed. Soms met een simpel gerecht en soms met een gerecht waar anderen jaloers op zijn. Ha!

En, hoe pak jij het aan wanneer je uiteten gaat? Ik ben benieuwd naar jouw verhalen 🙂 Je kunt het ook laten weten via Facebook en Instagram.

(Visited 725 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Marianne - Groene stapjes 11 oktober 2017 at 17:14

  Ik vind het wel steeds spannend als ik uit eten ga, ik wil toch waar voor mijn geld 😉 Maar meestal valt het inderdaad wel mee. Ik merk vooral dat mijn gezelschap zich er ongemakkelijk bij voelt als ik aangeef dat ik vegan wil eten. Alsof ze met een alien uit eten zijn ofzo ?

  Reply
  1. Quirines 29 december 2017 at 16:39

   Dat is zo typisch dat vrienden/familie zich meer druk maken dan wij. Gelukkig is het eten meestal heel lekker! 🙂

   Reply
 2. Pingback: Vegan kerst - hoe doe je dat? 10 tips - The Vegan Effect

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *