5 tips voor goedkoop vegan boodschappen

‘Is veganistisch eten niet heel duur?’, vroeg laatst een meisje aan mij. Toen ik begon met plantaardig eten, dacht ik dat mijn boodschappen een stuk duurder zouden uitvallen. Inmiddels kan ik met zekerheid zeggen dat dat niet het geval is. Sterker nog, ik bespaar geld. Kijk maar eens naar jouw kassabon: de grootste uitgaven zijn vlees, vis en kaas (en oké, alcohol). Mocht je nog niet overtuigd zijn; ik deel mijn tips om goedkoop boodschappen te doen.

1. Basis ingrediënten

De basis producten die in mijn keuken staan, zijn over het algemeen niet duur. Denk aan blikken peulvruchten, zilvervliesrijst, verschillende soorten noodles, zoete aardappels, spelt pasta, havermout en quinoa. Ik heb een voorraad van deze producten in mijn keukenkastjes staan. Deze ingrediënten vul ik dan aan met groenten, zaden, noten en kruiden.

2. Gooi geen eten weg

Eten weggooien is sowieso zonde. Ik eet regelmatig de volgende middag nog een restje van mijn avondeten; soms als volwaardige maaltijd of ik voeg er nog wat extra ingrediënten aan toe. Als ik doordeweeks voor mezelf kook, maak ik standaard twee of drie porties die ik invries. Als ik weinig tijd heb, kan ik dan snel een gezonde maaltijd eten. Scheelt dus niet alleen tijd, maar ook geld.

3. Geen vervangers

Vleesvervangers zijn over het algemeen duur, maar als je er realistisch naar kijkt verschilt de prijs van plantaardige kipstuckjes niet veel van biologische kip. Toch eet ik nauwelijks vleesvervangers, alleen als ik er echt zin in heb. Als je anders leert koken (tip: schaf een aantal plantaardige kookboeken aan) dan mis je de vervangers niet omdat ze niet in het gerecht passen. Tofu is wel een voordelig product. Bij de AH koop je een blok firmed tofu voor €1,80.

4. De markt / Turkse supermarkt

3 avocado’s voor €1,00? Geen probleem. Naast dat ik een boodschappentas vol haal voor €10,00, vind ik het heel leuk om over de markt te struinen of om een praatje te maken met de eigenaar van de Turkse supermarkt. Ik ga alleen voor ‘speciale’ dingen naar een reguliere supermarkt zoals sojayoghurt, plantaardige melk, rijstwafels, kokoswater, ingevroren fruit en pindakaas.

5. Zelf maken

Ik sta veel in de keuken, want het is wat lastiger om vegan klant-en-klare maaltijden te kopen. Ik vind koken leuk en zelf je eten bereiden is, jawel, goedkoper en gezonder. Ik zou zeker meer geld kunnen besparen om andere etenswaren ook zelf te maken zoals hummus, notenpasta en andere smeersels. Vaak is het de tijd die er bij in schiet om in de keuken te staan. Daarom is het handig om een (week)planning te maken. Zo ontdek je wanneer je tijd hebt om verschillende maaltijden voor te bereiden en kom je minder snel in de verleiding om een kant-en-klaar product of maaltijd te kopen.

Succes! Heb jij nog andere tips? Laat het hieronder weten of via Facebook en Instagram.

(Visited 1.484 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *