Planten maken je gelukkig

Ik heb een grote liefde voor planten en dan vooral in mijn eigen huis. De kleur groen geeft mij een rustig gevoel en het staat lekker hip (ook niet onbelangrijk, laten we eerlijk wezen). Als ik geen katten had gehad, dan was mijn huis een jungle geworden. Ik was benieuwd of deze positieve effecten nou tussen mijn oren zaten of dat het echt zo is, daarom ging ik op onderzoek uit. Lees je mee?

Groen op je werkplek

De NASA Clear Air Study wees uit dat kamerplanten de lucht zuiveren van giftige stoffen en dat het de effecten van het Sick Building Syndrome vermindert. Dit is een ‘ziekte’ die kan voorkomen op het werk of een andere plek waar veel mensen zijn, zoals scholen en ziekenhuizen. Een aantal symptomen hiervan zijn vermoeidheid, prikkelbaarheid, irritatie aan de ogen en een bekneld gevoel op de borst. Verder heeft het gezondheidsinstituut NIGZ onderzocht dat als werknemers zicht hebben op groen vanachter hun beeldscherm minder last hebben van stress en zich minder vaak ziek melden (!). Daarnaast heeft het ook een positieve invloed op de concentratie en de creativiteit van de werknemers. Genoeg redenen dus om wat groen op je bureau te zetten of dit artikel door te sturen naar je werkgever ;).

planten in huis

Planten brengen sfeer

Planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof (duh) en ze verhogen de luchtvochtigheid. Dat is niet alleen belangrijk voor op werk, maar ook bij jou thuis. Verder maken planten een plek ‘levendig’: het geeft kleur aan het huis, het kleedt goed aan en het brengt de natuur naar binnen. Vooral dit laatste vind ik belangrijk, aangezien ik op tweehoog in de stad woon. Ik heb net bovenstaande plant aangeschaft van het merk OGreen, deze planten hebben een hoog zuiveringsgehalte. Maar je kunt natuurlijk ook bij de bloemenboer op de hoek je plantjes kopen.

Is er dan geen één nadeel aan planten? Nou, voor de mensen onder ons die geen groene vingers hebben (ofwel vergeten water te geven, zoals ik) kan het een klus worden om ze levend te houden. Maar als dat het enige is… Hopelijk heb ik je geïnspireerd of een goed excuus geven om wat extra planten in huis te halen of op je werk. 

(Visited 442 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *