Tips voor beginnende vegans + Waarom ben ik vegan?

Wil je de overstap maken naar vegan? Yay! Als beginnende vegan komt er veel op je af. In dit artikel geef ik je een aantal vegan tips zodat jij rustig kunt wennen aan deze levensstijl. Ook deel ik mijn verhaal: hoe ben ik begonnen en waarom doe ik het?

Hoe is mijn vegan avontuur begonnen?

quirine

Opgegroeid met dieren

Zolang ik mij kan herinneren, ben ik een enorme dierengek. Als 8-jarig meisje had ik een droom: dierenarts worden. Ik ben opgegroeid met huisdieren en ik wilde met dieren werken. Trots vertelde ik mijn ambities aan de dierenarts. De reactie die ik van hem kreeg, was niet de reactie waar ik op hoopte. Mij werd verteld dat hij soms lastige keuzes moest maken: wanneer een dier zwaargewond binnenkomt en zij niks meer voor het beestje kunnen doen. Of ik daar aan had gedacht? Nope. Wel wist ik op dat moment: dierenarts worden, dat is niks voor mij.

Een paar jaar later, op mijn twaalfde, vond ik het zielig voor de dieren om vlees te eten en ik wilde graag vegetariër worden. Mijn ouders (hoe lief ze ook zijn!) begrepen dit niet en vonden het maar gek. De volgende dag werd de bbq aangestoken en behalve stokbrood en salade waren er voor mij geen opties. Ik dacht toen: ‘Vegetarisch eten, dat is best ingewikkeld.’ Ik hield het niet langer dan een dag vol.

Verhuizen naar Duitsland

Ik neem een sprong in de tijd. Op mijn 23ste verhuisde ik met Niels naar Duitsland. Hier merkte ik hoe groot het prijsverschil is tussen groenten en vleeswaren. Soms was een broccoli duurder dan kipfilet! Dit klopt niet en daarom ging ik op onderzoek uit: waarom wordt vlees zo goedkoop geproduceerd? En waar komt het eigenlijk vandaan?

Samen met Niels had ik een huis, maar we werkten allebei in verschillende steden. Hierdoor zagen we elkaar alleen in het weekend.  Voor het eerst in mijn leven hoefde ik geen rekening te houden met mijn ouders, huisgenoten of mijn vriend. Alsof het vanzelf ging, at ik veel vegetarisch. Ik ging opzoek naar lekkere vega recepten, ontdekte blogs en ik las veel over de bio-industrie. Wat mij precies getriggerd heeft weet ik niet, maar een week voordat de Vegan Challenge begon, kwam ik dit tegen op social media. Veganisme.. Dat vond ik een stap te ver en vooral heel extreem. Wel leek het mij leuk om een maand vegetarisch te eten. Dit had ik namelijk nog nooit gedaan.

En dan ben je iemand bij wie alles zwart/wit is en geen middenweg kent. De datum van mijn ‘Vegetarische Challenge’ kwam dichterbij en één dag voordat het zou beginnen, dacht ik: wat laf, vegetarisch eten tijdens een Vegan Challenge. Waarom probeer ik het niet gewoon? En zo geschiedde.. Inmiddels ben ik ruim twee jaar vegan.

Waarom ben ik vegan?

skip en felixMet mijn twee pluizenbolletjes toen zij een paar weken oud waren en naar Keulen kwamen <3

Dat zal geen verrassing zijn: voor de dieren. Natuurlijk zijn daar de voordelen voor het milieu en voor mijn gezondheid erbij gekomen, maar ik eet plantaardig voor de dieren. Als ik zo kijk naar mijn leven, dan is het een logische stap geweest. Dieren spelen mijn hele leven een grote rol en ik vind het zó bizar dat we het ene dier eten en het andere dier niet. Wie heeft dat bedacht?

Tijdens de Vegan Challenge heb ik veel documentaires gekeken. Daar bleef het niet bij: ik wilde weten wat er gebeurt in de eierindustrie en wat er mis is met zuivel. Waarom kwam ik nu pas achter deze info? Na deze maand kon ik niet meer normaal kijken naar een stukje vlees of een plak kaas: hoe lekker ik het ook vond. Niet alleen mijn eetpatroon ging op de schop: ik begon ook anders naar mijn kleding, tassen, schoenen, persoonlijke verzorging en cosmetica te kijken. Hoe wordt dit gemaakt? Zijn hier alternatieven voor? Wat kan ik veranderen? Zoveel vragen!

Wat heeft het mij gebracht?

waarom vegan?Een lezing die ik gaf tijdens VegFest over mijn twee grote passies: reizen en veganisme. 

In eerste instantie verwarring. Opeens bleek alles in mijn leven niet vegan te zijn. Dat ik hier nooit bij stil had gestaan! De eerste maanden stond mijn leven echt op z’n kop. Niet alleen kwam ik zelf achter veel dingen, ik kreeg heel veel reacties van mijn vrienden en familie. Onbegrip, bezorgdheid, er werden grappen gemaakt en ik werd niet serieus genomen. Wat een verschil met nu. Zoveel mensen die ik ken zijn gestopt met vlees eten en neigen naar plantaardige voeding. Ik krijg iedere week vragen of ik nog lekkere recepten en leuke restaurants weet. En of ik nog tips heb voor diervriendelijke kleding en goede, vegan make-up? Wat kan er veranderen in twee jaar tijd.

Dat vind ik ook één van de leukste dingen: mensen laten zien hoe lekker, makkelijk en gevarieerd plantaardig eten is. Naast mijn directe omgeving bereik ik iedere maand duizenden mensen die mijn blog bezoeken en mij volgen op social media. Ik word zo blij van alle interactie. Op deze manier probeer ik de wereld een stukje groener te maken. Afgelopen week gaf ik mijn eerste lezing tijdens VegFest. Zo gaaf om voor een publiek te spreken en jullie te ontmoeten. Ik weet ook dat hiermee door wil: inspireren, informeren en helpen.

Spirituele vegan?

Sinds ik plantaardig eet, voel ik mij lichter. Niet omdat ik ben afgevallen (al is dat voor veel mensen een fijne bijkomstigheid), maar in mijn gedachten. Ik heb geen schuldgevoel meer en ik heb een duidelijk doel: ik weet waarom ik vegan ben. Hierdoor vallen veel keuzes af. Niet alleen qua eten, maar ook waar ik wil werken, wat voor kleding ik draag en welke boodschap ik wil uitdragen. Hierdoor heb ik meer ruimte in mijn hoofd gekregen en besteed ik mijn tijd aan dingen waar ik écht gelukkig van word. Door het veganisme ben ik mij meer gaan verdiepen in spiritualiteit: mediatie en yoga doe ik dagelijks. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik positief in het leven sta.

Tips voor beginnende vegans

tips beginnende vegans

Oké, je bent om en je wilt graag beginnen. Maar hoe doe je dat en waar begin je mee? Zoals bij mij gebeurde, komen er veel vragen op je af. Neem een diepe adem en ontspan: je hoeft niet alles in één keer te veranderen. Baby steps! Dit zijn mijn tips hoe je kunt beginnen:

1. Doe mee aan de Vegan Challenge

Het mag duidelijk zijn: ik ben een groot fan van de Vegan Challenge. Deze challenge duurt een maand en begint op 1 april of 1 oktober. De Vegan Challenge zit er vandaag voor veel mensen op. Heb je meegedaan? Ik ben benieuwd hoe het is gegaan! Wil je niet wachten tot 1 april of vind je een maand te lang? In januari begint een mini challenge van een week. Deelname is hartstikke gratis. Iedere dag krijg je een nieuwsbrief met lekkere recepten, je vindt veel informatie op de website en er is een groep op Facebook. Ik vond het fijn om te weten dat ik het niet alleen deed. Heb je vragen of heb je het moeilijk? In de groep kun je al jouw vragen stellen. Ook is het leuk om in contact te komen met andere (beginnende) vegans.

2. Weet waarom je het doet en houd het bij jezelf

Waarom wil je de stap zetten om plantaardig te eten? Je gaat veel vragen krijgen uit jouw omgeving. Nu hoef je niet alles wetenschappelijk te onderbouwen (wel leuk om mensen te voorzien van feitjes), maar het is wél slim om duidelijk te hebben waarom je het doet. Lees artikelen, kijk documentaires of ga met andere vegans in gesprek. Houd het vooral bij jezelf. Jíj kiest hiervoor. Mensen kunnen zich aangevallen voelen, omdat zij nog wel vlees eten. Geef aan dat JIJ je hier goed bij voelt, iedereen mag weten wat hij/zij naar binnenschuift dus jij ook. 🙂 Krijg je lastige vragen of willen mensen in discussie? Ook dan is het slim om vanuit de ik-vorm te praten en niet te oordelen.

3. Neem de tijd

De eerste maand heb ik uren door de supermarkt gelopen. Etiketten doorspitten, opzoek gaan naar plantaardige producten en de schappen uitpluizen. Maak hier tijd voor vrij, zodat je rustig boodschappen kunt doen. Hetzelfde geldt voor koken: de eerste maanden heb ik veel tijd doorgebracht in mijn keuken. Niet alleen het koken van nieuwe recepten kost tijd, ik maakte ook veel dingen zelf. Een kant-en-klare maaltijd uit de supermarkt is meestal niet plantaardig en daarom zat er maar één ding op: zelf koken!

4. Plannen

Voor mij is het inmiddels normaal: ik plan wat ik ga eten. Vaak maak ik in het weekend een lijstje met de gerechten die ik wil maken. Toen ik net begon, koos ik twee blogs uit waar ik lekkere recepten vandaan haalde. Gewapend met een boodschappenlijstje overleef je de supermarkt makkelijk. Niet alleen planning qua avondeten is handig, kijk ook naar de rest van je week. Ben je veel onderweg? Heb je een weekendje weg gepland? Plannen en rekening houden met (eventule) moeilijke momenten scheelt een hoop stress, honger en jouw goede humeur.

5. Ontspan en blijf positief!

Dit is toch wel de belangrijkste tip. Blijf relaxt en lach! Of je uiteten gaat, een vakantie boekt of gaat eten met vrienden en familie. Probeer niet in de stress te schieten wanneer het niet lukt om plantaardig te eten. Je weet wat jouw intentie is en probeer van zulke momenten te leren. Ik weet inmiddels dat als ik ontspan uiteindelijk alles goedkomt. Maak het ook leuk voor jezelf: ga opzoek naar toffe eettentjes, bak een vegan taart of organiseer een vegan avondje met vrienden. Geloof me: lekker eten doet wonderen.

Vegans moeten ook eten (joh) en ik geef je graag genoeg inspiratie voor lekkere vegan recepten.

En, ben je al overtuigd? Je kunt mij altijd een berichtje sturen mocht je vragen hebben. Heb jij nog andere tips of wil je wat delen? Laat het hieronder weten of via Instagram of Facebook (leuk als je me volgt!).

(Visited 992 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *